Hopp til innhold

Vurderer ny nasjonal olympisk komité

Særforbundenes Fellesorganisasjon (SFF) vurderer å danne ny olymipsk komité og utfordrer Norges idrettsforbund (NIF) til kamp om makt og ressurser i norsk toppidrett.

Særforbundenes Fellesorganisasjon vurderer å danne en ny norsk olympisk komite.Dermed utfordrer de Norges Idretts-forbund til kamp, om makt og ressursser.

Særforbundenes Fellesorganisasjon vurderer å danne en ny norsk olympisk komité. Dermed utfordrer de Norges Idretts-forbund til kamp, om makt og ressursser.

Norges Olympiske Komité (NOK) ligger i dag under NIF.

Særforbundene har i lengre tid ikke vært fornøyd med den jobben som har blitt gjort og mener det er behov for forandringer i norsk toppidrett.

En rapport som SFF har fått utarbeidet konkluderer med at Norges Idrettsforbund og Olympiatoppen bør få kamp om styringen av norsk idrett.

– Rapporten viser jo at det er viktig å diskutere disse problemstillingene, sier fotballpresident Yngve Hallén til NRK. Hallén er nyutnevnt leder for Særforbundenes Fellesorganisasjon.

Annonserer forandringer

Problemstillingene han snakker om bunner ut i at den samlede norske toppidretten i dag ikke lengre har tilstrekkelige forutsetninger for å forbli på det helt øverste internasjonale nivå.

Yngve Hallen

Særforbundenes Fellesorganisasjon har bestilt og fått en rapport som viser at Norges Idrettsforbund og Olympiatoppen kan få kamp om styringen av norsk idrett. – Det viser at det er viktig å diskutere dette, sier nyutnevnt leder for SFF Ygnve Hallén.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Det vil SFF gjøre noe med, og i rapporten menes det at manglende strategisk styring er hovedårsak til det norske idrettsproblemet.

Utvalget som står bak rapporten hevder at etablering av en ny nasjonal olympisk komité vil sette særforbundene i stand til å styre den videre utviklingen av den samlede norske toppidretten.

Og nå annonserer Hallén forandringer i fremtiden.

– Da er det mange måter å løse det på, og et av forslagene som utvalget kommer med er at vi skal opprette en egen nasjonal olympisk komité. Det er ikke sikkert det er løsningen, men kan være en av flere løsninger som norsk idrett må diskutere sammen, sier han

Det er nå opp til de olympiske særforbundene selv om de vil ha en ny ordning. Dersom SFF bestemmer seg for at dette er veien å gå, vil det være nok at et flertall av særforbundene stiller seg bak forslaget for å gjennomføre omorganiseringen.

En eventuell ny stiftelse er planlagt til mars 2014 etter Sotsji-OL.

LES OGSÅ: Særforbundene vil ha mer makt

Ikke en ny ordning

Men ordningen som rapporten foreslår er ikke ny.

I perioden 1965–96 var NOK styrt av særforbundene, og det var ikke før i 1996 at NOK ble sammenslått med NIF til Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité.

Om det kommer til endringer i organiseringen, så mener Hallén at det ikke vil føre til en «revolusjon».

– Dette er fullt gjennomførbart. Men først må vi se om det finnes andre alternativ som gjør at vi blir flinkere strategisk, uten at vi splitter dette opp i ett idrettsforbund og ett NOK. Det viktigste er ikke hvordan vi organiserer oss, men å bli best mulig, sier han.

Dersom forslaget blir et vedtak vil det føre til store omfordeling av både makt og ressurser i norsk idrett. Men Hallén sier NIF fremdeles vil være en viktig del av idretten.

– Alle de 54 særforbundene vil fortsatt være medlem der, og det vil være en av de viktigste strategiske tingsalene, der vi trekker felles strategier fremover for norsk idrett.

Må godkjennes av IOC

Om en omorganisering blir aktuell, vil også Den internasjonale olympiske komite (IOC) ha et ord med i laget.

– Det må godkjennes av IOC, men det vurderer vi som uproblematisk fordi den endringen vi da eventuelt vil gjøre er 100 prosent i henhold til IOCs egne retningslinjer, sier Rolf Thorsen.

Han har ledet arbeidet med rapporten i SFFs styre, og var frem til i går styremedlem i fellesorganisasjonen.

– Forutsatt at vi gjør dette på en ryddig og ordentlig måte, så mener vi at IOC ikke har noe annet valg enn å forholde seg til sitt eget charter.

NRK har vært i kontakt med NIF. Idrettsstyret skriver i en tekstmelding at de ikke har mottatt noe i denne saken, og kan derfor ikke kommentere den før de eventuelt får en formell henvendelse til behandling.

Siste nytt

  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP
  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal