Hopp til innhold

Disse gullglisene gir Boasson Hagen VM-håp

Edvald Boasson Hagen gjør som 11 av de siste 13 verdensmesterne i landeveissykling, og lader opp til sykkel-VM med Spania Rundt.

Boasson Hagen og VM-vinnere

Mark Cavendish, Thor Hushovd, Philippe Gilbert og Cadel Evans har alle vunnet sykkel-VM etter deltagelse i Spania Rundt. Edvald Boasson Hagen skal finne formen til VM i samme ritt som de tidligere gullvinnerne.

Foto: Jens Dresling/Junge, Heiko/Franck Fife/Jean-Christhope Bott/Andersen, Aleksander / Ap/NTB Scapnix/Afp

Edvald Boasson Hagen

Edvald Boasson Hagen måtte bryte Tour de France etter at han pådro seg brudd i skulderen. Nå er nordmannen klar for sin første deltagelse i Spania Rundt, så venter sykkel-VM.

Foto: Pascal Guyot / Ap

– Du får ikke noen bedre treningsleir og måte å kjøre deg i VM-form på enn å delta i Spania Rundt. Å delta der, er det smarteste Edvald Boasson Hagen kan gjøre, sier NRKs sykkelekspert Dag Erik Pedersen til NRK.no.

Sammenhengen mellom suksess i sykkel-VM og deltagelse i treukersrittet i Spania er slående.

Av de tretten verdensmesterne i landeveissykling fra 2000, har hele 11 av dem ladet opp til mesterskapet med deltakelse i Spania Rundt. 26 av de totalt 39 medaljevinnere fra 2000 har ladet opp på samme måte.

– Trenger bare å tygge maten selv

Blant VM-medaljørene er det ikke alle som fullførte Spania Rundt, men rytterne fikk likevel viktig gjennomkjøring før verdensmesterskapet.

Dag Erik Pedersen

NRKs sykkelekspert Dag Erik Pedersen betegner Spania Rundt som verdens beste treningsleir. – Rytterne kommer ut av rittet med overskudd, løpsrytme i kroppen, distansen sitter og du takler varmen, sier han.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

– Det er en sammenheng mellom deltagelse i Spania Rundt og suksess i VM. Mange av de som bruker Spania Rundt som oppladning bryr seg ikke om sammendraget. De gir jernet på en etappe i ny og ne, ellers ligger de i «bussen» og tar det hele som ren trening, sier Pedersen.

– De kommer ut av rittet med overskudd, løpsrytme i kroppen, distansen sitter og du takler varmen. Når du kjører et løp som dette har du det beste støtteapparatet rundt deg. Det eneste du trenger å gjøre selv, er å tygge maten, sier Pedersen.

Han betegner Spania Rundt som verdens beste treningsleir dersom man bruker rittet riktig.

– Det er jeg sikker på at Edvald kommer til å gjøre. Han vil få opp selvtilliten, gå for noen etappeseiere, få opp det Edvald-trøkket som han har savnet litt i år og komme i glimrende VM-form, sier den tidligere proffsyklisten.

Var unntaket i fjor

Selv om Spania Rundt anses som et ypperlig ritt til å komme i form til verdensmesterskapet som følger noen uker etter, er det flere som velger en annen oppladning.

Både i 2012 og 2011 brukte omtrent 27 prosent av VM-deltagerne Spania Rundt som oppladning til sykkel-VM som arrangeres i slutten av september.

Edvald var jo unntaket i fjor. Da kjørte han ikke i Spania og ble nummer to i VM. Det er fullt mulig å hevde seg i VM uten å kjøre Vueltaen, men når det er sagt er det helt riktig av Edvald å bruke rittet som oppbygning til VM, sier Pedersen.

– Han har hatt et skadeavbrekk og en vei å gå. Han trenger løpsrytme. I Spania Rundt får du fjell, varme, distansetrening og alt som hører med. Det er det smarteste han kan gjøre, mener Pedersen.

Boasson Hagen måtte bryte Tour de France etter at han pådro seg skulderbrudd, men var tidlig klar på at han skulle rekke VM. Nå er han spent på sin første Spania Rundt-deltagelse, og håper å finne formen etter skadeavbrekket.

– Det er gjerne sånn at om du kommer bra ut av Spania Rundt, så er man stort sett bra også i VM. Men jeg har aldri prøvd hvordan det er å sykle rittet før, så vi får se, sa han til NRK.no da han var klar for rittet.

Ingen Hushovd i Spania

Kvålsvoll

Thor Hushovds trener Atle Kvålsvoll forteller at Spania Rundt ikke har vært en del av sesongplanen til Hushovd. – Thor er stabil og på normalnivå, da vet vi at ting fungerer. Han kommer nok til å få en fin utvikling frem mot VM, mener Kvålsvoll.

Foto: Idås, Bård / NTB scanpix

Boasson Hagen får ikke selskap av sin landsmann Thor Hushovd i rittet, men Hushovd har heller ikke hatt planer om å delta.

– Det har aldri vært en del av sesongplanen. Hushovd har kjørt veldig gode løp helt fra Østerrike Rundt og fortsetter med det fremover, sier trener Atle Kvålsvoll til NRK.no.

– Thor er stabil og på normalnivå, da vet vi at ting fungerer. Han kommer nok til å få en fin utvikling frem mot VM, mener Kvålsvoll.

Det norske VM-laget blir ikke offentliggjort før 8. september, men både Boasson Hagen og Hushovd blir med høy sannsynlighet tatt ut.

Pedersen har stor tro på den tidligere verdensmesteren i VM, og påpeker at Hushovd har hatt et helt annet løpsopplegg enn Boasson Hagen.

– Hushovd har kjørt omtrent i ett etter NM. Han er på et høyt nivå allerede, og skal bruke tiden på å prikke inn formen til endagsløp. Får han stemt seg inn kan han bli livsfarlig i VM, mener Pedersen.

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal