Hopp til innhold

– Vukicevic blir stilt i gapestokk av Antidoping Norge

Antidoping Norge henger ut Petar Vukicevic ved å si at epostene ikke er manipulerte, mener idrettsjurister.

HEKK VUKICEVIC

– Petar Vukicevics muligheter til å komme tilbake som trener på forbundsnivå er svekket etter dette, sier jurist Gunnar Martin Kjenner etter at Antidoping Norge mandag uttalte at epostene ikke ser ut til å være falske.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / NTB scanpix

Antidoping Norge henla mandag dopingsaken mot friidrettstrener Petar Vukicevic med henvisning til at saken er blitt foreldet.

Leder for påtalenemnda i Antidoping Norge, Anstein Gjengedal, karakteriserte imidlertid de mye omtalte epostene som «ikke manipulerte» da han kommenterte henleggelsen.

Petar Vukicevic selv har hele tiden hevdet at epostene har blitt manipulerte.

– Konsekvensene av en slik uttalelse er at Vukicevic blir stilt i en offentlig gapestokk. Antidoping Norge sin oppgave er å ta standpunkt til om det er begått straffbare forhold eller ikke, og ikke uttale seg utover det, sier jurist og ekspert på idrettsjus, Gunnar-Martin Kjenner til NRK.no.

– Var helt unødvendig

Gunnar Martin Kjenner

Gunnar Martin Kjenner er lite imponert over Antidoping Norge.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Han reagerer sterkt på uttalelsene til Gjengedal, og mener at Antidoping Norge burde latt være å kommentere epostene i pressemeldingen.

– Så lenge Antidoping Norge konkluderte med at det ikke er noe straffbart forhold, og at saken er foreldet, så mener jeg at en slengbemerkning var helt unødvendig og lite skjønnsomt, sier han.

Kjenner er forundret over at Antidoping Norge syntes det var nødvendig å komme med den uttalelsen.

– Den har ikke noe med å gjøre om Vukicevic skal straffes eller ikke, sier juristen, som mener Antidoping bør beklage uttalelsene.

Noen timer etter nyheten om henleggelsen ble det også kjent at Friidrettsforbundet ikke lenger ønsker å fortsette samarbeidet med Vukicevic.

– Jeg vil anta at hans muligheter til å komme tilbake som trener på forbundsnivå er svekket etter denne tilleggsuttalelsen. Men selv en beklagelse vil nok ikke gjenopprette den skaden som er påført Vukicevic her, mener Kjenner.

– Etterlater tvil

Kjenner får støtte i dette synet fra en annen ekspert på idrettsjus, Kenneth A. Leren.

– Jeg synes det er uheldig at det først blir sagt at man ikke har tatt stilling til om det er begått regelbrudd, samtidig som man gir inntrykk av at Vukicevic er skyldig ved å karakterisere ektheten i epostene, forteller han til NRK.no.

– Det etterlater en del tvil om hvorvidt han er helt uskyldig eller ikke, legger han til.

Leren mener Antidoping Norge har opptrådt på en uheldig måte.

– Vanlig praksis er at man angir hva som er grunnlaget for en henleggelse. Så sier man ikke mer om hva man mener om saken. Slik er det også innen politiet, så jeg synes det er merkelig at de kommer med en slik tilleggsbemerkning.

– Står ved avgjørelsen

Leder for påtalenemnda i Antidoping Norge, Anstein Gjengedal, er imidlertid ikke enig i kritikken fra Kjenner og Leren, og forsvarer tilleggsbemerkningen om epostene.

– Jeg synes at det offentlige har krav på å vite hva våre undersøkelser har munnet ut i, uten at vi har gått i detaljer på det, sier han.

– Siden dette med epostene har vært et forhold som har vært så mye fremme i media, fant vi grunn til å gå ut med akkurat den formuleringen. Vi har brukt mye tid på å sjekke ektheten av epostene, derfor valgte vi å gjøre det. Det er et valg vi har tatt, og det står vi for.

– Men ser du ikke at det kan skape tvil om Vukicevic er skyldig eller ikke?

– Alle kan jo lese mailene, og så gjøre seg opp en mening av innholdet. Så får de avgjøre selv. Men vi har uansett sagt at forholdet er foreldet, kommenterer Gjengedal.

Leder av påtalenemnda i Antidoping Norge, Anstein Gjengedal, bekrefter at saken mot Petar Vukicevic er henlagt

Leder for påtalenemnda i Antidoping Norge, Anstein Gjengedal: - Ikke vår jobb å ta saken videre.

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal