Hopp til innhold

Marcussen til Rodal: – Ha litt respekt!

MOSKVA (NRK.no): Vebjørn Rodal går hardt ut mot treneren til Ida Marcussen. Det får Marcussen til å tenne på alle plugger.

Line Andersen intervjuer Ida Marcussen i friidretts-VM i Moskva. Marcussen forteller om hvordan hun har opplevd mesterskapet og kommer også med kritikk av NRKs kommentator Vebjørn Rodal.

VIDEO: Se Ida Marcussens tordentale mot Vebjørn Rodal direkte på NRK. Reporter: Line Andersen.

Lukas Udelhoven

Ida Marcussens trener Lukas Udelhoven.

– Det han sier er helt tullete. Han kjenner ikke meg eller Lukas, tordnet en opprørt Marcussen på direkten rett etter syvkampen.

– Han må være forsiktig med å uttale seg når han ikke vet alt, sa Marcussen og rettet pekefingeren mot kameraet.

Marcussens har nettopp fullført 800 meteren som avslutter VMs syvkamp. Sørlendingen endte som nummer 18 etter en bra avslutning.

Likevel går hun uoppfordret til verbalt angrep på NRKs ekspert Vebjørn Rodal. Den tidligere OL-vinneren har nemlig kritisert Marcussens mangeårige trener Lukas Udelhoven, og mener treningsopplegget til Marcussen ikke holder mål.

– Nå har de prøvd sammen de to i seks-syv seniorsesonger uten å få til noe som helst som minner om fremgang. Da synes jeg Lukas Udelhoven bør være såpass ydmyk at han hopper ut av sin egen lekegrind, sier Rodal til NRK.no.

– Ha litt respekt!

Uttalelsen opprører Marcussen.

– Ha litt respekt! Det er det jeg forventer, spesielt av en som har vært utøver tidligere. Vebjørn Rodal, jeg må bare smile. Jeg har mistet veldig mye respekt for ham, sier Marcussen til NRK.no.

Allerede tidligere denne uka måtte hun ut og forsvare treneren sin, som også har vært i en åpen konflikt med Norges friidrettsforbund. Hun gjentok forsvaret etter syvkampen.

– Lukas er en god trener og har jobbet som trener i ti år. Han har hatt mer suksess enn noen annen mangekamptrener har hatt i Norge. Jeg har en trener som har tro på meg, og jeg bryr meg fint lite om Vebjørn Rodal ikke har troa. Han har jeg veldig lite til overs for, hvordan han kommenterer, sier Marcussen, og fortsetter personangrepet mot NRK-eksperten:

– Hvis han hadde snakket med meg, hadde han hørt at jeg var litt redusert. Men han har aldri snakket med meg, han har aldri snakket med Lukas og han har veldig lite peiling på det han sier. Så NRK har ikke fått den beste kommentatoren til å kommentere syvkamp, tordner 25-åringen.

Morten Stenberg intervjuer Vebjørn Rodal om formen til Ida Marcussen.

Video: Her er Rodal-uttalelsene som fikk Marcussen til å reagere.

Mener sykdom har skylda

Syvkjemperen Marcussen var lenge regnet som et av Norges aller største friidrettstalenter.

Ida Marcussen

- Rodal er respektløs, mener Marcussen.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

25-åringen har jobbet med Udelhoven de siste 11 årene. De siste fem av dem har hun ikke hatt noen utvikling poengmessig.

VM i Moskva har heller ikke svart til forventningene. Marcussen mener det er fordi hun har vært syk, mens Rodal mener årsaken er trenerens opplegg.

– Jeg tror først og fremst det skyldes feil eller for dårlig trening, rett og slett. Jeg mener bestemt Ida Marcussen har et talent som bør forvaltes til noe bedre enn det som skjer her, sier Rodal til NRK.no.

– Jeg har respekt for både Ida og Lukas. Men jeg så en fantastisk talentfull jente som tok sølv i junior-VM i 2005 og en fantastisk ellevteplass i sitt første senior-VM i Osaka i 2007. Så går det seks seniorsesonger uten at det skjer noen ting, og da tenker jeg at det må være morsomt og inspirerende å få en ny trener, utdyper han.

Regner med å fortsette som Marcussens trener

Udelhoven selv påpeker at Rodal ikke har kommet til ham og diskutert treningsfilosofi.

– Jeg har ikke snakket et eneste ord med Vebjørn Rodal. Jeg kan gjerne sette med ned med ham og filosofere rundt disse tingene. Men nå er det uten bakgrunn, sier Udelhoven til NRK.no.

Treneren har ved en rekke anledninger forsvart sitt treningsopplegg ved å si at fremgangen kommer til å komme om man er tålmodig.

– Jeg regner med å fortsette som Idas trener i mange år fremover, sier Udelhoven.

Line Andersen intervjuer Vebjørn Rodal etter kritikken fra Ida Marcussen.

Se Vebjørn Rodal utdype standpunktet sitt etter reaksjonen fra Ida Marcussen.

– Bør være ydmyk

Marcussens personlige rekord på 6226 poeng ble satt i 2007. I år har hun 6140 poeng som sin bestenotering, mens det bare ble 5996 poeng i VM.

NRK-eksperten mener det ikke ville være spesielt vanskelig å finne kompetanse andre steder.

– Hvis han ser seg rundt, ser han at det finnes en god del kompetanse i Norge på syvkampøvelsene. Syvkampmiljøet er relativt lite internasjonalt, så det er ganske lett å orientere seg utenfor Norge på hva som finnes av god kompetanse, sier Rodal.

Saken fortsetter under bildet

Ida MArcussen

Ida Marcussen var svært opprørt da hun kom med kritikken av Rodal.

Brøt med landslaget

Norges friidrettsforbund har lenge påpekt noe av det samme som Rodal.

Det toppet seg etter at Marcussen ble nest sist i syvkampen under 2009-VM i Berlin, og friidrettsforbundet varslet at trenerens rolle måtte vurderes.

Til slutt valgte Marcussen og Udelhoven å bryte med landslaget.

Sportssjef Ronny Nilsen fortalte tidligere denne uka at forbundet mener Marcussen ikke får ut sitt beste under Udelhoven.

– Vi har sett at Ida over flere år kanskje ikke helt har fått ut det potensialet vi mener hun besitter. Hun leverte 6226 poeng i 2007, og det er en sum hun til nå ikke har prestert bedre enn. Så i 2012 hadde vi et ønske om å tilby henne et opplegg for å se om det kunne hjelpe henne til bedre resultater. Det ønsket hun ikke. Hun ønsket å fortsette med treneren sin, og det har vi selvfølgelig aksept for, sier sportssjef Ronny Nilsen til NRK.no.

Kom med dopingpåstander

Udelhoven vakte også oppsikt da han i et intervju mandag hevdet at minst halvparten av utøverne i syvkamp er dopet.

– Det er noen av sjukjemperne som hele tiden skjuler seg fra de andre. De har et eget legesystem, og en annen moral og grunnholdning. Da er det ingen problem å sette sprøyter, sa han til Fædrelandsvennen.

Siste nytt

  • Zuccarello vil spille ishockey-VM for Norge

    Mats Zuccarello åpner for å spille årets ishockey-VM for Norge «om han blir tatt ut på laget».

    Minnesota Wild er ikke med i årets NHL-sluttspill. Derfor er kalenderen fri for landslagsoppdrag for nordmannen. Han har ikke spilt VM for Norge siden i Russland i 2016.

    – Det er lenge siden han har kunnet representere landslaget og har lyst til det nå, bekrefter Zuccarello-agent Kevin Skabo til nitten.no fredag ettermiddag.

    Zuccarello spilte og scoret da det ble tap for Seattle Kraken i sesongens siste kamp i grunnspillet for Minnesota Wild. De var aldri skikkelig med i kampen om en plass i sluttspillet.

    Under fredagens pressekonferanse kom han ifølge journalisten Michael Russo med følgende melding som Russo har lagt på X.

    – Han sa at han spiller for Norge i VM om han kommer med på laget, skriver Russo.

    (NTB)

    NHL: Minnesota Wild at Tampa Bay Lightning
    Foto: Kim Klement Neitzel / Reuters
  • Kastet opp før renn – nå legger NM-vinneren opp 

    Landslagsalpinist Markus Nordgård Fossland (25) avslutter karrieren. Han sier følelsen av å risikere livet, samt vedvarende skadeproblemer, ligger bak.

    – Jeg er lettet. Jeg er sinnssykt lettet, sier Fossland til NRK etter å ha fortalt alle at han er ferdig som toppalpinist.

    – Vet du hva du skal nå?

    – Nei! Det er klart det er skummelt, men det er også sinnssykt spennende, svarer han.

    Fossland, som nylig tok NM-gull i super-G, forteller på Instagram at det er hovedsakelig tilbakevendende problemer med ryggen som utgjør en viktig del av beslutningen om å gi seg. Smertene har han hatt i seks år.

    Deretter peker han på at risikoen han tar ved å sette utfor verdens mest krevende alpinløyper også har blitt en stor belastning. 25-åringen sier perspektivet hans rundt dette har endret seg det siste året.

    – Det å kjøre verdenscuprenn i fartsdisiplinene medfører en risiko. Det trodde jeg at jeg var OK med. Å erfare at jeg ikke kan akseptere denne risikoen har vært smertefullt, frustrerende og sjokkerende, skriver Fossland – og fortsetter:

    – Å kaste opp før flesteparten av rennene i år, og følelsen av å sette livet på spill hver helg, har vært tøft. Det å oppdage at jeg ikke gir hundre prosent på renndager, har vært enda tøffere.

    (NTB / NRK)

    World cup alpint utfor Kvitfjell
    Foto: Erik Johansen / NTB
  • Ruud storspilte - klar for semi i Barcelona

    Casper Ruud (25) tok to strake sett 6-4, 6-3 mot Matteo Arnaldi (23) og er klar for semifinale mot Tomas Etcheverry (24) i ATP-turneringen i tennis i Barcelona.

    Casper Ruud tok åpningssettet mot den to år yngre italieneren med 6-4 etter at det svingte stort i starten på kampen med flere brudd begge veier.

    I det andre settet ble det 6-3 til Casper Ruud. Nordmannen brøt til 4-2 og servet det neste inn til 5-2. Arnaldi reduserte til 3-5 med et blankt game, men Ruud tok seg av sitt eget servegame og sikret seg 6-3 i det andre settet. Dermed var kampen over.

    – Dette var ikke lett. Jeg spilte for en plass i semifinalen, og det har jeg ikke klart i Barcelona tidligere. Det var mange brudd i starten og slett ingen enkel kamp. Det har vært et fantastisk år så langt, og jeg håper på enda et par seirer til her i Barcelona før det er over, sa Ruud til TV 2 etter sin 27. seier på årets ATP-tour.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: JOSEP LAGO / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal