Hopp til innhold

Alt du bør vite om Super Bowl XLVI

I natt braker det løs - New England Patriots mot New York Giants. Her er alt du trenger å vite før du og over 100 millioner amerikanere benker dere ned foran TVen for å se Super Bowl XLVI.

Eli Manning og Tom Brady

Eli Manning (t.v) og Tom Brady er quarterbacker for henholdsvis New York Giants og New England Patriots. Begge to har vunnet Super Bowl før.

Foto: Scanpix

Klokken 00.30 i natt sparkes den 46. utgaven av Super Bowl i gang på Lucas Oil Stadium i Indianapolis, Indiana i USA.

  • Den 46. utgaven av Super Bowl braker løs klokken 00.30 natt til mandag. Kampen sendes på Viasat 4. På NRK.no kan du følge kampen og chatte med vår reporter underveis.
  • Følg kampen og chat her!

Årets Super Bowl spilles mellom samme lag som Super Bowl i 2008 - New England Patriots og New York Giants skal igjen kjempe om det gjeve Vince Lombardi-troféet.

Den gangen, i 2008, vant New York Giants, etter å ha avgjort kampen med kun 35 sekunder igjen på klokka. Resultatet kom som en stor overraskelse, ettersom New England Patriots var store favoritter, og hadde gått ubeseiret gjennom sesongens 18 tidligere kamper. Det overraskende tapet spolerte dermed deres mulighet til en "Perfect Season" (ubeseiret gjennom en hel sesong) dette året.

Dette er nok en stor motivasjonsfaktor for«The Pats» foran nattens Super Bowl - ikke minst for deres quarterback Tom Brady, som skal ha tatt tapet svært tungt.

Ikke minst ettersom hans motpart, Giants' quarterback Eli Manning, ble kåret til Super Bowls mest verdifulle spiller dette året.

Lyst til å lære mer om amerikansk fotball?

Se NRKs innføring i amerikansk fotball!

Les også: Ord og uttrykk i amerikansk fotball

Hvem er favoritter?

Styrkeforholdet mellom de to finalelagene noenlunde likt som sist; Patriots regnes også denne gangen som favoritter, men Giants' vinnersjanser anslås å være større enn sist gang.

– Kampen er veldig åpen. Når det er sagt, så har Patriots' quarterback Tom Brady vunnet Super Bowl flere ganger før, og dette kan veie mye for Patriots, sier Ole Anders Galaasen til nrk.no.

Galaasen har spilt amerikansk fotball aktivt siden 2003, og vunnet 6 NM-gull med det norske laget Eidsvoll 1814's.

Han følger NFL og amerikansk fotball tett, og gleder seg stort til årets Super Bowl.

Giants i form

Begge lag har kommet til Super Bowl gjennom å vinne sluttspillet i sine respektive ligaer; New England Patriots vant AFC (American Football Conference), mens New York Giants sikret seieren i NFC (National Football Conference).

Giants regnes riktignok for å ha møtt tøffere motstand på veien til årets Super Bowl enn Patriots. Blant annet slo New York-laget overraskende ut fjorårsvinner og favoritt Green Bay Packers i semifinalen av NFC-sluttspillet, mens New England Patriots møtte noe svakere motstand på veien mot seieren.

– Giants overrasket stort i sluttspillet. Etter en rufsete sesongåpning har de hevet seg stort nå i sluttspillet frem mot Super Bowl, sier Galaasen.

I ligaspillet var likevel Patriots (13 seire, 3 tap) betydelig sterkere enn Giants (9 seire, 7 tap).

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Quarterbackene

Quarterbackene er lagets hjerne, og er eneste spiller på laget som kan kaste ballen fremover. Derfor er quarterbacken den viktigste og mest sentrale spilleren på et amerikansk fotballag.

Eli Manning

Eli Manning på treningsfeltet onsdag.

Foto: JEFF HAYNES / Reuters

Giants' quarterback Eli Manning (31), lillebroren til den legendariske quarterbacken Peyton Manning (34), har sakte men sikkert jobbet seg ut av skyggen til sin beryktede storebror. Yngstebror i Manning-familien har alltid vært betraktet som dårligere enn broren, til tross for at han førte Giants til Super Bowl-seier i 2008. Dersom Eli skulle vinne Super Bowl for andre gang, vil han ha flere Super Bowl-titler enn broren, som vant Super Bowl med Indianapolis Colts i 2007.

Etter flere middelmådige sesonger, har Eli Manning vist seg fra sin beste side i år, spesielt i sluttspillet av NFC, og mange eksperter mener han aldri har vært bedre enn nå.

– Giants har veldig gode receivere i år, som gjør det lettere for Eli Manning å fremstå som han gjør. Manning har hatt sin beste sesong noensinne, sier Galaasen.

Tom Brady og Bill Belichick

Tom Brady i dialog med head coach Bill Belichick på treningsfeltet.

Foto: JIM YOUNG / Reuters

Men på motsatt bandehalvdel står Patriots' quarterback Tom Brady - en levende legende innen NFL. 34-åringen oser rutine, har vunnet Super Bowl tre ganger tidligere, og var før årets sesong ranket som NFLs aller beste spiller uansett posisjon.

– Brady har masse erfaring, og det kan veie mye for Patriots, sier Galaasen.

Men kritikerne er mange til den aldrende ballkasteren. Flere stemmer hevder han er forbi sin beste alder, og statistikk viser at Brady sjelden er like god i sluttspill som i ordinært seriespill. Brady spilte også en, til han å være, svak kamp i AFC-finalen mot Baltimore Ravens, men er statistisk sett god til å snu en dårlig trend.

Trenerne

Boston-laget Patriots har på papiret et mer rutinert lag enn Giants. Deres trener, Bill Belichick, er blant de mestvinnende trenerne i hele NFL, og har sjansen til å vinne sin fjerde Super Bowl-ring på tolv forsøk i Patriots. 59-åringen har legendestatus i hjembyen, og er også blitt kåret til «NFL Coach Of The Year» tre ganger tidligere, i 2003, 2007 og 2010.

Tom Coughlin

Giants' head coach Tom Coughlin feirer at lagets hans slo Green Bay Packers.

Foto: JEFF HAYNES / Reuters

Giants trener, Tom Coughlin, har ikke en like høy stjerne i New York som Belichick har i Boston, og mange tviler fortsatt på om 65-åringen er rett mann til å lede det tradisjonsrike fotballaget. Coughlin førte riktignok Giants til den nevnte Super Bowl-seieren i 2008, men før dette hadde ikke klubben vunnet Super Bowl siden 1990.

Åpent og jevnt

Selv om de to Super Bowl-lagene ikke spiller i samme Conference, har de møttes to ganger tidligere denne sesongen. New York Giants vant begge kampene.

Men det er også verdt å nevne at ordet «revansje» spiller en viktig rolle i amerikanske fotball, spesielt er uttrykket gjeldende for New England Patriots. Når laget har tapt for et lag, har de vunnet 43 av 56 ganger når laget har fått muligheten til å revansjere seg.

– Jeg klarer ikke å velge noen favoritt. Det er fordel Patriots i forhold til at de har mest rutine, men Eli Manning og Giants har slått dem før, og kan fort gjøre det igjen. Dette er åpent, avslutter Galaasen.

PS! NRK har ikke rettigheter til å vise Super Bowl i år. Årets Super Bowl vil bli vist på Viasat 4 og Viasat Sport HD.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Siste nytt

  • Iden ikke til OL: Sorg og skader ble for mye

    Mentale og fysiske utfordringer har stått i veien for triatlonutøver Gustav Idens planer om OL-deltakelse i Paris.

    Dette forteller han til Bergensavisen fredag.

    – Det var egentlig veldig deilig å komme fram til den avgjørelsen, selv om det er utrolig kjipt. Det er en lettelse å gi slipp på det, sier Iden til avisen.

    Han forklarer avgjørelsen blant annet med sorgen etter moren, som døde av kreft i fjor. Men også problemer med den ene akillessenen har satt ham tilbake. Allerede i august i fjor skjønte han at det ikke ville bli noe OL.

    – Det har vært et brutalt år. Det ble for mye. Jeg har brukt lang tid på å komme tilbake til en akseptabel restitusjonstid, men gjennom gode samtaler med mange folk, er jeg der nå.

    Iden har ved siden av Kristian Blummenfelt vært Norges beste triatlet de siste årene. Han står med i alt tre VM-gull i Ironman og ble nummer åtte i triatlon i OL i Tokyo i 2021.

    Q6DAaGK1xwQ
    Foto: NTB
  • Zuccarello-scoring i Wild-tap

    Seattle Kraken slo Minnesota Wild 4-3 torsdag kveld og avsluttet grunnserien for de to lagene som ikke kom med i sluttspillet.

    Krakens Tye Kartye sto for 3-2-målet da det sto igjen 2.40 i siste periode. Ett minutt senere gikk Kraken opp i en 4-2-ledelse før Wilds Brock Faber reduserte til 4-3 ett minutt før kampslutt.

    Kirill Kaprizov scoret sitt 46. mål for sesongen i powerplay i første periode, og Mats Zuccarello scoret det utlignende målet for Wild midtveis i tredje periode. Det ble hans tolvte mål for sesongen.

    Nordmannen fikk 23 minutter og 44 sekunder på isen i den avsluttende hjemmekampen. (NTB)

    pa39-a-fBGA
    Foto: AP
  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal