Hopp til innhold

– Trodde ikke jeg skulle få ham til å gjøre det

Petter Northug trodde ikke det han så da han skjønte at han hadde lurt Calle Halfvarsson i fella i en VM-stafett – igjen.

Petter Northug forteller om hans opplevelse av stafetten i Falun i dokumentaren Northugs triumf. Foto: Globus Mediav

OVERLEGEN: Petter Northug avgjorde sin femte VM-stafett for Norge i Falun. I dokumentaren «Northugs triumf» forteller han om overraskelsen da Sveriges ankermann ikke valgte en annen taktikk. Video: Globus Media

– Jeg følte hele tiden at jeg hadde det mentale overtaket på Calle. Jeg følte at han gjorde mye mer feil enn meg underveis, sier Petter Northug.

Søndag sender NRK1 dokumentaren «Northugs triumf». Her får seerne gjenoppleve Northugs fantastiske VM i Falun sammen med hovedpersonen selv.

Det ble fire gull. Hvert gull har sin historie. Og for Petter Northug er stafetten alltid spesiell.

Han har gått VM-stafett for Norge fem ganger, vært ankermann i alle fem – og gått Norge inn til seier hver gang.

– Håper han skal gå i fella

– Jeg fikk et utgangspunkt som jeg ønsket, og jeg skjønte at det ville bli en krig hele veien inn til oppløpet, mot Sverige, i Sverige. Jeg prøvde å tenke at det var bortebane, at det var Sverige som måtet fram og score underveis, mens jeg bare skulle vente på mitt øyeblikk på slutten, forteller Northug.

Krigen skulle utkjempes mot mannen Northug har latt det gå sport i å psyke ut via gjentatte utspill i media, Calle Halfvarsson.

NORDIC-SKIING/ Norway's Northug crosses the finish line ahead of Sweden's Halfvarsson to win the men's cross country free/classic 4 x 10 km relay final at the Nordic World Ski Championships in Falun

GULLGARANTIST: Calle Halfvarsson (t.v.) fikk oppleve det mange har gjort før ham. Det er umulig å snyte Petter Northug for gullet i en VM-stafett.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Den svenske ankermannen måtte gi tapt foran egne fans.

– Jeg kikker på ham, går opp på sida, prøver å gjøre ham stresset. Jeg gjør det ikke for at jeg ønsker å ta teten. Jeg håper at han skal gå i samme fella som i Val di Fiemme, sier Northug om sin egen lille manøver i den nest siste motbakken.

– Trodde det ikke

Det er imidlertid på de siste bakketoppen Northug skjønner at løpet er avgjort.

– Jeg trodde ikke at jeg skulle få ham til å gjøre det, å kjøre først i hocke ned mot stadion. Det trodde jeg ikke jeg klarte, for det gjorde han i Val di Fiemme (VM i 2013, journ. anm.). Og så gjør han det igjen ...

– Da vet jeg at jeg vinner. Da følte jeg at han hadde gått i den fella igjen, han taklet ikke hjemmebane. Og det er fantastisk, gliser Northug.

Han fikk det til å se lett ut – igjen – men innrømmer at stafett er en ekstra påkjenning.

– Stafetten er den øvelsen i VM som bærer med seg størst press. Da føler du at du går for hele nasjonen, at du går for kongeriket og det norske folk. Du vet hvordan en skistafett engasjerer. Det merker jeg skikkelig, fastslår Northug.

Komm.: Jann Post og Torgeir Bjørn.

Petter Northug spurter inn til seier i stafetten.

Siste nytt

  • Vellykket operasjon for van Aert

    Sykkelstjernen Wout van Aert var torsdag gjennom en vellykket operasjon etter at han ødela kragebeinet i endagsrittet Dwars door Vlaanderen.

    Det skriver belgierens lag, Visma Lease a Bike, i egne mediekanaler.

    – Det er uklart når Wout vil være tilbake på sykkelsetet igjen. Han går glipp av vårens klassikere, og deltakelsen i Giro d'Italia er fortsatt usikker. På vegne av Wout takker vi for all støtte, heter det i meldingen.

    Skaden gjør at prestisjerittene Flandern rundt, Paris-Roubaix, Amstel Gold Race, La Fleche Wallonne og Liege-Bastogne-Liege går uten belgieren.

    Med om lag sju mil igjen av onsdagens ritt veltet flere store profiler, blant dem van Aert. TV-bildene viste en svært forslått og preget belgier der han satt i veikanten før han ble hentet av sykebilen. (NTB)

    Wout van Aert
    Foto: STEPHANE MAHE / Reuters
  • Tonali siktet for ytterligere 50 brudd på gamblingreglene

    Det engelske fotballforbundet (FA) har siktet Newcastle-spiller Sandro Tonali for 50 brudd på Premier Leagues gamblingregler i tidsrommet 12. august til 12. oktober i fjor.

    Det skriver FA i en pressemelding torsdag. Tonali har fram til 5. april på å respondere på siktelsen.

    Newcastle skriver i en melding på egne hjemmesider at de er gjort kjent med siktelsen. De skriver at Tonali har klubbens fulle støtte i etterforskningen. Utover det ønsker verken Newcastle eller Tonali å kommentere saken.

    I oktober i fjor ble italieneren utestengt fra all internasjonal fotball i ti måneder for brudd på gamblingreglene i Italia. Han ble hentet til Premier League fra Milan sommeren 2023.

    FA mener at Tonali satset penger på fotballkamper 50 ganger i perioden fra nettopp Premier League-åpningen og fram til 12. oktober, samme dag som han ble avhørt om regelbruddene fra italiensk fotball.

    Hans foreløpig siste opptreden i Newcastle-drakten kom hjemme mot Borussia Dortmund i Champions League 25. oktober. Da fikk han 25 minutter som innbytter. (NTB)

    Premier League - Newcastle United v Crystal Palace
    Foto: LEE SMITH / Reuters
  • KFUM henter angrepsspiller fra Åsane

    Mame Mor Ndiaye (26) forlater Bergen og Åsane til fordel for nyopprykkede KFUM Oslo, melder BA. Sist sesong gjorde han ni mål i 1. divisjon.

    Ndiaye bekrefter selv til Bergensavisen at overgangen er i boks.

    – Det er vondt å dra fra klubben nå, men det er dette jeg har jobbet for å få til. Ønsket mitt har hele tiden vært å få sjansen i eliteserien, forteller 26-åringen til BA.

    (NTB)

    FOmDNHw_B34
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal