Hopp til innhold

Oens dødsfall går verda rundt

Nyheiten om svømmaren Alexander Dale Oens dødsfall har sjokkert langt ut over Norges grenser.

Alexander Dale Oen

Nyheiten om Alexander Dale Oens tragiske dødsfall har fått merksemd i medier over heile verda. Til venstre: Deportivo Mundos artikkel om dødsfallet. Til høgre: Bilete frå NBCs seks minutt lange innslag om Alexander Dale Oen.

Foto: Skjermbilde / Mundo Deportivo/NBC

Alexandrov

Den amerikanske svømmaren Michael Alexandrov uttrykte sorg til New York Times etter Dale Oens dødsfall.

Foto: EZRA SHAW / Afp

– Eg er verkeleg heilt knust. Han var ein stor mann. Eg såg på han som favoritten til å vinne OL-gull i London, seier den amerikanske svømmaren Michael Alexandrov om Alexander Dale Oen til New York Times.

Slike sitater florerer i media etter Dale Oens plutselege dødsfall tysdag morgon (norsk tid).

Eitt av Norges store OL-håp blei funnen livlaus på badet på sitt eige hotellrom i Flagstaff, Arizona. Svømmeyndlingen blei bare 26 år gamal.

Historia blir fortald verda over.

NBC: USAs trenar i sorg

New York Times skriv om amerikanske Alexandrov som hyller stjerna Dale Oen. Han studerte nordmannens svømmeteknikk via Youtube.

Den amerikanske TV-kanalen NBC brukte fleire minutt av nyheitssendinga til å sende reaksjonar etter at dødsmeldinga kom tysdag.

– Eg kan bare forestille meg kor forferdeleg det må vere for familien, trenarane, andre folk han har vore i kontakt med og heile landet generelt, sa USAs svømmetrenar, Frank Busch, til NBC.

– I eit lite land rører det alle fordi det er så langt mellom gigantane. Når dei får ein stor og lovande utøvar som Dale Oen, må det vere vanskeleg å takle ein slik tragedie, la Busch til.

Aftonbladet: «Løfta norsk svømming ut frå intet»

Dagen etter dødsbodskapen får Dale Oen også merksemd i store aviser.

«Dale Oen døydde brått,» skriv den spanske sportsavisa Deportivo Mundo.

På ei heilside er nordmannen avbilda like etter det imponerande VM-gullet var sikra i fjor.

I svenske Aftonbladet skriv journalisten Simon Bank om sitt møte med svømmaren:

Ein glad og leiken gut, dei gangane eg møtte han. Ein av dei som løfta norsk svømming ut frå intet. Ein treningsnarkoman. Ein verdsmeister.

Simon Bank, Aftonbladet

På Twitter kjem kondolansane konstant frå mikrobloggteneste-brukarar verda rundt.

VIDEO: ALEXANDER DALE OEN (1985-2012)

Video Alexander Dale Oen (1985 - 2012)

Alexander Dale Oen (1985 - 2012)

Internasjonale forbund kondolerer

Dale Oen

Ei heil idrettsverd kondolerer etter Alexander Dale Oens dødsfall. Her er norsk idretts kondolanseprotokoll på Toppidrettssenteret i Oslo.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Det internasjonale svømmeforbundet (FINA) kondolerer til Alexander Dale Oens familie og venner etter dødsfallet. På nettstaden sin skriv forbundet at det sender medkjensle til norsk svømmesport.

– FINA deler sorga med heile det norske svømmemiljøet og sender dei djupaste kondolansar til familien og venene hans, heiter det i uttalen.

Alexander Dale Oen døde i USA måndag kveld lokal tid. Der var han på treningssamling saman med det norske landslaget.

Det europeiske svømmeforbundet (LEN) minnest også nordmannen. Forbundet omtalar bortgangen som eit tragisk tap for svømmesporten.

– Norge og ei heil svømmeverd minnest ein verkeleg hardtarbeidande konkurransemann, som i ei allereie strålande karriere var på veg mot høgdepunktet i London i juli. Han vil for alltid vere ein ekstraordinær meister, skriv LEN.

Dale Oen tok sølv på 100 meter bryst i Beijing-OL i 2008 og vart verdsmeister i same øving i Shanghai i fjor.

Han dediserte VM-gullet til dei heime i Noreg etter terrorangrepa 22. juli.

– Overfor media og fans viste han seg som ein modig og ærleg utøvar, som gav ein varm hyllest til landsmennene sine frå bassengkanten, skriv Det internasjonale svømmeforbundet.

VIDEO: – Ingen teikn til noko unormalt med Dale Oen (saka held fram)

Video 2b08cc00-d0b3-43e2-a709-379e3306d5dc.jpg

- Ingen tegn til at det var noe unormalt med Oen

Siste nytt

  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Stina Nilsson gir seg som skiskytter – bytter idrett igjen

    Det bekrefter Nilsson til SVT.

    – Jeg skal gå langløp neste år, og det føles veldig kult, sier Nilsson.

    For fire år siden la hun brått opp langrennskarrieren, og begynte å satse på skiskyting. Det ble ingen suksess, og nå sier hun stopp.

    – Geværet er lagt på hylla, sier Nilsson.

    Nilsson har signert for det norske langløpslaget Team Ragde Charge, og skal gå Ski Classics neste sesong.

    – Allerede da jeg gikk over til skiskyting så jeg på meg selv nesten som en tretrinnsrakett. Det blir langrenn, skiskyting og så skal jeg prøve meg på langløp. Og nå føles det veldig riktig og spennende.

    Nilsson fikk med seg en pallplass i skiskyting, og sier de to første sesongene var veldig bra. Deretter gikk det nedover. Til slutt gikk hun lei enkelte deler av sporten.

    – Man kan være i superbra form, skyte en veldig god liggende serie, og likevel skyte seg bort på stående. Jeg var ganske lei av det på slutten, at jeg hadde gjort det så bra, men likevel var det noe som ikke stemte.

    Stina Nilsson
    Foto: BILDBYRÅN
  • Sky Sports: Haaland ikke på City-trening

    Manchester City-spiss Erling Braut Haaland var ikke å se på trening i forberedelsene til Premier League-kampen mot Brighton.

    Det opplyser Sky Sports, som også melder at Phil Foden ikke var til stede.

    Haaland ble byttet ut før ekstraomgangene da Manchester City røk ut i Mesterligaens kvartfinale mot Real Madrid forrige onsdag.

    City-manager Pep Guardiola uttalte siden at Haaland hadde et muskulært problem, og lørdagens 1-0-seier over Chelsea i FA-cupsemifinalen gikk uten nordmannen.

    Manchester City er i førersetet i gullkampen i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger ett poeng bak Arsenal og Liverpool, men har én kamp mindre spilt.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Carl Recine / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal