Hopp til innhold

Idrettshistoriker: – Kristoffs bragd er stor, men langt fra størst

Idrettshistoriker Tom A. Schanke er blant dem som har latt seg imponere av Alexander Kristoffs seier i Flandern rundt, men mener likevel at det ikke er blant de aller største norske idrettsprestasjonene.

Tom A. Schanke

Stor men ikke størst: Idrettshistoriker Tom A. Schanke er full av lovord om Alexander Kristoffs seier i Belgia, men mener likevel at det er langt igjen til de aller beste norske sommeridretts-prestasjonene

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

– Det er imponerende, men jeg vil ikke si at prestasjonen er større enn seieren i Milano – Sanremo i fjor. Kanskje var den enda litt større, ettersom han da ikke var blant favorittene. Det var han i år, sier Schanke til NRK, dagen etter at den norske syklisten på imponerende vis vant monumentrittet Flandern rundt i Belgia søndag.

Det var Kristoffs andre seier i et monumentritt. Ingen andre nordmenn har vunnet noe monumentritt før.

I sitt nettbrev Kyllingposten skriver Schanke at det er uenighet om hvilket av de fem monumentrittene som er det største. Han henviser til en artikkel i Aftenposten fra 2012 der fire kjente sykkelproffer ble bedt om å rangere monumentrittene, og kom opp med helt ulike svar.

– Derfor velger jeg å sidestille de fem, sier han.

OL- og VM-gull alltid det største

Schanke sier at det nærmest er umulig å sidestille idretter når man skal vurdere prestasjoner opp mot hverandre. Men han holder først OL-gull, deretter VM-gull som det største. Dermed går ikke Kristoffs resultater helt til toppsjiktet i norsk idrettshistorie, selv om han har OL-bronse fra 2012.

– Som idrettshistoriker må jeg ha noen parametre for å sammenlikne prestasjoner, mener Schanke.

«Hvis han skulle vinne Paris-Roubaix, og dermed vinne to monumenter på rad, nærmer han seg vel legendestatus i sykkelsporten. Men ikke i norsk idrett totalt sett. For å få det må han holde på i flere år til og vinne flere store ritt. Helst i VM og OL», skriver Schanke i Kyllingposten.

– Om vi holder oss til sommeridretter, er det derfor mange enkeltprestasjoner som er større. Størst av alt er det å forsvare et OL-gull, og det har både Jon Rønningen, Andreas Thorkildsen og Olaf Tufte gjort, og kanskje framfor alt Eirik Verås Larsen som faktisk kom tilbake og tok et nytt OL-gull etter at han hadde lagt opp.

– I tillegg har vi jo Vebjørn Rodals OL-gull på 800 m i OL i 1996, som jeg betrakter som norsk idretts aller største enkeltprestasjon noensinne, mener Tom A. Schanke.

Knudsen og Hushovd gull større

Og dit er det fortsatt et godt stykke for Alexander Kristoff.

– I sykkelsammenheng kommer derfor både Knut Knudsens OL-gull på bane i 1972 og Thor Hushovds VM-gull i 2010 foran Kristoffs seier i går. Og går vi langt nok tilbake, finner vi også at det var en syklist som tok Norges aller første VM-gull i noen idrett – Wilhelm Henie, Sonja Henies far. Han tok VM-gull på 100 km banesykling (!) i 1894. Men fordi det ikke fantes noe norsk sykkelforbund på den tiden, konkurrerte han for Danmark, sier idrettshistoriker Schanke.

Som likevel er full av beundring for Kristoffs prestasjon.

– Han er utvilsomt verdens beste syklist akkurat nå. Og vi skal glede oss over at vi har fått en ny internasjonal toppsyklist, som er en verdig arvtaker etter Thor Hushovd. Husk at det er VM i USA i høst og OL i Rio neste sommer, sier Schanke.

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal