Hopp til innhold

14 grunner til å glede seg til friidretts-VM

BEIJING (NRK): I dag starter VM i Fugleredet. Og ja, det er lov å glede seg.

VM

STJERNESPEKKET: Usain Bolt (i midten) er den største stjernen, men det er mange andre grunner til å følge friidretts-VM.

Foto: NTB scanpix

NRK sender hele mesterskapet! Les alt om vår dekning her.

1. «Den gode» mot «den onde»

Justin Gatlin
Foto: Lionel Cironneau / Ap

En hel friidrettsverden skjelver ved tanken på at Justin Gatlin, som er tatt to ganger i doping, skal vinne 100-meteren. Ingen vet om Usain Bolt er i form til å vinne duellen, som er blitt døpt «den gode mot den onde». Kan Bolt slå doperen?

2. Gleden

Shelly-Ann Fraser
Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / Afp

Jubelbrølene. Gledestårene. Hylene. Det er bare å finne fram lommetørklene.

Kanskje spesielt på 100-meter for kvinner, med energibomben Shelly-Ann Fraser fra Jamaica.

3. Verdens mest atletiske ektepar

Theisen-Eaton
Foto: SUZANNE PLUNKETT / Reuters

Ashton Eaton er gullfavoritt i tikamp. Brianne Theisen-Eaton er gullfavoritt i syvkamp. Skru på TVen og bli imponert av verdens mest allsidige idrettsutøvere.

4. «Den gode» mot «den onde» - revansjen

Usain Bolt
Foto: LUCAS JACKSON / Reuters

Uansett hvordan det går på 100-meteren - vi får revansj mellom verdens to raskeste menn på 200-meter bare noen få dager senere.

5. Mannen med de spisse albuene

Henrik Ingebrigtsen snakker ut om knuffingen og skadene som oppstår i mesterskap. Reporter: Mads Nyborg Støstad

Henrik Ingebrigtsen har ikke nødvendigvis tidene til å matche de aller beste - men er helt rå i felt. Han dytter og tar sjansen på å bli tråkket ned og blir sparket på, det hele for å alltid ligge helt inntil lista. Følg med på slåsskampen - forhåpentligvis helt til en topplassering i finalen!

6. Kappgjengernes smerte

20 kilometer kappgang i Moskva
Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

50 kilometer kappgang er trolig VMs vondeste øvelse: Håvard Haukenes og de andre skal gjennom fire knallharde timer i sola i Beijing, og det tar ikke mange kilometer før hver eneste muskel verker. Greit, det er kanskje litt sadistisk - men vi må innrømme at det er fascinerende å se på. Ekstra underholdning å speide etter de beste grimasene.

7. Drømmen om å få se sånt som dette igjen

Usain Bolt setter ny verdensrekord på 100 meter med tiden 9,58.

100-meteren i Berlin-VM. Se og nyt.

8. Den magiske rekordjakten i høyde

Mutaz Essa Barshim fra Qatar gikk over 2.43 i høyde og med det nærmer han seg Javier Sotomayors verdensrekord.

På 22 år har ingen slått Javier Sotomayors verdensrekord på 2.45 i høyde. Men karismatiske Mutzaz Barshim har hoppet 2.43. Og fire andre har vært over 2.40 de siste par årene. Får vi en duell opp mot verdensrekorden - og kanskje forbi?

Følg også med på jakten på verdensrekord i tresteg. Det kan bli en fantastisk duell!

9. VMs råeste kraftplugger

David Storl
Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Kulestøterne er noen av friidrettens morsomste typer - men de har mye mer enn tull å komme med. Duellen mellom David Storl og Joe Kovacs blir en rå oppvisning i hvor mye kraft et menneske kan produsere.

10. Kan han greie den umenneskelige dobbelen - igjen?

Mo Farah
Foto: Mike Egerton / Ap

Britiske Mo Farah er en av verdens mest imponerende idrettsutøvere. I OL i London vant han gull på både 5.000-meter og 10.000-meter. Greier han det igjen?

11. Stjerneskuddet Amalie (21) på rekordjakt

Amalie Iuel
Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Amalie Iuel har løpt bedre enn norgesrekorden - men da var hun dansk! Nå er hun klar for Norge, og sier at hun ikke er fornøyd med noe annet enn norsk rekord på 400 meter hekk.

12. Endelig VM-gull for Lavillenie?

Renaud Lavillenie
Foto: FRANCK FIFE / Afp

Verdens beste stavhopper har vunnet nesten alt, men mangler VM-gullet. Renaud Lavillenie har presset på seg - og da kan han gjøre noen helt vanvittige sprang, som vi så da han satte verdensrekord innendørs i 2014.

13. Sprintfenomenet De Grasse (20)

Andre De Grasse
Foto: GEOFF ROBINS / Afp

Det har vært helt stille rundt canadiske Andre De Grasse i dagene før VM. Nesten ingen vet noe om denne fyren, som ikke hadde prøvd friidrett for tre år siden. Men han løp altså 9,75 på 100-meter (!) og 19,58 på 200-meter (!!) på et universitetsstevne nylig. Er han et blaff? Les historien her.

14. Fordi det kommer til å skje noe vi aldri hadde forutsett

Eunice Jepkoech Sum fra Kenya ble verdensmester på 800 meter. Hun løp på 1.57,39 og forbedret sin personlige rekord med to sekunder. Kvinnen som ledet frem til oppløpet, Alysia Johnson Montano, kastet seg utslitt over mållinjen.

Det er alltid noen som slår gjennom. Noen som hyler av sjokkert glede. Og noen som gråter sine hjerteskjærende tårer.

Som da Alysia Johnson Montano løp alene i front i 750 meter av 800-meteren i fjor, men ble så stiv at hun mistet medalje da hun stupte over målstreken i ren smerte. Hun ble liggende og gråte og gråte og gråte.

Vi vet det kommer nye øyeblikk. Det er bare å glede seg til VM.

Siste nytt

  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB
  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal