Thor Hushovd snakker ut om Armstrongskandalen.

Thor Hushovd snakker ut om Lance Armstrong-skandalen. Samtidig har han klare meninger om jobben antidopingbyråene gjør.

Hushovd snakker ut: – Hva bruker dopingjegerne pengene på?

MONACO/OSLO (NRK): Thor Hushovd snakker for første gang om skuffelsen over at kameraten Lance Armstrong dopet seg. Men den krasseste kritikken rettes likevel mot antidopingarbeidet.

– Det mest skremmende er at dopingsakene kommer for en dag etter at utøverne innrømmer det selv. Man har sett i intervjuene med Armstrong og Rasmussen at de ikke var redde for å bli tatt.

– Jeg skulle gjerne visst hvor mange millioner euro som er lagt ned i antidopingarbeid. De bør gå i seg selv, sier Thor Hushovd til NRK.

Syklisten har vært lite snakkesalig siden Lance Amrstrongs dopinginnrømmelser satte sykkelsporten i vannry.

Mer grums i vente

Men til NRK sier Hushovd nå at han frykter det vil komme opp mye mer grums i sporten han elsker. Han stiller seg undrende til arbeidet som har blitt gjort for å bekjempe dopingen.

Lance Armstrong og Thor Hushovd - Lance Armstrong og Thor Hushovd under Oslo Grand Prix. Hushovd har aldri lagt skjul på sitt gode forhold til Armstrong. - Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

Lance Armstrong og Thor Hushovd under Oslo Grand Prix. Hushovd har aldri lagt skjul på sitt gode forhold til Armstrong.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

– Hva gjør de? Hva bruker de pengene på? Det går faktisk ikke an! Der er det tydeligvis mye å hente, sier han.

– Helt vilt hva Armstrong gjorde

NRK møter Hushovd drøye måneden etter at Lance Armstrong i et intervju med Oprah Winfrey innrømmet omfattende dopingbruk gjennom sin sykkelkarriere.

Oksen fra Grimstad er usikker på hva han skal kalle Armstrong – venn eller bekjent – men han har aldri lagt skjul på at de to opp gjennom årene har hatt et godt forhold.

De har møttes flere ganger under treningsturer og også ved noen få sosiale anledninger. Sist Hushovd hadde kontakt med Armstrong var en tekstmelding i september 2012.

Sjokkerende. Det er ordet han bruker for å beskrive Armstrongs innrømmelser. Innrømmelser som avslørte dopingbruk han aldri kunne forestilt seg omfanget av.

– Det er helt vilt hva Armstrong og laget (US Postal red.anm.) har gjort. Dopingen er så systematisk, noe jeg aldri hadde forestilt meg. Den måten han har opptrådt på og den arrogansen han har vist overfor dem som har pratet sant, er sjokkerende. Han har dyttet dem ned i søla, sier Hushovd.

– Ble du overrasket over det som kom frem?

– Jeg ble overrasket av omfanget.

Thor - Thor Hushovd og Lance Armstrong sammen i Tour de France. - Foto: JOEL SAGET / AFP

Thor Hushovd og Lance Armstrong sammen i Tour de France.

Foto: JOEL SAGET / AFP

– Ville ikke kritisere uten at alt hadde kommet frem

Lenge ville han ikke fordømme Armstrong før Armstrong selv innrømmet dopingen. Overfor det norske folk fremsto Hushovd som en av de største forsvarerne av amerikaneren. Selv følte han at det var vanskelig å kritisere noen på bakgrunn av ting andre hadde sagt.

– Jeg var kanskje unnvikende ved noen svar, men jeg mener at man ikke kan si at noen er dopet basert kun på rykter. Det står jeg ved i dag også. Men når Lance senere innrømmer å ha dopet seg, blir svaret mitt et helt annet, sier Hushovd.

– Jeg gikk vel aldri god for han, men jeg følte det var feil å skulle begynne å slenge dritt mot noen uten at alt hadde kommet frem.

– Føler du at saken har gått ut over din troverdighet?

– Nei. Da jeg forsvarte Armstrong følte jeg ikke at jeg kunne gå ut i media og si at Armstrong burde få svi for det ene eller det andre etter det som hadde kommet frem, sier han.

Artikkelen fortsetter under

Hushovd - Her holder Lance Armstrong (t.v.) foredrag i Folketeateret i Oslo i august 2009. Noen dager tidligere deltok amerikaneren i rittet Oslo Grand Prix, som Thor Hushovd vant. - Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Her holder Lance Armstrong (t.v.) foredrag i Folketeateret i Oslo i august 2009. Noen dager tidligere deltok amerikaneren i rittet Oslo Grand Prix, som Thor Hushovd vant.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Frustrert

Nå er saken en annen. Den omfattende dopingbruken i sykkelsporten som stadig kommer frem til overflaten gjør Hushovd frustrert når han tenker over hvor mye det også har gått ut over hans egen karriere.

– Jeg blir veldig forbanna på Armstrong og andre som har holdt oss for narr. Jeg har grått flere tårer over fjellene fordi jeg har hatt så vondt. Jeg spiste harve og drakk vann, mens de hadde andre forutsetninger. Det blir man forbannet for. Jeg hadde hatt andre resultater i dag, det vet jeg, sier han.

– Lance bygde sykkelsporten opp til noe stort, men har nå dratt den ned i søla og ødelagt all troverdighet til oss som står igjen. I hvert fall oss som har syklet med han, sier Hushovd.

– Har ren samvittighet

I kjølvannet av Steffen Kjærgaard og Lance Armstrongs dopinginnrømmelser har Hushovd selv måttet tåle at det stilles spørsmål ved om han selv er ren.

Har du noensinne dopet deg? Det er et spørsmål han har hørt mye de siste månedene.

– Det er ubehagelig å få stilt det spørsmålet rett opp i ansiktet, men det er en konsekvens av hva som har skjedd i en råtten sport i mange år, sier han

– Jeg vet at mine ord veier mindre og mindre for hver sykkelrytter som innrømmer doping. Det eneste jeg kan si er at jeg vet at jeg sitter her med god samvittighet. Samtidig har folk som har dopet seg sagt det samme tidligere, men i hodet mitt og her inne har jeg det trygt og fint, sier han og peker mot hjertet sitt.

NRK setter pris på at mange bidrar med meninger, erfaringer og synspunkter i kommentarfeltet. Takk for at du begrunner dine meninger og avstår fra personangrep. Innlegg som ikke følger våre regler for deltakelse kan bli slettet.

Siste nytt

 • Raul klar for Cosmos

  en spanske storscoreren Raul (37) fortsetter karrieren i New York Cosmos. Det ble klart torsdag, skriver NTB.

  Den gamle amerikanske storklubben som er mest kjent fra 1970-tallet med Pelé og Franz Beckenbauer i stallen, spiller i North American Soccer League, nivået under Major Soccer League.

  – Alle i fotballverdenen kjenner til navnet Cosmos og alle de legendariske spillerne som har spilt for klubben, sa Raul.

  37-åringen har scoringsrekorden for Real Madrid og topper scoringslisten i mesterligaen med sine 71 fulltreffere. Raul har de siste sesongene spilt i Qatar.

 • Magnus Haglund - Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix
  Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

  Ingesson pekte ut Haglund

  Selv om han var alvorlig kreftsyk, hjalp Klas Ingesson helt til det siste til med å få på plass sin etterfølger som Elfsborg-trener. Valget falt på Lillestrøm-trener Magnus Haglund, melder NTB.

  Etter det svenske Sportbladet erfarer, snakket Ingesson i forrige uke med Haglund om hans framtidsplaner for Elfsborg – og var senere med på å utpeke ham som sin etterfølger.

  Ingesson døde onsdag etter å ha slitt med blodkreft de siste årene. En drøy uke før sin død sendte han en lengre SMS til Elfsborg-spillerne.

  – Det var blant annet en del interne klubbsaker, men Klas lyktes med å inspirere oss selv om han var svært dårlig helt mot slutten, sier Elfsborg-spissen Lasse Nilsson.

 • Vurderer å anke Ferdinand-straff

  Queens Park Rangers ser på muligheten for å anke avgjørelsen om å utestenge midtstopper Rio Ferdinand for upassende tvitring.

  35 år gamle Ferdinand ble onsdag ilagt tre kampers karantene samt en bot på 270.000 kroner av Englands fotballforbund (FA). Ferdinand er også pålagt å gjennomgå et kurs i regi av FA i løpet av de kommende fire månedene.

Sendeplan

Kl. Program Kanal