Hopp til innhold

Bråthen advarer mot fella Norge «alltid» går i

VAL DI FIEMME (NRK.no): Hoppsjef Clas Brede Bråthen maner til forsiktighet når han får høre om hoppguttas ambisiøse VM-mål. Han husker hvilke feil som er begått i norsk hoppsport før.

Clas Brede Bråthen

Clas Brede Bråthen har vært en del av norsk hoppsport siden 1980, og hoppsjefen har bitt seg merke i at suksessen ofte har gått til hodet på norske hoppere. Her på torsdagens pressekonferanse.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Det er alltid en fare for å miste seg selv når man får mye oppmerksomhet, og vi har lange tradisjoner for å gjøre nettopp det i hopp-Norge etter veldig lite resultater, sier Clas Brede Bråthen.

NRK.no har akkurat konfrontert ham med de norske hoppguttas gullkantede spådommer foran VM.

Flere av hopperne snakket om at Norge kunne ta opp mot fem hoppmedaljer i Val di Fiemme.

– Samme fella hver gang

Bråthen er smertelig klar over utfordringen som kommer av å lykkes i hoppbakken. Han mener det har vært et gjennomgående problem i norsk hoppsport i over 30 år.

– Vi har gått i den samme fella hver gang. Vi har hele tiden trodd at vi har løsningen, også har vi ikke hatt det, sier hoppsjefen.

Flere norske hoppstjerneskudd har falmet tidlig de siste tiårene.

– Vi har latt disse unge menneskene få muligheten til å miste seg selv. Da er det en tapt sak. Når du først lar dem miste seg selv, må de helt ned i kjelleren og starte på nytt igjen, sier Bråthen.

Stor selvtillit i laget

Anders Jacobsen

Det er alltid gøy å være rundt hopplandslaget. Her er det Anders Jacobsen som filmer journalistene på torsdagens pressekonferanse.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Det norske hopplandslaget strutter av selvtillit for tiden. På torsdagens pressekonferanse satt latteren løst, og én etter én fortalte hopperne om et utrolig sterkt lag.

Det samme gjorde de i de omfattende intervjuene NRK gjorde i forkant. Alle sammen forklarer at det er vanskelig å lykkes når det er så jevnt og tett i toppen som nå, men flere av hopperne snakket om at Norge kom til å prege rennene i Val di Fiemme.

Kanskje ikke så rart - alle de norske VM-hopperne har vært på pallen i år, og ifølge treneren kan både Tom Hilde, Anders Jacobsen og Anders Bardal ta VM-gull med fullklaff.

Norge er også blant de absolutt største favorittene i både laghopp og mixed lagkonkurranse. Om det noen gang var en fare for å la suksessen gå til hodet, skulle det vært nå.

– Vi er mye bedre kjent med utfordringene

Likevel mener Bråthen at det norske laget er godt rustet til å takle medgangen. Han mener det norske laget endelig har lært av gamle feil.

– Vi jobber med dette, for vi må ikke gå i den samme fella igjen. Det viktigste er egentlig bare at vi er blitt bedre kjent med menneskene. Dessuten er vi mye bedre kjent med utfordringene, sier Bråthen.

– Vi har en hoppkomité hvor lederen har vært en sentral person i Norge siden 1980 og husker historien. Jeg har vært med i norsk hoppsport siden midten av 80-tallet og husker veldig mye. Så vi har med oss mye mer historie enn de som har vært her før oss, sier hoppsjefen.

Siste nytt

  • Storhamar knuste Vålerenga

    Storhamar var klart best og vant den tredje kampen 4-1 i NM-finaleserien mot Vålerenga.

    Laget fra Hamar leder nå 2–1 i kamper, og mangler to seire på å sikre seg kongepokalen.

    Storhamars Sverre Rønningen ble kampens store spiller med to mål for vertene.

    NM-sluttspillet ishockey menn, finale 1. kamp (best av 7), Storhamar -Vålerenga (5-1)
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Norsk hockey-tap i Ungarn

    Norge tapte 1–2 mot Ungarn i en privatlandskamp i ishockey fredag kveld.

    Viktor Granholm scoret Norges mål i overtall i det som NTB omtaler som en kamp som «ikke vil bli husket lenge».

    Norge møter Ungarn til ny kamp lørdag.

    Ishockey, treningskamp: Norge-Frankrike (3-4)
    Foto: Alf Simensen / NTB
  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal