Hopp til innhold

Snømangel koster Jansrud og Svindal to uker med verdifull trening

Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud mister to uker med fartstrening på grunn av mangel på snø i Chile.

Jansrud og Svindal

Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal mister to uker med fartstrening.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Håvard Tjørhom

Håvard Tjørhom sier det er få tlgjengelige muligheter for å gjennomføre fartstrening for alpintgutta.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– På grunn av dårlige snøforhold kommer vi til å avlyse samlinga til Kjetil og Aksel i Chile, sier landslagssjef Håvard Tjørhom til NRK.

Herrelandslaget har tatt turen til Chile syv sesonger på rad, men denne gangen blir ikke fartskjørerne, altså Aksel Lund Svindal, Kjetil Jansrud og Aleksander Aamodt Kilde, med til det søramerikanske landet.

Det er rett og slett for lite snø til å gjennomføre fartstrening der, og Svindal & co. mister dermed to uker med viktig fartstrening inn mot VM-sesongen.

– September er en de viktigste månedene for oppkjøringen inn mot sesongen, og Chile er valgt fordi det er gode traseer for fartskjøring der, så det betyr at vi mister en viktig del av oppkjøringen, sier Tjørhom.

Stort apparat

Slalåm- og storslalåmløperne følger den opprinelige planen, det er nok snø til at de kan gjennomføre sin trening. Denne oppdelingen av laget skaper hodebry for landslagsledelsen.

– Planen var å fly med et stort apparat til Chile, og å ha fartslaget og teknikklaget samlet slik at vi best mulig kunne utnytte ressursene. Nå så blir det sannsynligvis en splitt på lagene, og da blir det mange ombookinger, det er mange folk og mange kilo utstyr som skal omdirigeres, sier Tjørhom.

Farts- og teknikkjørerne kommer til å gjenforenes i Argentina, etter at teknikklaget har tilbrakt to uker i Chile. I mellomtiden blir det trening på barmark for fartskjørerne.

Få muligheter

Heller ikke i Argentina er forholdene ideele for fartstrening, men Tjørhom sier det er svært få andre muligheter tilgjengelig.

– Det sier seg selv at det er lettere å få til slalåmtrening enn fartstreinng, og i Europa er det begrenset med muligheter, for det krever mye plass. Eneste muligheten er Zermatt i Sveits, men der er det mange lag som er for øyeblikket, sier Tjørhom.

Han sier videre at landslaget er i dialog med anlegget i Argentina for å få det beste ut av oppholdet der, selv om det ikke er ideelt.

Fattig trøst

– Vi er ett av de lagene som står mest på ski, og vi planlegger alltid slik at vi kan ta høyde for å miste noen dager trening. Men vi tar jo ikke høyde for å miste to uker, og dette er en viktig periode for oss der det er mye vi må få gjort, forklarer Tjørhom.

Og det er ikke bare Norge som sliter med manglende treningsmuligheter.

– En liten trøst er at mange av våre konkurrenter er i samme situasjon. Østerrikes lag er på vei hjem fra Chile. og Frankrike, Tyskland og Sveits har avlyst sine samlinger, sier Tjørhom.


Siste nytt

  • Nagelsmann forlenger med Tyskland

    Julian Nagelsmann har skrevet ny kontrakt som tysk landslagssjef som strekker seg til og med fotball-VM i 2026.

    Det opplyser Tysklands fotballforbund på sitt nettsted.

    Nagelsmann er den siste tiden blitt sterkt koblet til sin tidligere klubb Bayern München, der Thomas Tuchel ikke får fortsette som hovedtrener etter inneværende sesong.

    Forlengelsen med landslaget gjør imidlertid 36-åringen uaktuell for Bayern.

    – Dette er en avgjørelse som kommer fra hjertet. Det er en stor ære å kunne trene landslaget og jobbe med de beste spillerne i landet, sier Nagelsmann. (NTB)

    X5kdFmemwRg
    Foto: AFP
  • Ny landslagsavtale godkjent av styret i Norges Skiforbund

    Styret i Norges Skiforbund godkjente torsdag det fremforhandlede forslaget til ny avtale for utøverne på landslag.

    Det bekrefter generalsekretær Arne Baumann i Norges Skiforbund (NSF) til NRK.

    – Jeg tror dette har vært viktig både for Norges Skiforbund og for hele skiidretten, samarbeidspartnere og for å utvikle skiidretten videre. Og få ro rundt situasjonen om landslagsavtalen, sier Baumann til NRK.

    Innholdet i den oppdaterte landslagsavtalen er diskutert og utarbeidet av et utvalg som blant annet har bestått av utøvere, sportssjefer, tillitsvalgte og samarbeidspartnere.

    – Skistyret har konkludert med at utvalget har gjort en grundig og meget god jobb. Den nye landslagsavtalen, viljen til et godt samarbeid og god kommunikasjon også i tiden som kommer, er avgjørende for at norsk skisport skal utvikle seg slik vi ønsker, sier skipresident Tove Moe Dyrhaug i en pressemelding.

    I pressemeldingen fra NSF sier alpinist Aleksander Aamodt Kilde at dialogen med Skiforbundets ledelse er god og at den nye landslagsavtalen gir et godt grunnlag for den videre prosessen.

    – Den reviderte landslagsavtalen gir bedre forutsigbarhet og tydelighet for alle. Ikke minst med tanke på forståelse og aksept når det gjelder våre Image rights, noe som har vært avgjørende for oss utøvere, sier Kilde.

    Kilde satt i utvalget som alpinistenes representant. Representanen for langrenn, Pål Golberg, mener at arbeidet med utvalget har gitt bedre innsikt og forståelse.

    Det er enighet om å bevare den nevnte utvalget som «utviklingsarena» fremover. Utvalget skal møtes hver vår før skistyret vedtar landslagsavtale for en ny sesong, og nå i høst for å diskutere erfaringene med å etablere de kommersielle manualene i grenene.

    Kilde møter pressen
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Fratatt seieren etter skandalebildene

    NRK skrev tidligere denne uka om den spesielle avslutningen på Beijing halvmaraton.

    He Jie vant løpet, men tilsynelatende etter at hans afrikanske motstandere vinket kineseren frem. Spekulasjonene om løpsfiksing var i gang, og nå har konsekvensene kommet.

    Det er den kinesiske TV-kanalen CCTV som fredag får bekreftet at de tre beste i løpet må levere tilbake sine trofeer og tilbakebetale bonuspenger, ifølge NTB.

    Jies kenyanske konkurrent Willy Mnangat sa etter løpet at han hadde latt kineseren vinne, men endret senere forklaringen sin i et nytt intervju.

    Der påsto Mnangat at han hadde vært hare for Jie.

    – Jeg vet ikke hvorfor de skrev navnet mitt på startnummer i stedet for å skrive hare. Jobben min var å sette farten og hjelpe ham til seier, men dessverre nådde han ikke målet sitt som var kinesisk rekord, forklarte Mnangat.

    Det kinesiske friidrettsforbundet uttalte tidligere denne uken at de hadde møttes i sakens anledning. I en en uttalelse er det lovet forbedringer knyttet til idretten i landet. (NTB/NRK)

    jX7yazqefCE
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal