Hopp til innhold

– Dette medfører alvorlige skader på hjernen

Arbeiderpartiet går inn for å opprettholde forbudet mot proffboksing i Norge, til tross for stor motstand mot forbudet. Skuffelsen er stor hos Norges Bokseforbund.

Cecilia Brækhus

Cecilia Brækhus må gi opp drømmen om å bokse proffkamper i Norge - i hvert fall inntil videre.

Foto: Klahn, Sascha / SCANPIX

Gunn Karin Gjul

Leder av Stortingets familie- og kulturkomité, Gunn Karin Gjul (Ap).

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

- Jeg fatter ikke at de fortsatt kan gå imot, vi hadde trodd at de ville stemme for denne gangen, sier president i Norges Bokseforbund, Odd Haktor Slåke, til NRK.

I dag skal Familie- og kulturkomiteen beslutte om Stortinget
skal oppheve forbudet mot proffboksing.

Les: Bokseforbudet kan bli opphevet

Men allerede før møtet er det klart at Arbeiderpartiet (Ap) går inn for å opprettholde forbudet mot proffboksing i Norge.

Det kom frem da partigruppen diskuterte saken mandag. Ap har fire representanter i komiteen, og er det partiet med flest representanter.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Uforsvarlig

Norske boksere som Cecilia Brækhus får dermed fortsatt ikke bokse profesjonelt på norsk jord, selv om mange mener det er på høy tid at forbudet oppheves. Høyre og Fremskrittspartiet gikk i november inn for en legalisering av forbudet fra 1981, og VGs Truls Dæhli skriver i dag på kommentatorplass under tittelen «Cecilia Brækhus er ingen forbryter» at det er på høy tid med endringer.

  • Hva mener du om forbudet? Si din mening nederst i artikkelen!

Leder av Familie- og kulturkomiteen, Gunn Karin Gjul (Ap), begrunner avgjørelsen overfor NRK med den høye risikoen for alvorlige hodeskader i sporten.

- Nye rapporter viser at profesjonell boksing medfører alvorlige skader på hjernen. Derfor synes vi at det er uforsvarlig å åpne for profesjonell boksing i Norge, sier hun.

Gir opp kampen

Skuffelsen er imidlertid stor hos Norges Bokseforbund som har jobbet for å få Arbeiderpartiet til å snu i denne saken.

- Boksing er ikke spesielt mye farligere enn de fleste andre idretter, kommenterer Odd Haktor Slåke.

Nå gir en resignert president i Bokseforbundet opp kampen om lovlig proffboksing i Norge.

- Vi ser ikke noe poeng i å ha noen flere runder. Arbeiderpartiet har sagt hva de mener om dette så mange ganger, sier han.

I dag er proffboksing ulovlig i Nord-Korea, Cuba og Norge. Forbudet ble innført i Norge i 1981.

Bør proffboksing tillates i Norge?

Siste nytt

  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB
  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal