Hopp til innhold

– Petter må kjempe om den siste plassen

Tomas Northug føler han står øverst på lista over kandidater til VM-laget i sprint – og at storebror Petter må kjempe om den siste plassen.

Tomas Northug

ENDELIG SEIER: Lørdag fikk Tomas Northug endelig kjenne den søte smaken av seier.

Foto: Jarek Joepera / Afp

– Jeg blir skuffet hvis jeg ikke blir tatt ut. Det sier seg selv, sier Tomas Northug to dager etter sin første verdenscupseier.

Petter Northug vant verdenscuprenn allerede som juniorløper og er blitt tidenes langrennsfenomen.

For lillebror Tomas skulle det ta litt mer tid å ta steget fra å være verdens beste junior til å vinne i konkurranse med verdens beste seniorer.

25. januar 2010 ble Tomas juniorverdensmester i sprint i tyske Hinterzarten. 17. januar 2015, nesten fem år senere, kom den første verdenscupseieren. Og det var i akkurat rett tid. Lørdagens klassiske sprint i Otepää var det siste verdenscuprennet på distansen før VM-uttaket.

Les videre under videoen.

Thomas Northug vant sprinten

VIDEO: Slik vant Tomas Northug sitt første verdenscuprenn.

– Dumt å forvente noe

NRK snakker med ham på telefon mens han spiser mandagsfrokosten.

– Det er en god følelse nå. Jeg bruker litt ekstra lang tid ved frokostbordet i dag, erkjenner han.

– Forventer du at du nå er en av de fire som får gå VM-sprinten?

– Det er nesten for dumt å forvente noe. Det var en god søknad. Men jeg har lyst til å vise for meg selv, og også for de andre kandidatene, at jeg er like sterk i NM, sier Tomas Northug.

Å ta ut norske mesterskapslag i sprint har vært en konstant hodepine for norske landslagstrenere. Som oftest blir det bråk.

Nesten alltid havner en potensiell gullvinner utenfor.

Mange uttaksdrama

I 2007 vant Ola Vigen Hattestad VM-generalprøven, men fikk likevel ikke gå VM i Sapporo. Det har trener Ulf Morten Aune i ettertid slått fast at var en feilvurdering – selv om Jens Arne Svartedal sørget for norsk gull.

I 2009 var det Petter Northug som havnet utenfor VM-laget i sprint, til tross for at både Northug selv og allroundlandslagstrener Morten Aa Djupvik mente det var hans største gullsjanse i Liberec. Ola Vigen Hattestad vant sprinten i Petter Northugs fravær. Northug vant tre andre gullmedaljer. Northug vant den første sprinten etter VM.

Friskt i minnet sitter også uttaksfarsen fra OL i fjor. Finn-Hågen Krogh var først tatt ut. Så ble han satt ut av laget og erstattet av Ola Vigen Hattestad. Hattestad ble olympisk mester.

Før VM i Falun vil ikke landslagstrener Arild Monsen og landslagssjef Vidar Løfshus ha en lignende såpeopera. Derfor gikk de tidlig ut og pekte på fire kvalifiseringssrenn.

Tre renn, tre vinnere

Det første var verdenscupsprinten i Kuusamo i desember. Der vant Eirik Brandsdal foran Petter Northug og Sondre Turvoll Fossli.

Det andre var sprinten i skandinavisk cup i VM-løypene i Falun for halvannen uke siden. Der vant Ola Vigen Hattestad foran Eirik Brandsdal og Pål Golberg.

Det tredje var helgens verdenscup i Otepää. Tomas Northug vant foran Ola Vigen Hattestad og finske Toni Ketelä.

Det fjerde rennet er NM på Røros i neste uke.

Normalt teller resultater i verdenscup mer enn resultater i nasjonale renn. Og resultater opp mot VM teller mer enn resultater før jul.

Tomas og Petter Northug

VERDENS BESTE BRØDRE: Petter og Tomas Northug er gode venner, men gir ikke hverandre noe gratis i langrennsløypa.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Foran Petter

Det får Tomas Northug til å felle følgende dom over sin egen status akkurat nå.

– Slik jeg ser det nå, står jeg rett bak – eller kanskje rett foran – Eirik Brandsdal, som også har en seier. Akkurat nå føler jeg at jeg er den mest hyperaktuelle. Sånn sett skal det noe til å rykke ned fire plasser før uttaket. Eller fem plasser, sier Northug til NRK.

– Så du mener at du står foran bror Petter i køa?

– Ja, det gjør jeg. Han har en andreplass fra Kuusamo, men det er jo ganske lenge siden, påpeker han.

– Du, Brandsdal og Hattestad har vunnet hvert deres renn av det som ble utpekt som kvalifiseringsrenn. Betyr det at Petter må kjempe med Pål Golberg, Sondre Turvoll Fossli og Finn-Hågen Krogh om den siste plassen?

– Det vil jeg si, bekrefter Tomas Northug.

Har merket presset

Helt trygg føler han seg altså ikke. Men uansett var helgens seier et gedigent høydepunkt for mannen som vet mer enn de aller fleste om hva det vil si å leve i skyggen av et familiemedlem.

– Jeg har vært ganske taus om det, vært opptatt av å være meg selv og ikke tenke så mye på det. Men jo eldre man blir, jo mer forventninger blir det. Det er på tide å levere. Man merker det, medgir mellomstemann i brødreflokken fra Framverran.

– Hva betyr det for karrieren din og videre satsing at du nå får bekreftet at du kan vinne?

– Det betyr ganske mye. Jeg har vært med på tur ganske lenge. Selv om jeg føler meg ung, føler jeg det var på tide å vise at man kan kjempe om å vinne skirenn. Det hjelper meg veldig mye, sier Tomas Northug.

Les videre under videoen.

Burde Thomas Northug blitt disket her? Ja, mener svenskene.

VIDEO: Her er videoen som viser at Tomas Northug ikke gjorde noe galt.

Fryktet aldri diskvalifisering

At en svensk ekspertkommentator mener Northug burde ha vært disket i semifinalen på vei mot seieren, demper heller ikke gleden. Særlig fordi TV-bildene viser at Northug ikke gjorde noe galt da Sergej Ustyugov falt.

Northug var først inn i korridoren på oppløpet og hadde alle rettigheter på sin side. TV-bildene viser dessuten at Ustyugov falt fordi han satte sin egen stav mellom sine egne bein. Faktisk var det Ustyugov som hindret Northug, ikke motsatt.

– Jeg gjør ikke noen feil og hindrer verken russeren eller Pål Golberg. Det er heller russeren som gir meg en kakk på staven så jeg kommer i ubalanse. Hvis noen skulle hatt gult kort der, måtte det ha vært russeren, fastslår Tomas Northug.

Ingen fikk gult kort. Northug gikk til finale, rykket fra konkurrentene i første motbakke og så seg aldri tilbake.

Dermed er det nå to blad Northug som har seier i verdenscupen. Så gjenstår det å se om de får møtes til brødreduell i VM-sprinten i Falun.

Siste nytt

  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Tenåring pågrepet etter terrormelding mot Paris-OL – ville dø som en martyr

    En 16 år gammel gutt har blitt arrestert i Frankrike etter at han skal ha planlagt en terrordåd under OL i Paris.

    Tenåringen skal ha fremmet et budskap i sosiale medier om at han ved hjelp av et selvmordsbelte ønsket å dø som en martyr under de olympiske lekene i Frankrike denne sommeren. Gutten skal ha truet med å sprenge seg selv i luften.

    16-åringen ble arrestert tirsdag som følge av terrormeldingen, ifølge AFP. Deretter skal det ha blitt iverksatt etterforskning av saken.

    Under en ransaking av foreldrenes hjem ble det oppdaget håndskrevne papirer der tenåringen hadde lovet troskap til den islamske staten, har en politikilde sagt til AFP. Den samme kilden har informert om at tenåringen skal ha innrømmet å ha planlagt en terrorhandling ved hjelp av pistol eller selvmordsbelte.

    Arbeidet med å fastslå tenåringens eksakte intensjoner pågår fortsatt. Frankrikes sikkerhetstjeneste (DGSI) gjennomfører en etterforskning.

    Frankrike er vertskap for de olympiske lekene i Paris fra 26. juli til 11. august. I mars hevet regjeringen beredskapsnivået til det høyeste nivået.

    (©NTB)

    BFo3Dgwqg8I
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal