Hopp til innhold

WADA-direktøren: – Vil ikke fengsle dopingdømte utøvere

WADA-president Sir Craig Reedie vil ikke fengsle utøvere som er dømt for doping, slik Tyskland foreslår. Det sa han da ha besøkte Norge i dag.

Craig Reedie

– Ikke fengsle dopingtatte utøvere. Det er nok å stenge dem ute fra all idrett, sier WADA-president Sir Craig Reedie.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

I går lanserte Tyskland et lovforslag der det blir foreslått en straff på inntil tre års fengsel for utøvere som blir dømt for doping. Det ønsker ikke sjefen for Verdens antidopingbyrå.

– Jeg vil ikke at utøverne skal i fengsel. Jeg vil at de utestenges fra all idrett, sier Reedie til NRK. – Og idretten selv skal ta seg av dopingstraffene.

I Norge fikk vi i fjor en ny lov som ikke er like streng som den tyske. Den kriminaliserer bruk og besittelse av doping med fengsel i inntil seks måneder.

Loven gjelder for både profesjonelle og amatører, og daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, ønsker den nye loven velkommen.

– Samarbeid med politi og tollvesen

Anders Solheim

- Jeg ønsker den nye lovgivingen velkommen, sier Anders Solheim. Han er daglig leder for Antidoping Norge, en organisasjon som får skryt av WADA-presidenten

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Den lovgivningen som ble vedtatt for ett år siden, må vi få satt ut i livet. Vi må jobbe sammen med politi og tollvesen for å bekjempe doping i treningsmiljøene både i bredden og i toppen, sier Solheim til NRK.

Det tyske antidopinglovforslaget kan tre i kraft allerede første del av 2015. I forslaget, som kan sende doptatte utøvere i fengsel i tre år, foreslås det at leger og teamet rundt en utøver som driver systematisk doping, kan fengsles i inntill 10 år.

– Lås bakmennene inn

Craig Reedie

– Ikke fengsle dopingtatte utøvere. Det er nok å stenge dem ute fra all idrett, sier WADA-president Sir Craig Reedie.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Streng straff for bakmennene hilser nemlig Wada-presidenten velkommen.

– Det er godt. Lås dem inn. Jeg tror ikke utøvere doper seg på egen hånd. Det er alltid noen rundt dem. Hvis det er systematisk doping organisert av folk rundt en utøver, skal vi stoppe det. Idretten selv kan ikke stoppe det, men myndighetene kan, sier Sir Craig Reedie.

Reedie kaller Antidoping Norge en sterk alliert. Da lederen for WADA møtte pressen mot slutten av sitt korte Norges-besøk, pratet han varmt om
Norges antidopingarbeid.

– I Norge har vi en sterk alliert i Antidoping Norge. De er en spesielt effektiv antidopingorganisasjon og er blant annet tiende høyest på antall blodprøver. Det er ganske bemerkelsesverdig med tanke på innbyggertallet, sa Reedie.

– Jeg er også imponert over organisasjonen hva gjelder utdanning, la han til.

To utfordringer

Brorparten av det drøyt ett døgn lange besøket ble brukt til å diskutere WADAs nye antidopingkodeks som trer i kraft 1. januar 2015. Overfor NTB utdyper Reedie organisasjonens to største utfordringer som de håper å løse gjennom kodeksen.

– Det første er at vi må få alle til å spille etter de samme reglene. At kodeksen blir implementert av myndigheter, olympiske komiteer og andre organisasjoner. For det andre må vi prøve som best vi kan å få de forskjellige elementene i antidopingarbeidet til å jobbe sammen. Blant annet at internasjonale og nasjonale myndigheter samarbeider med antidopingorganisasjoner. Det har
ikke alltid vært saken, og der må vi bli bedre.

– Hva er den enkleste måten å få gjennom dette?

– Den enkleste måten er på bakgrunn av dette tekniske dokumentet
(kodeksen), slår Reedie fast.

Strengere straff

På pressekonferansen fortalte Reedie at rundt 180 land har anerkjent kodeksen, men ikke alle gått med på å implementere den. Kodeksen vil ifølge WADA bidra til at antidopingarbeidet drar i samme retning og større samarbeid på tvers av
organisasjoner og myndigheter.

Noe av det WADA oppfordrer til gjennom denne avtalen, er fire års utestengelse dersom utøvere blir tatt for bruk av enkelte stoffer.

– Det er utøverne som har argumentert for dette. Mer enn noen andre sa de at de ønsket lengre straff, sier Reedie.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal