Hopp til innhold

Seks nasjoner, fem idretter – 23 juksemakere

23 utøvere er tatt for doping etter at 265 prøver fra London-OL i 2012 er analysert på nytt.

Olympiastadion

NEDTUR: Sånn så det ut da London-OL ble avsluttet. Nå kommer etterspillet.

Foto: OLIVIA HARRIS / Reuters

IOC opplyser om funnene i en pressemelding fredag. Av 265 prøver som er analysert på nytt, har altså 23 kommet tilbake med mistenkelige funn som tyder på ar utøverne var dopet.

Utøverne er fordelt på seks nasjoner og fem idretter. Pressemeldingen inneholder ikke nærmere informasjon om hvilke utøvere, nasjoner eller idretter det gjelder.

Analysen av London-prøvene er ikke ferdig, og det kan komme nye positive prøver i ukene som kommer, melder NTB.

Forrige uke opplyste IOC at det ble funnet 31 positive A-prøver da 454 prøver fra Beijing-lekene i 2008 ble analysert på ny. Nå opplyser IOC at det er gjort funn i ytterligere en Beijing-prøve, slik at antallet positive A-prøver fra 2008 er 32.

Med London-prøvene er tallet oppe i 55.

Vil ha strengere straffer

– Det er dessverre trist. Men det er godt at de blir tatt. Jeg tror at dette vil fremkalle at vi må gå for langt strengere straffer, sier Svein Arne Hansen som er president i Det europeiske friidrettsforbundet.

Han har allerede tatt til orde for strengere straffer.

– Nå må det renskest opp. jeg kommer til å komme med noen harde statements. Jeg har akkurat snakket med vår medisinske komite, og jeg skal ha møter i midten av juni, og vi kommer til å komme ut med noe da om hva vi synest i Europa, sier Hansen

Hemmelig

Ettersom B-prøvene ikke er analysert, har ikke IOC opplyst identiteten, nasjonaliteten eller idrettstilhørigheten til utøverne som har testet positivt, verken fra Beijing- eller London-lekene. Imidlertid har nasjonale medier i Russland og Spania identifisert en del av dem som nå risikerer diskvalifikasjon og utelukkelse.

– Disse analysene viser igjen vår besluttsomhet i kampen mot doping, sier IOC-president Thomas Bach.

Nasjonene er informert

– Vi ønsker å holde dopingbrukerne borte fra OL i Rio de Janeiro, og det er derfor vi handler så raskt nå. Jeg har allerede utnevnt en disiplinærkommisjon som har fullmakt til å ta de nødvendige avgjørelser på vegne av IOC.

Ifølge IOC er analysene utført med de aller nyeste vitenskapelige metoder. Prøvene til utøvere som er aktuelle for deltakelse i Rio-lekene er prioritert.

Utøverne, deres nasjonale olympiske komiteer og nasjonale særforbund er informert om de positive A-prøvene.

Sotsji-påstander

Tidligere i mai ble det også framsatt påstander om omfattende og systematisk doping under vinter-OL i Sotsji i 2014.

Informasjonen kom fra Grigorij Rodtsjenkov i et intervju med New York Times. Han var sjef for laboratoriet som testet de russiske utøverne under OL i Sotsji i 2014.

Rodtsjenkov hevder at minst 15 av de russiske medaljevinnerne deltok i et statlig dopingprogram planlagt i forkant av OL. Et OL hvor Russland til slutt toppet medaljestatistikken med 33 medaljer - 13 gull

Siste nytt

  • Zuccarello-scoring i Wild-tap

    Seattle Kraken slo Minnesota Wild 4-3 torsdag kveld og avsluttet grunnserien for de to lagene som ikke kom med i sluttspillet.

    Krakens Tye Kartye sto for 3-2-målet da det sto igjen 2.40 i siste periode. Ett minutt senere gikk Kraken opp i en 4-2-ledelse før Wilds Brock Faber reduserte til 4-3 ett minutt før kampslutt.

    Kirill Kaprizov scoret sitt 46. mål for sesongen i powerplay i første periode, og Mats Zuccarello scoret det utlignende målet for Wild midtveis i tredje periode. Det ble hans tolvte mål for sesongen.

    Nordmannen fikk 23 minutter og 44 sekunder på isen i den avsluttende hjemmekampen. (NTB)

    pa39-a-fBGA
    Foto: AP
  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB
  • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

    Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

    Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

    Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

    Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

    I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

    West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

    I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

    Leverkusen-jubel mot West Ham
    Foto: BEN STANSALL / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal