Hopp til innhold

Astrids revansj: – Jeg har fått utrolig sterk støtte

FALUN/OSLO (nrk): I desember i fjor visste ikke Astrid Uhrenholdt Jacobsen hva som var galt og når hun ville være tilbake. I dag gikk hun inn til VM-sølv på fellesstarten med skibytte.

Jacobsen og Johaug

FØLELSER: Therese Johaug og Astrid Uhrenholdt Jacobsen klemmer hverandre i målområdet.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Jacobsen var råsterk på oppløpet og slo Charlotte Kalla i kampen om sølvet. Therese Johaug var det umulig å gjøre noe med.

– Astrid Uhrenholdt Jacobsen er tilbake med et smell! sa kommentator Jann Post entusiastisk etter at Jacobsen hadde spurtet inn til sølvet.

– Dette føles som å vinne for meg. Mitt eneste mål var bare å få en positiv opplevelse. For meg var dette en god måte å komme inn i mesterskapet på. Hvis jeg er positiv og liker det jeg driver med, er det slik jeg gjør det best, sier Jacobsen selv til NRK etter løpet.

– Mitt høyeste ønske var å gå ut fra dette med positive minner. Dette er festen for langrenn. Når jeg kommer til den festen er det dumt å være for alvorlig og ikke klare å nyte det.

– Var det et perfekt løp?

– Mentalt var det et perfekt løp. Jeg fulgte bevegelsene i feltet og når det kom rykk var jeg veldig til stede. Jeg gjorde gode valg i dag.

Men tidligere i sesongen var Jacobsen langt unna et sølv i VM.

Kroppen ville ikke lystre.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen på Sognsvann

PRØVDE Å KOMME TILBAKE: Astrid Uhrenholdt Jacobsen på Sognsvann i desember.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Nå snør det heldigvis, det pynter jo opp tilværelsen littegrann, sa Jacobsen til NRK i desember i fjor. Det var 68 dager igjen til første distanse i VM, men for 28-åringen var VM så veldig langt unna.

Lagvenninnene var suverene i verdenscupen, men Jacobsen ante ikke når hun selv kunne være tilbake.

Hun prøvde seg i verdenscupen på Lillehammer, men kroppen ville ikke lystre. Batteriet var flatt. Hun prøvde å grave dypt, men kroppen ville ikke være med.

Trenernes beskjed var at Jacobsen ikke kunne trene mer enn ti timer i uka. Det er nesten ingenting for en toppidrettsutøver.

– Gir seg aldri

I slutten av januar begynte ting å snu for jenta som representerer Heming. I verdenscupen i Rybinsk vant hun 10-kilomteren og fulgte opp med å bli nummer fire på 10-kilometeren i NM på Røros. På den påfølgende fellesstarten med skibytte tok hun sølv, bare slått av Heidi Weng.

Jacobsen kunne begynne å planlegge tur til VM og Falun. Nå kan hun juble for sølv etter en knallsterk prestasjon på fellesstarten med skibytte.

– Hun gir seg aldri og i dag får hun betalt, sier Jann Post.

– Det sølvet smaker nok like godt som gullet til Therese, sier NRKs ekspertkommentator Torgeir Bjørn.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen hadde bestemt seg på forhånd om å ha det gøy, og klarte å nyte dagens løp underveis.

KLARTE Å NYTE LØPET: Jacobsen om sølvmedalje.

For to måneder siden gikk Jacobsen Skandinavisk cup i nettopp Falun.

– Da ante jeg ikke hvor jeg var hen og VM var langt unna. Men de siste to månedene har vært en takknemlig reise. Dette har vært prikken over i-en. Jeg har fått utrolig sterk støtte fra trenere og de hjemme, sier 28-åringen.

Hun forteller videre at det var i Falun hun skjønte at hun hadde noe på gang.

– Flere i familien har også sagt det. Jeg var i veldig godt humør hele veien. Jeg visste at uansett om det går bra eller kjempedårlig, så har jeg gjort alt jeg har kunnet for å komme tilbake.

Fulgte Johaug

Da Therese Johaug dro til ganske tidlig på 15-kilometeren, var det bare Charlotte Kalla og Jacobsen som klarte å følge.

I Mölarbakken på den siste runden var det Jacobsen som fulgte lengst. Kalla måtte slippe, men den norske jenta kjempet lenge om gullet mot lagvenninne Johaug.

– Jeg unner henne dette av hele mitt hjerte, sa kommentator Jann Post om Jacobsen.

– Den store overraskelsen er Astrid. Det er helt fantastisk, sier NRK-ekspert Morten Aa Djupvik.

Komm.: Jann Post og Torgeir Bjørn.

KJEMPER OM SØLVET: Jacobsen i spennende spurt med Kalla.

Spurtoppgjør

– Det er så fortjent og utrolig artig. Hun var gjennom mye i sommer og høst og kommer nå tilbake. Det er sterkt når du tenker på hva som skjedde i OL, sier Marit Bjørgen.

Under OL i Sotsji døde broren til Jacobsen. Det var dagen før nettopp fellesstarten med skibytte.

– Det er en historie for seg selv. Jeg er så glad på Astrid sine vegne. Ingen vet hvordan hun har det nå, sier landslagssjef Vidar Løfshus.

Dagen blir også ekstra spesiell for Jacobsen fordi hennes eldre bror har bursdag 21. februar.

– Det betyr mye fordi familien min har vært min støtte i hele livet og karriere, men spesielt det siste året. Jeg følte det var på sin plass å gå for ham i dag.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

  • Villa forlenger med suksesstreneren

    Unai Emery har skrevet under en ny kontrakt med Premier League-klubben Aston Villa. Den nye avtalen til manageren strekker seg til 2027.

    Emery har ledet Birmingham-klubben med stor suksess etter at han tok over for Steven Gerrard i november 2022. I skrivende stund ligger laget på fjerdeplass i Premier League med fire kamper igjen. Dermed kan klubben sikret sin første mesterligadeltakelse på over 40 år.

    Emery sier til klubbens nettsider at han er veldig fornøyd med å forlenge avtalen sin.

    – Vi nyter tiden i Villa, og vi har en flott gruppe med spillere. Jeg og mitt trenerteam deler visjonen til eierne, og de er veldig støttende og respektfulle. Strukturen er på plass for at vi skal fortsette å utvikle klubben, sier spanjolen. (NTB)

    7ZFc-Z9Pon8
    Foto: AP
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Stina Nilsson gir seg som skiskytter – bytter idrett igjen

    Det bekrefter Nilsson til SVT.

    – Jeg skal gå langløp neste år, og det føles veldig kult, sier Nilsson.

    For fire år siden la hun brått opp langrennskarrieren, og begynte å satse på skiskyting. Det ble ingen suksess, og nå sier hun stopp.

    – Geværet er lagt på hylla, sier Nilsson.

    Nilsson har signert for det norske langløpslaget Team Ragde Charge, og skal gå Ski Classics neste sesong.

    – Allerede da jeg gikk over til skiskyting så jeg på meg selv nesten som en tretrinnsrakett. Det blir langrenn, skiskyting og så skal jeg prøve meg på langløp. Og nå føles det veldig riktig og spennende.

    Nilsson fikk med seg en pallplass i skiskyting, og sier de to første sesongene var veldig bra. Deretter gikk det nedover. Til slutt gikk hun lei enkelte deler av sporten.

    – Man kan være i superbra form, skyte en veldig god liggende serie, og likevel skyte seg bort på stående. Jeg var ganske lei av det på slutten, at jeg hadde gjort det så bra, men likevel var det noe som ikke stemte.

    Stina Nilsson
    Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal