Hopp til innhold

Oen til NRK én uke før dødsfallet: – Gleder meg til hver trening

Åtte dager før Alexander Dale Oen (26) døde, møtte NRK en offensiv og sulten Oen, som var klar for å trene hardt for å komme tilbake etter en skulderskade.

Video Oen i flaggstaff

NRK møtte Alexander Dale Oen under oppholdet i Arizona, bare en drøy uke før hans brå bortgang. Reportasje sendt 22. april 2012.

OL-medaljøren Alexander Dale Oen døde tirsdag morgen, norsk tid. Mandag klokken 19.50 lokal tid hadde lagkamerater reagert på at Oen brukte lang tid i dusjen.

De ropte og banket på døren hans, da de ikke fikk noen respons, tok de seg inn på baderommet. Der fant de Oen delvis liggende på gulvet, delvis på badekaret. Hjerte - og lungeredning ble igangsatt, men uten respons. En drøy time senere ble Oen erklært død på Flaggstaff Medical Center.

Oen var sammen med lagkamerater med svømmelandslaget i Flagstaff, Arizona i USA. Der hadde laget vært på samling siden 11. april, for å drive høydetrening i den lille byen som ligger på 2000 meters høyde.

Offensiv

NRKs reporter Line Andersen var i Flagstaff for åtte dager siden. Der møtte hun en svært offensiv Oen, som virket svært ivrig etter å komme tilbake i toppform etter en skulderskade som ga Dale Oen en turbulent vinter treningsmessig.

– Jeg gleder meg enda mer til hver trening, og jeg vet jeg skal se enda mer fanden i hvitøyet og jeg skal gjøre ting enda bedre. Så det er bare helt konge, sa Alexander Dale Oen til NRK.

Oen var lettet over at skaden som hadde plaget ham lenge var i ferd med å slippe, tidligere enn det man først hadde trodd. Til NRK sa Oen også at han var inne i en fase med realtivt lett trening, som opptrapping til en tyngre periode.

– Skaden er stort sett hisorie, og jeg er utrolig innstilt på å komme tilbake i januar-form. Utholdenheten er på vei tilbake, sa Oen, som brast ut i latter flere ganger under intervjuet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Oen svømmer under oppholdet i Flaggstaff

Alexander Dale Oen under svømmetrening i Flaggstaff.

Foto: Karl-Hans Johansen / NRK

Trente fire ganger om dagen

Sammen med de andre lagkameratene trente Oen opp til fire ganger om dagen under treningsoppholdet. I motsetning til lagkameratene kunne ikke Oen trene for full maskin. Fysioterapeut Christer Kjølholdt mente Oen var på rundt 80 prosent, Oen la selv på 10 prosent ekstra «for kameraene skyld».

– Han var i utrolig godt humør, og det var veldig mye spøking med resten av laget, sier NRKs Line Andersen. Hun forteller om en inbittt Oen, som var klar for å kjempe seg tilbake fra skadene.

Andersen forteller at Oen var veldig fokusert, og opptatt av å få trent skikkelig. Oen var blant de siste som gikk på de aller fleste av landslagets økter.

– Han var uten tvil av de 21 utøverne som var på samlingen som var mest fokusert til enhver tid, sier Andersen.

Alexander Dale Oen under oppholdet i Flaggstaff

Alexander Dale Oen under treningsoppholdet i Flaggstaff.

Foto: Karl-Hans Johansen / NRK

Tung skadeperiode

Oen fortalte NRK at skadeperioden hadde vært forferdelig kjedelig, og la ikke skjul på at den siste måneden hadde vært slitsom. Samtidig ga han uttrykk for at det hadde vært lærerikt å jobbe seg tilbake etter skaden.

– Det er deilig å ha noen sånne også, for da gleder jeg meg enda mer til neste trening, sa Oen.

Alexander Dale Oen, var tidenes beste norske svømmer. Han ble 26 år gammel. Planen var at Oen skulle reise tilbake til Bergen onsdag, noe han via sin Twitter-konto uttrykket at han gledet seg til.

Alexander Dale Oen trener under oppholdet i Flaggstaff

Alexander Dale Oen trener under oppholdet i Flaggstaff

Foto: Karl-Hans Johansen / NRK

Siste nytt

  • Storhamar knuste Vålerenga

    Storhamar var klart best og vant den tredje kampen 4-1 i NM-finaleserien mot Vålerenga.

    Laget fra Hamar leder nå 2–1 i kamper, og mangler to seire på å sikre seg kongepokalen.

    Storhamars Sverre Rønningen ble kampens store spiller med to mål for vertene.

    NM-sluttspillet ishockey menn, finale 1. kamp (best av 7), Storhamar -Vålerenga (5-1)
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Norsk hockey-tap i Ungarn

    Norge tapte 1–2 mot Ungarn i en privatlandskamp i ishockey fredag kveld.

    Viktor Granholm scoret Norges mål i overtall i det som NTB omtaler som en kamp som «ikke vil bli husket lenge».

    Norge møter Ungarn til ny kamp lørdag.

    Ishockey, treningskamp: Norge-Frankrike (3-4)
    Foto: Alf Simensen / NTB
  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal