Hopp til innhold

– Shampos forklaring er primitiv

Tidligere NHL-proff, Anders Myhrvold, reagerer på det han mener er vage forklaringer rundt hvorfor det er greit å slåss i ishockey. Han vil at forholdene rundt nevekamper i norsk ishockey skal bli mer som i NHL.

Myhrvold

Tidligere NHL-proff, Anders Myhrvold, støtter Espen Shampo Knutsen i uttalelsene om slåssing i ishockey, men mener det bør forklares bedre hvorfor det er greit.

Tommy Kristiansen, Sparta Warriors

Debatten rundt slåssing i norsk ishockey blusset opp etter at Sparta Warriors Tommy Kristiansen havnet i heftig nevekamp med Vålerengas Logan Stevenson tirsdag.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

– Først og fremst er det primitivt å stå og si at det er kult å ha slåssing fordi det er en del av «gamet». Det høres bøllete og ufint ut. Den argumentasjonen blir veldig svak, sier Myhrvold.

I kjølvannet av slosskampen mellom Vålerengas Logan Stephenson og Spartas Tommy Kristiansen i eliteserien tirsdag uttalte Vålerengas trener, Espen Shampo Knutsen, at det var greit at slike basketak forekom i norsk ishockey.

– Jeg forsvarer at det kan bli slåssing i hockey. Det er en ting som passer seg innimellom. Det blir veldig sjelden skader også, så jeg ser ikke noe problem med det, sa Knutsen til NRK etter hendelsen.

– Ser mer voldsomt ut enn det er

Myhrvold, som nylig måtte forlate Frisk Asker på grunn av klubbens økonomiske problemer, er enig med trener Shampo om at det er bra med slåssing, men mener det bør forklares bedre.

– Det tar bort det stygge spillet i ishockey, med albuetaklinger og andre stygge situasjoner. Det fører også til at alle holder køllene nede når de takler, fordi de vet at det kan oppstå en slosskamp. Slåssing renser opp spillet samtidig som tøffheten beholdes.

Det handler også om å vise at man beskytter laget, forteller den tidligere NHL-proffen som mener at det er rettferdig å løse ampre oppgjør med nevekamp.

– Det er en måte å vise at man må stille opp for seg selv om man er villig til å spille stygt. Slåssing i ishockey ser egentlig mye mer voldsomt ut enn det egentlig er, men det er altså en rettferdig måte å løse ting på når to spillere blir enige om at de skværer opp, sier Myhrvold.

– Bør følge amerikanske regler for slåssing

Landslagstrener Roy Johansen tok til motmæle da Shampo Knutsen fremhevet hvor viktig slåssing i ishockey er.

– Jeg forholder meg egentlig bare til regelverket i det internasjonale ishockeyforbundet. Den type episoder skal slås hardt ned på, sier landslagssjef Roy Johansen.

Disse reglene bør Norge gå bort fra, mener Myhrvold og sikter til at norsk ishockey bør bli mer som NHL.

– I europeisk hockey er det ikke lov til å slåss, men det forekommer likevel. I NHL har keeperen en hellig posisjon. Man ser aldri noen dytte borti ham. I Europa kan man gå bevisst inn og dytte keeperen. Dette gjør utespillere fordi de vet at aggresive motstandere hisser seg opp og vil beskytte keeperen ved å ty til slåsskamp, sier Myhrvold.

Les mer under bildet!

NHL

Norsk ishockey bør bli mer som dette, mener Anders Myhrvold. Her: Chicago Blackhawks Jamal Mayers fyrer løs på Boston Bruins Gregory Campbell i NHL.

Foto: FRANK POLICH / Reuters

Roy Johansen

Roy Johansen er ikke enig med Myrhvold og Shampo.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

For å forhindre at episoder som dette forekommer, krever Myhrvold at lange utestengelser bør fjernes i norsk og europeisk hockey.

– Hvis man kaster hanskene i Europa får man utestengelse resten av kampen, og kan få ytterligere suspensjon etter oppgjøret. I NHL får man fem minutters utvisning, for så å komme tilbake til spillet, fortsetter han.

– Hvorfor bør slåssing lovliggjøres også i Europa?

– For det første synes jeg at for eksempel arenaen og isflaten burde være på samme størrelse som i Canada og USA. På europeiske baner med olympisk standard blir det mye mindre nærkamp-spill. Det er mye mer morsomt å se en ishockey-kamp når det er fart og sugne taklinger i tillegg til at det oppstår følelser, som i USA og Canada, sier Myhrvold.

– Ikke usannsynlig at det blir mer slåssing

Trygve Broch, stipendiat ved Norges Idrettshøyskole, påpeker at basketak i sporten har høy underholdningsverdi. Han utelukker ikke at det blir mer nevekamp i norsk ishockey fremover.

– All idrett er avhengig av penger og sponsorer, noe man får gjennom høye tilskuertall og seere. Hvis slåssing er noe som kan gi høye inntekter i ishockey, er det ikke usannsynlig at det blir mer av det, sier Broch.

Siste nytt

  • Storhamar knuste Vålerenga

    Storhamar var klart best og vant den tredje kampen 4-1 i NM-finaleserien mot Vålerenga.

    Laget fra Hamar leder nå 2–1 i kamper, og mangler to seire på å sikre seg kongepokalen.

    Storhamars Sverre Rønningen ble kampens store spiller med to mål for vertene.

    NM-sluttspillet ishockey menn, finale 1. kamp (best av 7), Storhamar -Vålerenga (5-1)
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Norsk hockey-tap i Ungarn

    Norge tapte 1–2 mot Ungarn i en privatlandskamp i ishockey fredag kveld.

    Viktor Granholm scoret Norges mål i overtall i det som NTB omtaler som en kamp som «ikke vil bli husket lenge».

    Norge møter Ungarn til ny kamp lørdag.

    Ishockey, treningskamp: Norge-Frankrike (3-4)
    Foto: Alf Simensen / NTB
  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal