Hopp til innhold

Hegerberg sier nei til landslaget

Fotballstjernen Ada Hegerberg (22) sier hun ikke har motivasjon til å fortsette på landslaget. Samtidig lister hun opp en rekke kritiske punkter rettet mot NFF.

Ada Stolsmo Hegerberg ser skuffet ut under gruppespillkampen i Algarve Cup mellom Norge og Island på

SLUTTER: Ada Hegerberg slutter på landslaget.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– Beslutningen om å ta en pause fra landslaget har vært vanskelig, men den er veloverveid, skriver fotballstjernen i en pressemelding.

Norges største fotballstjerne på kvinnesiden begrunner avgjørelsen med en rekke ting. Blant annet erfaring hun har med ulike landslag, manglende kommunikasjon og dialog, og at motivasjonen ikke lenger er der.

– Beslutningen er ikke bare en konsekvens av årets EM, men er basert på mine erfaringer med landslagene over lang tid. Jeg vil framover bruke all energi i Lyon. Det er der jeg nå kan videreutvikle meg som spiller.

Kritiske punkter

Hegerberg sier at kritikken i stor grad ikke er rettet til landslagssjef Martin Sjögren, men er kritisk til Norges Fotballforbund (NFF) på flere områder.

– Jeg har orientert min nærmeste leder Martin Sjögren og ledelsen i NFF om beslutningen og begrunnelsen for denne. Det er samtidig viktig å understreke at begrunnelsen i stor grad ligger utenfor Sjögrens treneransvar, skriver Hegerberg, og fortsetter:

– Skal landslaget oppnå de målsettinger og resultater landslagsledelsen har satt seg, kreves det etter min oppfatning forbedringer på flere områder, både i planleggingsarbeidet, i gjennomføringsfasen og i oppfølgingen. I tillegg er det mye å gå på når det gjelder kommunikasjon og dialog.

Kampen Norge - Danmark under EM fotball kvinner. (0-1)

UTE: EM-tapet mot Danmark blir foreløpig Ada Hegerbergs siste landskamp.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Jeg mener jeg på en konstruktiv måte har forsøkt å påvirke på de områdene der jeg kan ha en stemme. Landslagsledelsen kjenner mine synspunkter, og jeg kommer ikke til å utdype dette nærmere i mediene. Jeg har følt stolthet ved å spille på landslaget, men slik situasjonen er har jeg ikke motivasjon til å fortsette nå. Jeg ønsker mine landslagskollegaer alt godt og gode resultater i kvalifiseringskampene framover, skriver Lyon-proffen videre.

Overrasket og skuffet

NFF fikk beskjeden om at spissen ikke er aktuell til VM-kvaliken, som åpner mot Nord-Irland midt i september, for noen dager siden

– Det kom som lyn fra klar himmel. Det kom helt uten forvarsel og på et tidspunkt hvor vi alle har kommet oss tilbake igjen og begynt å bygge opp energien mot VM-kvaliken. Det var en veldig stor overraskelse. Tidspunktet er veldig uheldig, sier landslagssjefen.

Sjögren, toppfotballsjef Nils Johan Semb og generalsekretær Pål Bjerketvedt reiste rett til Paris for å møte Hegerberg da hun lot dem få vite om avgjørelsen.

Ada Hegerberg hopper av landslaget

OVERRASKET: Landslagssjef Martin Sjögren og toppgfotballsjef Nils Johan Semb.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Jeg hadde sett for meg at Ada skulle stå i bresjen og dra laget videre nå, så jeg er skuffet over dette. Begrunnelsene hennes er overraskende. Hun har vært med på mange landslag og preget flere av dem, så at hun gir den tilbakemeldingen er rart, sier Semb på tirsdagens pressekonferanse.

– Fikk dere konkrete eksempler da dere møtte henne i Frankrike?

– Ja, vi fikk noen konkrete, men jeg synes også vi må kunne utfordre Ada på hva hun mener konkret, for det hun gir som begrunnelse er ganske bredt, sier toppfotballsjefen til NRK.

– Vil ikke ha umotiverte spillere

– Stilte Hegerberg noen krav for å fortsette?

– Nei, hun stilte ingen krav. Vi hadde behov for å møte henne, for å få begrunnelsen ansikt til ansikt. Vi hadde et godt møte der hun la frem sine synspunkter, svarer Semb.

– Var det noe dere kunne love for å få beholde henne?

– Det ble ikke stilt noen sånne krav på møtet.

Sjögren tar ikke Hegerbergs avgjørelse personlig.

– Jeg er selvsagt skuffet over at hun ikke vil være med videre, men nei, jeg tar det ikke personlig. Jeg har ansvaret for hele laget, og profesjonelt har vi mislyktes i noe, men det er også opp til spillerne så vi kan utvikle oss videre. Ada sier hun er umotivert for landslaget, og det er jo klart at vi ikke vil ha med umotiverte spillere, forklarer landslagssjefen.

  • Hegerberg ble for vel et år siden kåret til årets spiller i Europa. Hun er under kontrakt med franske Lyon, som i hver av de to siste sesongene har vunnet både serie, cup og mesterliga.
  • Ada Hegerberg har ikke besvart NRKs henvendelser.

Siste nytt

  • Vålerengas stortalent forsvinner fra klubben

    Stian Solberg (18) bidro til å sende Vålerenga til NM-finalene i ishockey, men nå er stortalentet tapt for Oslo-klubben. Solberg har signert en toårskontrakt med den svenske SHL-klubben Färjestad.

    Solberg sier han takket nei til et tilbud fra Färjestad i fjor.

    – Jeg følte ikke at det var riktig tid. Jeg har hatt et bra år denne sesongen, så jeg føler egentlig at det er helt perfekt å dra i år, sier Solberg til NRK.

    Vålerengas sportsdirektør, Anders Myhrvold, sier han overtalte Solberg til å bli værende i fjor.

    – Siden har han utvikla seg til å bli eliteseriens beste back. Han har alle egenskapene som skal til for å spille i NHL i framtida, sier Myhrvold.

    Til sommeren vil også verdens beste ishockeyklubber kjempe for å sikre seg Solberg under den såkalte NHL-draften.

    Der vil én av NHL-klubbene mest sannsynlig sikre seg rettighetene til Solberg i fire år, en slags opsjon som gir dem mulighet til å hente nordmannen når som helst.

    – Han er en ambisiøs, ung spiller som det prates om i forbindelse med NHL. Han kommer til å bli valgt av en NHL-klubb i år, det er hundre prosent sikkert, sier Färjestads sportsdirektør, Rickard Wallin.

    Men selv om en NHL-klubb trolig sikrer seg rettighetene til Solberg til sommeren, vil han etter alt å dømme spille for Färjestad en stund framover.

    – Vi skal støtte Stian med å bli proff i Sverige før vi prater om neste steg, som er spill i Nord-Amerika, sier Wallin.

    Färjestad vant grunnserien i SHL forrige sesong, og regnes blant Sveriges beste lag.

    – Jeg elsker Vålerenga, men det blir gøy å prøve noe nytt og spille for en enda større klubb, sier Solberg til NRK.

    Solberg og Vålerenga tapte NM-finalene mot Storhamar tirsdag kveld.

    Stian Solberg jubler
    Foto: NTB
  • Bekrefter friplass til Johaug: Klæbo sikker på VM-deltakelse for skilegenden

    Therese Johaug var ikke til stede da langrennslandslagene for kommende sesong ble presentert i Holmenkollen onsdag.

    35-åringen trenger imidlertid bare å slå på tråden og si «Jeg vil være med».

    Landslaget gir Johaug en friplass om hun finner motivasjon og bestemmer seg for å satse.

    – Dersom Therese utover våren bestemmer seg for at hun satser 100 prosent inn mot VM i Trondheim, så skal hun selvfølgelig inn på laget der, sier landslagssjef Ulf Morten Aune.

    Landslagsledelsen har ikke satt en endelig frist for når Johaug må bestemme seg:

    – Men den fristen er ganske naturlig. Det kan ikke bli høst og jul før Therese bestemmer seg, men det skal hun få lov til å gjøre helt på fritt grunnlag, sier Aune.

    Johannes Høsflot Klæbo møtte på Johaug på trening i morgentimene. Han mener at skilegenden ser sprek og motivert ut, og er skråsikker på at de begge går VM i Trondheim.

    – Hun kommer til å gå VM, det er jeg helt sikker på. Hun kommer til å stå på startstreken der. Så spørs det om hun skal være med på noe mer før den tid, sier Klæbo til NRK.

    Se hele landslagsuttaket her.

    NM ski Nordiske grener Lillehammer
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Guardiola bekrefter: Haaland mister Premier League-oppgjøret mot Brighton

    Manchester City-trener Pep Guardiola må klare seg uten spydspiss og Premier League-toppscorer Erling Braut Haaland i torsdagens nøkkelkamp borte mot Brighton.

    Det opplyste spanjolen på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

    Haaland var i likhet med lagkamerat Phil Foden ikke til stede på tirsdagens trening. Nordmannen var heller ikke med i helgens FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Mesterliga-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade.

    Manchester City er i førersetet i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger fire poeng bak Arsenal på tabelltopp, men har to kamper til gode på rødtrøyene fra London. Opp til Liverpool på annenplass er avstanden ett poeng med én kamp mindre spilt.

    _g_QDc2r5f8
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal