Hopp til innhold

Svømmelandslaget hadde ikke hjertestarter

FLAGSTAFF/OSLO (NRK.no) Svømmelandslaget hadde ikke med hjertestarter på treningsleiren i Flagstaff som endte med at Alexander Dale Oen falt om og døde. I dag begynte lagkameratene på den tunge ferden hjem til Norge.

teamet

TILBAKE TIL NORGE: Prest i Sjømannskirken i Los Angeles, Line Kvalvaag, landslagstrener i svømming, Petter Løvberg og Olympiatoppens lege Ola Rønsen møtte pressen ved hotellet Alexander Dale Oen falt om og døde, onsdag morgen. De var sterkt preget etter to tunge dager.

Foto: Jon Gelius / NRK

Sterkt preget møtte svømmelandslagets trener Petter Løvberg pressen utenfor hotellet i Flagstaff, Arizona, hvor Alexander Dale Oen ble funnet død mandag kveld.

Sammen med landslagslege Ola Rønsen og prest i den norske sjømannskirken i Los Angeles, Line Kvalvaag, som har bistått det norske svømmelandslaget etter det ubegripelige dødsfallet mandag kveld, prøvde han å sette ord på det som et drøyt halvannet døgn i forveien var totalt utenkelig:

Å reise hjem uten svømmelandslagets store stjerne.

– Nå venter en ny hverdag, konstaterte Løvberg stille, før han sammen med resten av troppen kort tid etterpå satte kursen hjem mot Norge.

Hadde ikke hjertestarter

De ventes å lande torsdag formiddag. Midt i sorgen fremhever likevel Løvberg, Rønsen og Kvalvaag det enorme samholdet i troppen.

Toppidrettsenteret i Oslo

MINNES: Alexander Dale Oen minnes over hele landet etter sin død. Her fra Toppidrettssenteret.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

– De har vist en fantastisk evne til å ta vare på hverandre, sier Løvberg til NRK.no.

Tirsdag kveld lokal tid ble det arrangert en minnestund for Dale Oen, som i løpet av sine 26 år rakk å skrive historie opp til flere ganger, ved å ta Norges første OL-sølv og VM-gull i svømming. Lagkameratene tente lys og hedret sin avdøde venn.

– De var veldig glad for å ha den minnestunden. Når vi kommer hjem vil alle få tilbud om oppfølging, sier landslagstreneren.

Obduksjonsarbeidet fortsetter nå for fullt for å få avdekket hvorfor den topptrente, tilsynelatende friske 26-åringen plutselig falt om og døde uten forvarsel. Landslagslege Rønsen, som var med på obduksjonen tirsdag lokal tid, blir igjen i Flagstaff for å representere Dale Oens familie frem til båren sendes hjem til Norge. Den kan bli frigitt allerede onsdag, men det er usikkert når den kommer hjem.

– Vi vil sørge for at alle prøver og undersøkelser blir sendt til de beste eksperter og laboratorier for å bredest mulig avdekke hva som har skjedd, sier Rønsen.

Det er på det rene at apparatet rundt svømmelandslaget ikke hadde med hjertestarter under det tre uker lange treningsoppholdet i Flagstaff. Det hadde imidlertid ambulansen som kom seks-syv minutter etterpå, og ifølge Rønsen ble denne brukt i gjenopplivningsarbeidet.

Kan droppe EM

Enkelte andre landslag, som kvinnelandslaget i håndball, har dette som en del av sine prosedyrer. Etter flere plutselige hjertestanser og dødsfall har det vært en debatt rundt dette både nasjonalt og internasjonalt.

Video Alexander Dale Oen (1985 - 2012)

Alexander Dale Oen (1985 - 2012)

– Vi har ikke ment at det var nødvendig med hjertestarter på slike samlinger, og det er ikke en del av prosedyrene. Disse prosedyrene vil vi nå måtte se på på nytt, sier Rønsen, som også er Olympiatoppens lege.

Politiet startet allerede mandag kveld lokal tid etterforskning av Dale Oens dødsfall, men sa til NRK.no i går at ingenting tyder på at noe kriminelt har skjedd.

Samtidig som en ny hverdag melder seg for de norske svømmerne hjemme i Norge, er landslagsledelsen klar på at folk skal få den tiden de trenger. Et større svømmestevne i Bergen som var planlagt kommende helg, er avlyst. Det er også usikkert hvor mange i den norske troppen som stiller til EM, som starter i Deberechen 21. mai.

– Utøverne må selv finne ut om de orker å lade opp til et slikt arrangement så kort tid etter en slik hendelse, sier Løvberg.

Video 2b08cc00-d0b3-43e2-a709-379e3306d5dc.jpg

- Ingen tegn til at det var noe unormalt med Oen

Siste nytt

  • Fire argentinske fotballspillere arrestert for voldtekt

    Fire profesjonelle fotballspillere i Argentina ble mandag pågrepet for å ha voldtatt en kvinnelig sportsjournalist på et hotellrom tidligere denne måneden. Den 24-år gamle kvinnen sier hun ble med på et hotellrom med en av dem, sovnet, og ble voldtatt, melder AFP.

    Toppklubben Velez Sarsfield har suspendert de fire og satt i gang en intern etterforskning.

  • Tidligere Brann-profil dropper skjebnekamper – nå beklager han til lagkameratene

    Tidligere Brann-spiller Robert Taylor skapte irritasjon da han takket nei til å spille for Finland i torsdagens EM-skjebnekamp mot Wales. Nå forklarer han seg.

    Taylor, som også har en fortid i Tromsø, spiller til daglig sammen med superstjernen Lionel Messi i Inter Miami.

    Kampen mot Wales er semifinale i omspillet i nasjonsligaen.

    – Jeg har stor tro på at Finland i disse svært viktige kampene trenger spillere som er hundre prosent i form, slik at vi forhåpentligvis kan sikre oss en plass i EM. Det hadde vært egoistisk av meg å ta denne muligheten fra en annen spiller, skriver Taylor på Instagram.

    – Fordi dette var en svært vanskelig avgjørelse å ta, tok det lengre tid enn forventet å komme fram til denne løsningen. Jeg vet at det har satt laget i en utfordrende situasjon, så jeg vil be om unnskyldning til lagkameratene og trenerne mine, legger han til. (NTB)

    Taylor
    Foto: AP
  • Konow med sammenlagtseier i verdencupen i telemark

    Kaja Bjørnstad Konow tok sammenlagtseieren i øvelsen klassisk distanse i verdenscupen i telemark mandag.

    Det var Konows første sammenlagtseier i verdenscupen.

    Den norske profilen tok annenplassen i mandagens avslutningsrenn i franske Pra Loup. Det holdt til å ta verdenscupkula hjem til Norge.

    Konow vant med 30 poeng ned til franske Augustine Carliez, og hadde 76 poeng til en annen fransk løper, Laly Chaucheprat, på tredjeplassen.

    Gøril Strøm Eriksen sørget for en god norsk dag mandag med tredjeplass i avslutningsrennet.

    På herresiden er Trym Nygaard Løken tilbake for fullt i verdenscupen. Han tok seieren i herrenes renn og var 1,9 sekunder foran franskmannen Elie Nabot.

    Jacob Alveberg kjørte inn til femteplass. (NTB)

    Kaja Bjørnstad Konow
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal