Hopp til innhold

– Burde vært kastet på hodet og ræva ut

Kombinertkongen fra Sotsji-OL, Jørgen Graabak, mener både Beijing og Almaty var dårlige kandidater til å arrangere OL.

OLY-2014-NORDIC-COMBINED-MEN

OL-KONGE: Jørgen Graabak kunne lukke øynene og tenke tilbake på to gull på to forsøk i Sotsji i 2014.

Foto: PETER PARKS / Afp

– Personlig vil jeg si at land som bryter menneskerettighetene egentlig burde vært kastet på hodet og ræva ut av en konkurranse om å få arrangere en sånn folkefest som det i utgangspunktet skal være. Så det er jo ikke helt heldig at vi har kommet i en situasjon der ingen demokratiske land har lyst til å assosiere seg med OL, sier Jørgen Graabak til NRK.

Kombinertløperen som har stilt opp i to OL-konkurranse, og vunnet begge, vil være 30 år og sannsynligvis på startstreken i Beijing – som fredag ble tildelt vinter-OL i 2022.

– Lufta så tjukk at du må ha kompass

Han synes det er vanskelig å si om hva som var det minst dårlige alternativet av Beijing og den eneste konkurrenten, Almaty.

– Rent sportslig sett hadde det sikkert vært bedre steder å arrangere OL. Nå hadde vi to alternativer. I Almaty har jeg konkurrert, og der er lufta så tjukk at du må ha med deg kompass når du skal ut og kaste søpla. Men det gjelder vel for Beijing også. Det er jo en storby og mye forurensning, sier Graabak.

Han tror riktig nok på gode snøforhold i Beijing, men er mer skeptisk til lufta

– Det er ikke noen ønskesituasjon å harke grått slim opp av systemet sitt i flere timer etter konkurranse. Det er ikke sunt. Men sånn er det, det må man bare ta, sier Graabak.

– En grunn til at Norge ikke ville ha OL

Jørgen Graabak vil likevel ikke kritisere at Norge valgte å trekke Oslo som søkerby til OL i 2022.

– Det er jo en grunn til at Norge ikke ville ha OL. Jeg respekterer at folk ikke ville ha det. Det som er synd, er at vi har kommet dit at nasjoner som Norge ikke vil arrangere på grunn av måten det arrangeres på. Den retningen arrangementet totalt sett har tatt. Det er det største problemet, ikke at vi ikke vil arrangere, fastslår Jørgen Graabak

– Det beste alternativet

Beijings motstander, Almaty, hadde slagordet «Keeping it real», noe som var et stikk til motstander Beijing. Det er nemlig omtrent ikke natursnø i den kinesiske hovedstaden.

Tiril Sjåstad Christiansen

FORNØYD: Tiril Sjåstad Christiansen er fornøyd med valget om at det ble Beijing, selv om hun frykter kunstsnøen der.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Det blir kjempehardt og ofte veldig isete med kunstsnø. Det er litt kritisk at det ikke er snø der, sier freestylekjører Tiril Sjåstad Christiansen.

Og nettopp kunstsnøen var det som ødela for Sjåstad Christiansen i forrige OL. Da falt hun en av de første dagene og ødela kneet. Dermed var OL i Sotsji over før det var begynt. Men hun frykter ikke at det skal gjenta seg.

– Det var problemet for min del, men da hadde jeg ikke korsbånd, så det var umulig å stå i mot. Jeg var veldig uheldig de første dagene, men det er selvfølgelig større risiko når det er hardt og isete, så det kan bli en ekstre stor utfordring, sier 20-åringen.

Men allikevel mener hun det var rett valg å gå for Beijing.

– Hvis det var Almaty det stod mot, så tror jeg det var det beste alternativet. Jeg har ikke hørt så mye om Kazakhstan, egentlig. Beijing har hatt OL før og vet hva det betyr, sier Sjåstad Christiansen.

Kristoffersen er skuffet

Norges alpinkomet, Henrik Kristoffersen, er ikke spesielt fornøyd med at OL nok en gang skal arrangeres i Asia.

– Nå var det i Russland i fjor, Sør-Korea i 2018 og så Kina i 2022. Helt ærlig, syns jeg det er litt skuffende at det ikke er mer i et vinteridrettsland. At de ikke er smartere enn det, sier Kristoffersen.

Han skulle gjerne sett at det var i Norge eller et annet europeisk land. Men når det først skal være i Asia, er det greit at det er i Beijing.

– Det er litt spesielt, siden de akkurat har hatt sommer-OL, sier unggutten.

Siste nytt

  • Foss fortsatt i ledelsen i Tour of the Alps

    Tobias Foss kom inn sammen med hovedfeltet på den andre etappen i Tour of the Alps tirsdag.

    Nordmannen vant åpningsetappen i rittet mandag og beholder ledelsen i sammendraget etter tirsdagens etappe.

    Den italienske veteranen Alessandro De Marchi vant etappen solo, mens også Patrick Gamper og Simon Pellaud kom inn før feltet.

    Foss ble nummer 13 på etappen, med Torstein Træen like bak på 23. plass.

    Rittet avsluttes fredag.

    Tobias Foss
    Foto: NTB
  • Jonas Vingegaard utskrevet fra sykehus etter skrekkvelten i Baskerland

    Sykkelstjernen Jonas Vingegaard er ute av sykehuset etter den stygge krasjen i Baskerland rundt for tolv dager siden.

    Vingegaards lag Visma opplyser om nyheten på X.

    Vingegaard takker i samme melding for all støtten han har fått siden velten.

    Dansken havnet på sykehus med omfattende skader for halvannen uke siden. i tillegg til kragebeinsbrudd og flere ribbeinsbrudd fikk Vingegaard også påvist punktert lunge og en betennelse i lungevevet.

    27 år gamle Vingegaard har vunnet Tour de France de to siste årene. Nå ser det ut til at den kommende perioden vil handle om å rekke årets utgave av Touren. (NTB)

    Jonas Vingegaard
    Foto: Team Visma-Lease a Bike/X
  • Norge medarrangør av VM 2031 for menn

    Det internasjonale håndballforbundet (IHF) har tildelt håndball-VM for menn til Norge, Danmark og Island. Vertskapsbyer er ikke klart.

    – Det blir et mesterskap hvor vi viser fram bredden i nordisk håndball, kultur og folkeliv. Danmark har vi samarbeidet med flere ganger allerede, mens det blir spennende å utvikle vennskapet med Island på nye måter. Vi gleder oss, sier Norges håndballpresident Kåre Geir Lio.

    Norge er også medarrangør av VM i 2025 for menn. Mesterskapet da skal da arrangeres sammen med Danmark og Kroatia, med finale i Telenor Arena.

    EM i 2026 for menn skal også spilles i Norge, da med Danmark og Sverige som medarrangør.

    I tillegg skal EM i 2028 for kvinner spilles i Norge, Danmark og Sverige.

    EHF 2024 Mens European Handball Championship Main Round Norway v Portugal
    Foto: CATHRIN MUELLER / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal