Hopp til innhold

Mads Kaggestad: – Trodde ikke han brukte så sofistikerte metoder

– Jeg ble overrasket over det Kjærgaard fortalte. Jeg trodde han hadde lagt det meste på bordet da han forklarte seg for to år siden, sier Mads Kaggestad.

Steffen Kjærgaard

Steffen Kjærgaard innrømmet i går at han hadde brukt bloddoping, og at han ikke hadde fortalt den hele og fulle sannhet da han innrømmet dopingbruk for to år siden.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Mandag innrømmet den tidligere proffsyklisten Steffen Kjærgaard at han hadde brukt bloddoping på slutten av sin karriere. Det var noe han holdt tilbake da han i 2012 innrømmet doping i den tiden han syklet for laget US Postal sammen med Lance Armstrong.

Da skapte innrømmelsene et jordskjelv – ikke minst fordi Kjærgaard da var sportssjef i Norges Cykleforbund, en stilling han måtte trekke seg fra i forbindelse med innrømmelsen.

Nå mener Kaggestad den nye innrømmelsen ikke er like sjokkerende. Selv om han er overrasket.

– Jeg trodde han brukte andre om mindre sofistikerte dopingmetoder. Bloddoping trodde jeg bare det var den aller innerste kretsen rundt Lance Armstrong som var involvert i. Dette er så omfattende og komplisert at du nesten må ha et støtteapparat for å gjennomføre det.

– På den andre siden er det logisk, for han var en viktig hjelperytter for Armstrong, sier Kaggestad.

Tror bildet er komplett

Kaggestad innrømmer at han ble overrasket da Steffen Kjærgaard mandag fortalte at han hadde brukt bloddoping i sine dager som aktiv, og at han ikke hadde lagt alle kortene på bordet den gangen.

– Tror du han har fortalt alt nå?

– Det vet jeg ikke. Vi får nok aldri vite hva han har sagt til dopingjegerne. Men det kan virke som om bildet er nokså komplett nå.

– Dømmer ikke Kjærgaard

Mads Kaggestad

– Steffen har vært under et press som ingen unner ham, sier Mads Kaggestad

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Kaggestad har hatt kontakt med Kjærgaard også etter innrømmelsene for snart to år siden.

– Han var sportssjefen min, og jeg kan bare tenke meg hvilken påkjenning han har vært gjennom. Det har vært viktig at miljøet har hatt kontakt med ham og prøvd å verne om personen Steffen Kjærgaard. Det er viktig å kunne skille mellom sak og person, og kanskje også forstå hvorfor han gjorde det han gjorde. Han var jo tross alt i et miljø med en sterk ukultur.

– Derfor dømmer ikke jeg Steffen når jeg møter ham. Han har vært gjennom en tøff nok belastning etter min mening, sier Kaggestad.

– Ønsket å høre om andre involverte

Han føler ikke at han er mer forbanna på Kjærgaard nå enn før mandagens avsløring.

– Han var bare i en situasjon ingen unner ham å være i. Da er det vel en slags naturlig reaksjon.

– Da han innrømmet – eller ble presset til å innrømme – dopingbruken for to år siden, var det nok noen av tilhørerne som følte at han ikke sa alt. Vi ønsket å høre at han involverte dem vi trodde var involvert, særlig sportssjefen hans i US Postallaget Johan Bruyneel.

Men Steffen holdt tett. Han snakket bare om seg selv. Og det er et mønster vi ser i doping-innrømmelsene: De snakker om sin egen doping og sier de bare har dopet seg én gang.

Tror bloddoping finnes ennå

Han tror det fremdeles finnes gammeldags bloddoping i toppidretten.

– Det tror jeg. Men innen sykkelsporten tror jeg nok – med de verktøyene som er tilgjengelig og de tiltakene som er satt i verk – det er flere som sykler helt reint, og flere som er «mindre dopet» enn før. Da har man iallfall kommet et steg videre på veien, men jeg tror ikke bloddoping er helt borte.

– Blodpass og måling av blodverdier over tid er det beste verktøyet vi har, og det må brukes, sier Kaggestad.

– Sykkelsporten alene gjennomfører over 30 prosent av blodtestingen i idretten uansett gren. Den har også et godt utbygd blodpass-system for å ta bloddoping. Så hvis det fortsatt er utbredt i sykkelsporten, frykter jeg at det er veldig utbredt i idretter der de ikke forfølger det som et problem, sier Mads Kaggestad.

– Jeg tror doping er kulturelt betinget. Det finnes lag med dårlige holdninger, og det finnes land med dårlige holdninger. Det er mye opptil de store idrettsorganisasjonene og ikke minst særforbundene å rydde opp, mener Mads Kaggestad.

Siste nytt

  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP
  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal