– Definitivt ikke tidenes fotball-VM

Allerede i gruppespillet døpte mange VM i Brasil til «tidenes mesterskap». Nils Arne Eggen er uenig og beskriver deler av mesterskapet som et langt gjesp.

Brazil Soccer WCup Germany Argentina

Tyskland jubler over VM-tittelen, men var VM i Brasil tidenes fotball-VM? Nei, mener Nils Arne Eggen.

Hva mener du? Diskutér i kommentarfeltet!

Nils Arne Eggen

Nils Arne Eggen mener tidligere VM-utgaver har vært bedre enn VM i Brasil.

– Nei, det er definitivt ikke tidenes VM, sier Nils Arne Eggen.

– Innledningen var ålreit, med en del overraskelser som var litt artig. Det som har skjedd i kvartfinalene og seminfinale er et langt gjesp. De har jo ikke folk i angrep i det hele tatt. Ta for eksempel Nederland mot Argentina. Det var knapt en målsjanse på to timer, poengterer den meritterte treneren.

Det første mesterskapet Eggen husker er VM i 1958 i Sverige, og han har selv vært tilstede under flere mesterskap.

Blant annet i 1966 i England og Tyskland i 1974. Han mener tyskerne vant fortjent, men er ikke spesielt imponert av de andre lagene.

– Unntaket var Tyskland som har et angrepsmønster som jeg liker å se på. Alle de andre semifinalelagene har hatt langt bedre årganger tidligere, konstaterer Eggen.

Uenig med Eggen

Det ble scoret 171 mål i VM i Brasil. Det utgjør et snitt på 2.67 mål per kamp. Spesielt i gruppespillet haglet målene inn og mange lot seg begeistre.

En av Eggens tidligere elever, Vidar Riseth, har motsatt oppfatning enn gamletreneren. Han mener verden har vært vitne til tidenes mesterskap.

– Ja, det vil jeg absolutt si. Nivået var ekstremt bra og spillerne var utrolig godt trent. Til tross for varmen holdt de ut, og det var mange tette oppgjør og hvem som helst kunne kommet langt, mener den tidligere landslagsspilleren.

Kjetil Rekdal

Rekdal: Spania, Italia og England var de største skuffelsene.

Selv om gruppespillet var det mest underholdende i manges øyne, trekker Riseth frem et øyeblikk fra søndagens finale som det beste fra mesterskapet.

– Mario Götzes mål er det beste øyeblikket i VM for min del. Det var fantastisk da han fikk innlegget, tok ballen ned på brystet og satt den i mål. Det var et veldig bra bytte av Tyskland å sette inn Götze, mener han.

– Positiv reklame for fotballen

Kjetil Rekdal har også latt seg imponere av Tyskland og trekker frem Spania, Italia og England som de store skuffelsene.

At det har vært et bra VM er han enig i, men VIF-treneren vil ikke automatisk trekke det frem som det beste.

– At det har vært tidenes VM sier en ofte etter et mesterskap. Det har vært et VM med mye god fotball, og lag som ønsker å score mål. Det har vært positiv reklame for fotballen, mener Rekdal, som selv har deltatt i to fotball-VM.

Vidar Riseth

Vidar Riseth er imponert over det han har sett i VM og er enig i beskrivelsen av det som tidenes mesterskap.

Arne Erlandsen er enig med Rekdal i at det har vært et underholdende mesterskap.

– Det har vært økning i antall scoringer fra forrige VM, mange åpne kamper, veldig stort tempo, høy intensitet og veldig mange gode defensive lag. Sett under ett har det vært et veldig bra VM, mener den tidligere landslagsspilleren.

Han trekker frem VM fra 1970, da Brasil og Pelé var de store favorittene, som et av de bedre mesterskapene.

Erlandsen mener det ikke er så rart at årets VM startet med et smell i gruppespillet og dabbet litt av etter hvert.

– Det er ikke unormalt at det ikke blir så underholdende når det nærmer seg finale. Da blir det tettere og lagene er bedre. At det ble scoret så mange mål i gruppespillet er det som gjør at en forbinder dette med et veldig bra VM, sier han.