«Startsignalet vi hadde ventet på»

KOMMENTAR: Martin Ødegaard scoret åpningsmålet og forlot banen til stående applaus da Castilla slo Barakaldo 4-0 i Madrid. Dette var startsignalet vi hadde ventet på.

Ødegaard

Martin Ødegaard scoret sitt første for Castilla, og spilte en strålende kamp foran hovedtrener Carlo Ancelotti.

Denne kampen handlet ikke kun om målet Martin Ødegaard så pent satte inn med etter syv minutters spill, men også det faktum at han spilte en såpass solid kamp. Endelig var han skikkelig involvert. Endelig fikk vi sett ham i sine foretrukne omgivelser.

Martin Ødegaard

Ødegaard fikk virkelig vist seg frem i Spania.

Playmakeren har spilt bedre kamper, men dette var et viktig steg i riktig retning. Det første trinnet på en lang, lang stige.

Spesielt i første omgang var Ødegaard innflytelsesrik. Han vandret mye, ropte alltid på ballen, involverte seg så mye som mulig. Det så ut som han trivdes. Målet var en perfekt start, og han var også involvert i den andre scoringen.

I tillegg leverte han et par nydelige stikkere. Hadde avslutningene til lagkameratene vært hakket skarpere, kunne han notert seg for en eller to målgivende.

I det Ødegaard gikk av banen, etter 82 minutter, føltes det som den virkelige debuten hadde blitt unnagjort. Dette var den virkelige inntredenen. Det bor utvilsomt mye mer i stortalentet, men han gjorde nok til å demonstrere at han er god, og at det er noe spesielt ved ham.

Og det var tross alt det viktigste.

En humpete start

Det lå alltid i kortene at dette var gyllen sjanse til å se Ødegaard i full blomst. Innhoppet mot Athletic Club B for to uker siden fortalte oss lite, mens gressmatten i Amorebieta var så regntung og gjørmete at det var umulig å spille skikkelig fotball.

Før denne kampen hadde ikke Ødegaard spilt mer enn 65 offisielle minutter for Castilla. Derfor var det godt å se ham i startoppstillingen.

Tålmodighet har vært et nøkkelord i debatten om spillerens utvikling, men fadesen i Baskerland vil også ha skapt et par nye tvilere med hensyn til valget av kamparena. Inntrykket var forferdelig. Ikke alle stadioner i Segunda B vil være slik, men oppgjøret viste hvor primitive forholdene i spansk tredjedivisjon kan være.

I dag virket Estadio Di Stéfano som en mye bedre arena. Solen strålte, temperaturen var mild, og gressteppet var flatt som et biljardbord. Med en ny motstander fra Baskerland, som lå på sjetteplass før denne kampen, to poeng bak Castilla, så bordet ut til å være duket.

Tilbake i midten

FBL-ESP-LIGAB-REALMADRID-ZIDANE

Zidane fikk endelig se hva Ødegaard er god for.

Den positive følelsen før avspark ble forsterket ved at Ødegaard startet i den sentrale midtbanerollen. Det var denne posisjonen Zinédine Zidane ga ham i debuten, mot Athletic B, hvor Ødegaard spilte like bak alenespissen. Dette medfører at Castillas formasjon endres fra 4-1-4-1 til 4-2-3-1.

At dette skulle skje igjen var ingen selvfølge. Forrige uke ble Ødegaard brukt på høyre kant. Samtidig kan den avgjørelsen ha skyldtes at banen var såpass dårlig i den sentrale sonen.

Uansett antydet oppstillingen her at Zidane ser for seg Ødegaard i sin gamle playmaker-rolle.

Ødegaard var involvert her med en gang. Innen to minutter hadde han kombinert to-tre ganger med sine medspillere. Den sentrale rollen gjorde at han kunne vandre fra kant til kant for å påvirke spillet; hver gang en ving hadde ballen, ønsket Ødegaard ballen i mellomrommet.

Dette samme gjaldt når midtstopperne ønsket alternativer fremover. Ødegaard oppsøkte konstant små rom, og slo ut med begge armer hver gang han var fri, med planer om å vende opp kjapt og sette fart mot en ryggende backrekke.

Den første scoringen

Så kom målet. I det forsvaret til Barakaldo sto høyt, ble en lang ball slått i bakrom til Raúl de Tomás. Spissen utfordret, men da han så han ikke kom noen vei, trillet han den ut til Ødegaard som kom stormende langs høyre. Han satte ballen i nota med høyreslegga.

Ødegaard hadde selvtillit nå. Etter rundt 20 minutter la han en lang pasning død og la igjen til Di Tomás, som testet keeper med en suser. En liten stund senere mottok Ødegaard ballen langs høyre dødlinje og utfordret. Han lurte en forsvarer utover og smatt så innover i banen, før han spilte fri høyrekanten Javi Muñoz, som bommet.

Det var lekkert spill. Og det høstet velfortjent applaus blant de fremmøtte.

Tendensene fortsatte mot pause. Ødegaard krevde ballen til enhver anledning. Etter en halvtime ble han felt i mellomrommet og tok frisparket selv. Rett på keeper. Så kombinerte han med Di Tomás nok en gang. Ødegaard dempet en lang pasning ut fra forsvaret – og spilte så en lekker stikker til spissen. Men chipen som fulgte lurte ikke keeper.

Fem minutt før pause var Ødegaard involvert i det andre målet. Han ble spilt fri langs venstre og la inn. Forsvaret fikk klarert, men ballen falt til høyrebacken Guillermo Castilla, som smalt ballen i nettet fra 20 meter.

Byttet ut til applaus

Omgangen hadde vært meget positiv. Og ti minutter etter pause, viste Ødegaard seg frem igjen. Foran et tettpakket forsvar like utenfor sekstenmeteren, dro han seg bakover i banen og spilte en gjennombruddspasning til Burgui mellom back og midtstopper. Venstrekanten var i offside, men involveringen var nok et pluss i boka.

Det var nettopp mot Barakaldo at Castilla gjorde slutt på sin elendige start tidligere denne sesongen. De vant 1-0 borte i oktober, etter å ha tapt fem av sine seks første ligakamper. En ny seier var viktig her, da Castilla hadde sakket av siden begynnelsen av februar, med tre strake uavgjorte.

Bortelaget truet ved et par anledninger, men seieren virket alltid komfortabel. Ødegaard var ikke like involvert utover i kampen, men innsatsen ble likevel verdsatt blant publikum.

Da han ble byttet ut etter 82 minutter, var applausen stor. Enkelte reiste seg fra setene.

Det var en slik ettermiddag Ødegaard trengte.

• VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

– Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

cLJZ5U40J_M
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

– Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)