Hopp til innhold

Armstrong-jegeren i Oslo: – Vi er litt ferdig med ham

ULLEVAAL (NRK.no): Mannen som har fått æren for Lance Armstrongs dopinginnrømmelser, Travis Tygart (42), sier at eks-syklisten nylig avslo enda et tilbud om å samarbeide med det amerikanske antidopingbyåret.

Travis Tygart og Lance Armstrong

Travis Tygart har vært i Oslo og holdt foredrag for norske idrettstopper om hvordan amerikanerne jobber for å motkjempe doping.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

– Vi har hatt kommunikasjon frem og tilbake siden juni 2012, og han har valgt å lukke døren helt. Han ønsker tydeligvis ikke å benytte seg av muligheten til å gi oss mer informasjon om hva han vet, forteller USADA-leder Travis Tygart til NRK.no.

Tygart var onsdag i Oslo for å holde et timeslangt foredrag for norske idrettspersonligheter om hvordan det amerikanske antidopingbyrået (USADA) jobber for å bekjempe doping i idretten.

Armstrong hos Oprah

INNRØMMET DOPING: Lance Armstrong stilte opp hos talkshow-vertinnen Oprah Winfrey for å innrømme at han dopet seg.

Foto: GEORGE BURNS / Afp

Der var dopingutestengte Lance Armstrong et sentralt tema.

Armstrong takket nylig nei

Under foredraget sitt avslørte den amerikanske dopingadvokaten at den detroniserte Tour de France-kongen bare for noen uker siden fikk muligheten til å snakke ut om dopingfortiden på nytt. Armstrong takket nei.

– Han nekter å samarbeide, og mener fortsatt at vi overdriver hans posisjon i det dopingbefengte sykkelmiljøet på 2000-tallet. Vi har egentlig bare gått videre med vårt arbeid, sier Tygart til NRK.no, og virker å nærmest ha gitt opp håpet om å få Armstrong i tale.

– Vi får se. Vi har kanskje et ørlite håp, men vi ser uansett fremover. Det er ikke så mye annet vi kan gjøre. Han har takket nei til svært mange tilbud om å snakke med oss i løpet av de siste 18 månedene. Ved å ikke snakke bare utsetter han vårt arbeid med å komme til bunns i hva som foregikk i sykkelsporten, sier Tygart.

– I våre stille sinn er vi litt ferdig med ham, innrømmer Tygart.

Les også: Kjærgaard holdt foredrag om dopingfortiden

Fikk Armstrong til å kaste kortene

Den anerkjente dopingjegeren begynte jakten på å avsløre Lance Armstrongs mørke fortid i 2010. Det hele startet med at den dopingtatte Tour de France-vinneren Floyd Landis kom til USADA og påstod at Armstrong hadde dopet seg systematisk mens han vant sine sju Tour de France-titler fra 1999 til 2005.

Jakten på Armstrong endte med at sykkelkongen til slutt ga opp og innrømmet systematisk doping over lang tid under et TV-intervju med Oprah Winfrey sist vinter.

Men siden har Armstrong holdt tyst.

Vil ikke snakke

Armstrong vant Tour de France 2005

FRATATT ALLE TITLER: Lance Armstrong feiret sin sjuende Tour de France-seier i 2005. I dag er han strippet for alle seirene.

Foto: Peter Dejong / Ap

Amerikaneren har fremdeles til gode å uttale seg ytterligere om påstandene om at Armstrong ledet et av tidenes mest kompliserte dopingprogrammer under tiden som kaptein på sykkellaget US Postal.

Armstrong har nektet for alt og har ennå til gode å navngi noen av sine støttespillere eller gi noe som helst ytterligere informasjon til amerikanske antidopingmyndigheter siden innrømmelsen hos Oprah.

Kunne fått redusert straffen

Tygart er synlig frustert over amerikanerens manglende samarbeidsvilje. Armstrong er som kjent utestengt fra all konkurranseidrett på livstid, og har kun deltatt i mindre gateløp siden dopinginnrømmelsene sist vinter.

– Det er veldig synd. Han sitter trolig på masse informasjon som kunne hjulpet oss, og han lider under en rekke søksmål i USA for tiden, sier Tygart.

Det er teknisk mulig at Armstrong kunne fått en reduksjon på sin livstidsutestengelse dersom han hadde hjulpet USADAs dopingarbeid i sykkelsporten.

Siste nytt

  • Vellykket operasjon for van Aert

    Sykkelstjernen Wout van Aert var torsdag gjennom en vellykket operasjon etter at han ødela kragebeinet i endagsrittet Dwars door Vlaanderen.

    Det skriver belgierens lag, Visma Lease a Bike, i egne mediekanaler.

    – Det er uklart når Wout vil være tilbake på sykkelsetet igjen. Han går glipp av vårens klassikere, og deltakelsen i Giro d'Italia er fortsatt usikker. På vegne av Wout takker vi for all støtte, heter det i meldingen.

    Skaden gjør at prestisjerittene Flandern rundt, Paris-Roubaix, Amstel Gold Race, La Fleche Wallonne og Liege-Bastogne-Liege går uten belgieren.

    Med om lag sju mil igjen av onsdagens ritt veltet flere store profiler, blant dem van Aert. TV-bildene viste en svært forslått og preget belgier der han satt i veikanten før han ble hentet av sykebilen. (NTB)

    Wout van Aert
    Foto: STEPHANE MAHE / Reuters
  • Tonali siktet for ytterligere 50 brudd på gamblingreglene

    Det engelske fotballforbundet (FA) har siktet Newcastle-spiller Sandro Tonali for 50 brudd på Premier Leagues gamblingregler i tidsrommet 12. august til 12. oktober i fjor.

    Det skriver FA i en pressemelding torsdag. Tonali har fram til 5. april på å respondere på siktelsen.

    Newcastle skriver i en melding på egne hjemmesider at de er gjort kjent med siktelsen. De skriver at Tonali har klubbens fulle støtte i etterforskningen. Utover det ønsker verken Newcastle eller Tonali å kommentere saken.

    I oktober i fjor ble italieneren utestengt fra all internasjonal fotball i ti måneder for brudd på gamblingreglene i Italia. Han ble hentet til Premier League fra Milan sommeren 2023.

    FA mener at Tonali satset penger på fotballkamper 50 ganger i perioden fra nettopp Premier League-åpningen og fram til 12. oktober, samme dag som han ble avhørt om regelbruddene fra italiensk fotball.

    Hans foreløpig siste opptreden i Newcastle-drakten kom hjemme mot Borussia Dortmund i Champions League 25. oktober. Da fikk han 25 minutter som innbytter. (NTB)

    Premier League - Newcastle United v Crystal Palace
    Foto: LEE SMITH / Reuters
  • KFUM henter angrepsspiller fra Åsane

    Mame Mor Ndiaye (26) forlater Bergen og Åsane til fordel for nyopprykkede KFUM Oslo, melder BA. Sist sesong gjorde han ni mål i 1. divisjon.

    Ndiaye bekrefter selv til Bergensavisen at overgangen er i boks.

    – Det er vondt å dra fra klubben nå, men det er dette jeg har jobbet for å få til. Ønsket mitt har hele tiden vært å få sjansen i eliteserien, forteller 26-åringen til BA.

    (NTB)

    FOmDNHw_B34
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal