Hopp til innhold

Bartosz ett år etter sølv-sjokket: – Alt er mye vanskeligere nå

I dag er det nøyaktig ett år siden fekteren Bartosz Piasecki (26) imponerte hele idretts-Norge med OL-sølv. Nå vil han overraske i VM.

Bartosz Piasecki

Bartosz Piasecki overrasket alle med sølv i fekting i OL forrige sommer. Nå gjør han seg klar til VM i Ungarn.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Tiden har gått fryktelig fort og det er rart å tenke tilbake. Den augustdagen skjedde noe jeg ikke trodde var mulig, sier Piasecki til NRK.no, ett år etter at han fektet seg inn i norske idrettshjerter i London.

Bartosz Piasecki

Bartosz Piasecki kom hjem med sølv fra OL. Her er han på Gardermoen etter lekene.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Hele konkurransen fant sted 1. august i fjor - og den norske fekteren kjempet seg helt fram til OL-finalen der han tapte mot Ruben Limardo Gascon fra Venezuela. Den kvelden klarte han også noen få andre har gjort: Å flytte Dagsrevyen på NRK1.

– Var aldri favoritt

Ett år senere har 26-åringen hatt en vanskelig sesong, med 17. plass i NM og EM-exit i 16-delsfinalen. Neste uke starter VM i Budapest.

– Før OL var jeg nesten aldri favoritt i kampene. Det blir jeg fort nå. Nå er det de andre som skal forsvare seg. Jeg merket i starten av sesongen at jeg gjorde mange dumme feil i starten av kampene, som jeg håper er bedre nå, sier Piasecki.

Sølvvinneren fra OL mener det er naturlig at det stilles større krav etter bragden sist sommer.

– Jeg har merket at det stilles større forventninger og motstanderen vet hva jeg er god for. Da handler det om å bruke tid og satse på de første poengene. Hvis jeg havner under fra start kan kampen fort være over. Jeg må være tålmodig og ikke ta store sjanser i starten. Før visste jeg at motstanderen ville prøve å kjøre over meg i kampene. Nå forventes det nesten at jeg skal gjøre det samme, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Bartosz Piasecki3

Bartosz Piasecki slo koreanske Jinsun Jung i semifinalen i OL.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Påvirker ikke selvtilliten

Selv med beskjedne plasseringer i EM og NM, er fekteren optimist før avreise til Ungarn.

– Jeg har alltid lyst til å oppleve noe av det samme som i OL. Maksnivået mitt er det samme som før. Mye handler om å vippe de jevne kampene i mitt favør. I OL var det bare jevne kamper, sier Piasecki.

Om 17. plass i NM tidligere i sommer, forteller han:

– Det var en spesiell konkurranse. Jeg møtte en barndomsvenn som jeg har fektet med hver dag siden jeg var åtte år. Vi har kjent hverandre i 20 år og trent mye sammen. Han kjente meg rett og slett for godt, og han vant mesterskapet til slutt. Vi har trent så mye og da blir kampene helt annerledes, sier fekteren fra Bygdø Fekteklubb.

– Påvirker det selvtilliten før VM?

– Nei, egentlig ikke. Jeg vet hva jeg er god for og mye handler om tilfeldigheter og detaljer, sier Piasecki.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Fekting

Bartosz Piasecki jubler etter den imponerende seieren i semifinalen.

Foto: TOSHIFUMI KITAMURA / Afp

Vanskeligere i VM

26-åringen mener han må levere på minst et like høyt nivå i VM for å kopiere medalje fra i fjor.

– Det er mye tøffere konkurranse i VM. Jeg er fornøyd hvis jeg ender blant de 16 beste, altså i en åttedelsfinale. I VM er det 200 deltagere og 50 som kan havne på pallen. I OL var det 30 fektere totalt, sier Piasecki.

Piasecki er ranket som nummer ni på listen over verdens beste fektere.

– Kan du bli verdens beste?

– Nei, jeg blir nok aldri verdens beste fekter. Vi trener dessverre for lite. Vi som fekter i Norge er såkalte «deltidsutøvere» og får ikke lagt ned like mye trening som de aller beste, men jeg er god nok til å slå de beste, sier Piasecki.

– Hvordan vil du oppsummere det siste året?

– Personlig var det veldig spesielt de første månedene. Jeg fikk brev i posten, sms og ble gjenkjent på gata. Ett år senere er jeg tilbake i hverdagen, sier Piasecki, som har jobbet som realfaglærer i Oslo.

– Fektemessig var det siste året vært litt tøft. I januar fikk jeg en annen inngang til turneringene. Folk visste hvem jeg var, hvordan jeg konkurrerte. Det er annerledes å konkurrere og mye er blitt vanskeligere. Likevel er jeg optimist og håper på et godt VM neste uke, sier Piasecki.

Fekterens første VM-kamp er førstkommende tirsdag.

Bartosz Piasecki møtte sin seierherre fra OL i London i sommer, Ruben Limardo fra Venezuela. Men denne gang foregikk duellen i Operaen i Bjørvika.

Fekteduell i Operaen

Det er ikke hver dag sølv-vinneren fra OL Bartosz Piasecki møter en av verdens største rockestjerner til duell. Kampen mot Bruce Dickinson fra Iron Maiden ble tøffere enn ventet. Reporter: Dang Trinh, foto/redigering: Heidi Fjørtoft Klokk

Bruce Dickinson utfordret Bartosz Piasecki

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal