Hopp til innhold

Post om kravene: – Grensen går et sted for Northug også

NRKs langrennskommentator Jann Post mener det er problematisk at Coop setter så mange krav til Petter Northug.

Petter Northug/Jann Post

Jann Post (innfelt) er ikke udelt begeistret over sponsorkravene som stilles til Petter Northug.

Foto: STEVE MARCUS / Reuters

– I utgangspunktet vil jeg si at jeg ikke er for at sponsorer skal diktere for mange ting, kommer med for mange restriksjoner og legger seg oppi det sportslige. Det er selvfølgelig problematisk, og dette er en spesiell situasjon, sier NRKs profilerte langrennskommentator til NRK.no.

Petter Northugs hovedsponsor Coop har de siste dagene kommet med klare krav overfor langrennsløperen om de skal fortsette samarbeidet.

Northug

Petter Northug har fått flere krav fra hovedsponsor Coop.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Torsdag fortalte Coops administrerande direktør Svein Fanebust at de forlanger at Northug dropper pokerspill.

De har også krevd at han avslutter samarbeidet med trenere og støtteapparat hvis de skal fortsette som sponsor.

– Kan bli problemer på sikt

Jann Post er kritisk til den sterke innblandingen fra sponsor.

– Northug har ikke akkurat veldig gode kort på hånden i forhandlinger nå, men han må passe på at dette er ting han kan leve med i fortsettelsen. Hvis ikke går det på akkord med det han står for, og da kan det bli problemer på sikt.

– Grensen går et eller annet sted for han, også.

Det var lenge usikkert om Coop ville fortsette samarbeidet med Petter Northug etter at han erkjente å ha kjørt i fylla 4. mai, og hovedsponsoren og langrennsløperen har sittet i en rekke møter for å avklare om de skulle fortsette som samarbeidspartnere.

– En sponsor vil alltid ha krav i utgangspunktet, men som regel vil ikke en sponsor blande seg opp i de sportslige tingene.

– Nå er det andre krav her, som pokernekt, og det er for så vidt et greit krav. Jeg har større problemer med kravene rundt det sportslige apparatet rundt ham. Det mener jeg han må få velge selv, sier Jann Post.

– Ikke noe friere nå

Petter Northug har stått utenfor landslaget siden mai 2013, og valgte deretter å satse på sitt eget private lag med Coop som hovedsponsor.

– Det ironiske var at han valgte å stå utenfor landslaget for å stå friere og gjøre som han ville. Han ønsket å plukke ut de folkene han ville ha rundt seg. Nå blir

Torgeir Bjørn

NRKs ekspertkommentator Torgeir Bjørn: – Generelt har ikke sponsor noe med hvordan utøveren skal trene.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

han tvunget til å kvitte seg med managementet sitt og han blir også lagt bånd på.

– Han er ikke noe friere enn han ville vært på et landslag, og det er litt spesielt med tanke på grunnen til at han forlot landslaget, påpeker Post.

– Hvor forstyrrende er denne saken for Northug?

– Noen ville ikke taklet det i det hele tatt og grublet på det hele tiden. Heldigvis er Northug blant de bedre til å holde utenforstående ting og problemer unna tankene sine. Men det kan selvfølgelig bli for mye for ham også til slutt.

– Langt på vei enig

NRKs ekspertkommentator i langrenn, Torgeir Bjørn, er enig med Jann Post i at sponsorer ikke skal komme med for mange krav og restriksjoner overfor utøverne.

– Generelt har ikke sponsor noe med hvordan utøveren skal trene, forberede seg eller leve, sier han til NRK.no.

Han legger likevel til at dette er en litt spesiell sak:

– Selv om det er en litt utidig innblanding fra sponsoren, tror jeg Petter Northug langt på vei er enig i de kravene som Coop har kommet med. Nå må han tilbake til den litt asketiske tilværelsen som gjorde ham god, og da spesielt i årene 2009, 2010 og 2011, sier Bjørn.

– Økonomisk ser det ikke ut som om det får så store konsekvenser. Sportslig gjør det heller ikke det, tror jeg. Men han får en utfordring med å bygge opp et optimalt team rundt seg. Ved å si nei til landslaget sier man også nei til å ha mange erfarne ressurspersoner rundt seg. Han er i nå en periode der han hadde trengt slike personer rundt seg, sier han.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    På Elite B-landslaget er det én kvinne og syv kvinner og blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal