Hopp til innhold

Her setter Bedin norgesrekord i knebøy ved hjelp av én arm

I 2006 ble Geir Olav Bedin (43) lam i deler av kroppen etter en motorsykkelulykke. Denne helgen satte han norsk rekord i knebøy - med én funksjonsfrisk arm.

Han satte ny norgesrekord i veteranklassen

Geir Olav Bedin får bare brukt en arm når han konkurrerer i knebøy. Det hindret ikke 43-åringe i å sette norgesrekord i helgen. Rekordløftet ser du i videovinduet over. (Video: Oddbjørn Steen.)

Geir Olav Bedin

Geir Olav Bedin sier balanse i løftene er enda viktigere etter ulykken som gjorde ham lam i store deler av overkroppen.

Foto: Privat

– Det var overraskende, men når du gjør noe som er mer enn forventet er det alltid fryktelig artig, sier Geir Olav Bedin til NRK.no

– Jeg har kamerater som har fulgt meg i flere år, én av dem trodde ikke på at jeg hadde satt rekord. Men folk kjenner meg slik, som en som ikke gir opp, spesielt etter ulykka, sier mannen som denne helgen satte norsk rekord i knebøy for veteraner.

Ble lam

43-åringen har vært en del av det norske styrkeløftmiljøet i over 20 år. De siste årene har han konkurrert på helt andre premisser enn andre styrkeløftutøvere.

På en motorsykkeltur i 2006 kolliderte han med en elg. Bedin svevde gjennom lufta og ble kastet 50 meter unna elgen etter smellen.

– Jeg fikk revet av nervetråder på fire nakkevirvler. Jeg ble lam i den ene armen, skulderpartiet og deler av ryggen. Nervebanene i skuldra er revet bort, forklarer Bedin.

Godt betalt

Bedin ga ikke opp karrieren som styrkeløfter tross ulykken. Denne helgen deltok 43-åringen i Midt-Norsk Styrkeløft i Skognhallen.

– Det var et stykke frem til rekorden, men det gikk såpass bra at jeg måtte prøve. Det er utrolig hva du kan få til med nok støtte fra publikum, sier han.

  • Se video av rekordløftet i toppen av artikkelen.

Bedin løftet 281 kilo i knebøy, som er ny norgesrekord i veteranklassen 40-50 år. I motsetning til andre styrkeløftere har han bare én arm å hjelpe seg med i løftene.

– Da føler du at du har gjort ting riktig. Jeg får betalt for alle treningstimene. Å få betalt i form av en norgesrekord er fryktelig artig. Vil du nok får du det til, det tar bare litt lenger tid, sier Bedin.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet.)

Geir Bedin løftet 200 kg i markløft

Geir Olav Bedin trodde skulderen ville gå ut av ledd om han prøvde seg i markløft etter ulykken som gjorde lam i armen. Med gradvis opptrening og samme stroppløsning som i knebøy, går det likevel bra for styrkeløfteren. (Video: Oddbjørn Steen.)

– En utopi

Selv om Bedin har fortsatt å imponere som styrkeløfter etter ulykken inntraff, så det mørkt ut for nye konkurranser i månedene etter at han ble delvis lam.

– Å delta på stevne igjen var en utopi. Men etter hvert som jeg begynte å trene igjen, så jeg at det kunne være mulig, sier han.

I 2009 var han tilbake i konkurranse. Han søkte forbundet om dispensasjon for å få lov til å delta i stevner med funksjonsfriske.

– Istedenfor å holde stanga, må jeg stroppe fast den ene armen min. Det har gått kjempebra. Jeg har laget anordningen selv. Jeg jobber som produktutvikler på Røros, så jeg gjør mye sånt selv, sier han.

Overrasket legene

Bedin trodde heller ikke han kunne forsøke seg i markløft igjen, én av de andre to øvelsene som inngår i styrkeløft.

– Jeg trodde ikke jeg kunne henge noe i armen uten at skuldra skulle gå ut av ledd. Nå har jeg fått opp stabiliteten i skuldra så jeg kan gå uten fatle, bare det er en kjempelettelse, sier han.

Bedin startet med å løfte kun stanga og har gradvis økt tyngden ettersom skuldra nærmest mirakuløst har blitt bedre.

Geir Olav Bedin

Geir Olav Bedin har selv bygd om en motorsykkel slik at han fortsatt kan kjøre; gass, brems og kløtsj er på venstresiden.

Foto: Privat

– Nerveaktiviteten har kommet tilbake i skuldra, det skal egentlig ikke gå an. Fysioterapeutene er overrasket og legen er litt sjokkert. Egentlig skulle ikke skuldra mi ha fungert i det hele tatt, men nervesystemet er så innfløkt at slike omprogrammeringer kan skje, sier Bedin.

Ser fremover

Denne helgen løftet Bedin 200 kg i markløft. Skuldra blir bedre for hver gang han forsøker seg i øvelsen.

– Jeg skulle egentlig ikke driv med markløft igjen, men våget likevel. Fingrene vil nok aldri få bevegelse, men skuldra er der og henger ikke bare lenger, sier han.

Selv om han nå innehar norgesrekord i knebøy for veteraner, tror Bedin han er kapabel til å løfte enda tyngre vekter.

– De skal være fullt mulig. Jeg har hatt litt kneproblemer, men når jeg kan gi full gass på trening igjen skal det bli endra litt bedre, sier Bedin.

Og motorsykkel kjører han fortsatt.

– Jeg har bygd om en motorsykkel selv, med gass, brems og kløtsj på venstre side, og fått den godkjent. Man trenger ikke grave seg ned om ulykken er ute, man kan ha det bra likevel, sier han.

Siste nytt

  • Sky Sports: Haaland ikke på City-trening

    Manchester City-spiss Erling Braut Haaland var ikke å se på trening i forberedelsene til Premier League-kampen mot Brighton.

    Det opplyser Sky Sports, som også melder at Phil Foden ikke var til stede.

    Haaland ble byttet ut før ekstraomgangene da Manchester City røk ut i Mesterligaens kvartfinale mot Real Madrid forrige onsdag.

    City-manager Pep Guardiola uttalte siden at Haaland hadde et muskulært problem, og lørdagens FA-cupsemifinale mot Chelsea gikk uten nordmannen.

    Manchester City er i førersetet i Premier League og møter Brighton torsdag kveld.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Carl Recine / Reuters
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal