Hopp til innhold

Skiledere åpner for granskning av dopingbeskyldninger

Lederne i det norske og svenske skiforbundet åpner for at en sannhetskommisjon kan granske påstander om unormalt høye blodverdier i langrennssporten på 1990-tallet.

Erik Røste

IKKE NOE Å SKJULE: – Norges Skiforbund har ikke noe å skjule. Vi har alltid vært opptatt av åpenhet. I den grad man kan få noe ut av slik kommisjon, er vi åpen for dette, sier president Erik Røste i Norges Skiforbund til NRK om ideen om en sannhetskommisjon om doping i langrennssporten.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Den svenske rikskringkasteren SVT sender onsdag kveld dokumentaren «Blodracet», der det rettes sterke dopingmistanker mot norske og svenske skiløperes prestasjoner på 1990-tallet.

I dokumentaren, som NRK så en versjon av tirsdag kveld, hevdes det at utøvere fra flere land fikk stadig høyere blodverdier utover tiåret.

Rasmus Damsgaard, dopingekspert brukt av Det internasjonale skiforbundet (FIS) lanserer i dokumentaren ideen om en «sannhetskommisjon» for å undersøke hva som skjedde i langrennssporten på denne tiden.

– Ikke noe å skjule

Lederne av skiforbundene i Norge og Sverige er ikke negative til forslaget.

– Norges Skiforbund har ikke noe å skjule. Vi har alltid vært opptatt av åpenhet. I den grad man kan få noe ut av slik kommisjon, er vi åpen for dette, sier president Erik Røste i Norges Skiforbund til NRK.

Røste vil likevel ikke ta initiativ til at en slik kommisjon opprettes. Det vil heller ikke direktøren i Svenska Skidförbundet, Nicklas Carlsson:

– Men vi har ingenting å skjule, vi står for åpenhet. En slik kommisjon kan være en god måte å komme seg videre på, forklarer Carlsson til NRK.

Ola Rønsen, som var norsk landslagslege fra 1994 til – 98, avviser heller ikke forslaget og sier at de vil prøve å være åpne og ærlige.

– Men disse prøvene og de målte verdiene tilhører utøveren og den organisasjonen som har tatt den, da må man i så fall få både FIS og løperne til å være åpne om det og gjøre en avtale om det. Et annet problem er at FIS har lagret lite av disse tallene.

Peker på WADA

Den svenske skilederen understreker at han ikke har sett den endelige versjonen av dokumentaren.

– Ut fra den versjonen jeg har sett, har det ikke kommet frem noen nye data, foruten at visse personer nevnes med navn, påpeker Carlsson.

Han lover likevel at Svenska Skidförbundet vil samarbeide med granskere, hvis det kan bidra til å renvaske svensk langrennssport.

Det finnes en mengde data og intervjuer, og vi vil gjøre alt tilgjengelig for granskere. Men svært mye er allerede publisert i forskningsstudier, og jeg tror ikke at vi sitter på materiale som ikke allerede er kjent, forklarer Carlsson.

Han ser for seg at Det internasjonale antidopingbyrået (WADA) kan utføre en gransking.

– WADA er det mest nøytrale organet, og spontant tenker jeg at det må bli dem, sier den svenske skilederen.

Siste nytt

  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal