Hopp til innhold

Flyulykker har rammet idretten hardt

Onsdag omkom nesten alle spillerne til det russiske ishockeylaget Lokomotiv Jaroslavl da flyet de reiste med styrtet like etter avgang. Det er ikke første gang at flyulykker rammer idretten.

Flyulykker i idretten

Flyulykken i Russland er en av de verste ulykken som har rammet idretten (t.v.), ulykken i München ble katastrofal for Manchester United (midten) og minnesmerket over ulykken i Torino som krevde livet til 18 spillere i 1949 (t.h.)

Foto: Scanpix

Ulykken med Lokomotiv Jaroslavl ser ut til koste 43 mennesker livet, og et helt lag i den russiske proffserien KHL er borte.

Mange flyulykker

Flyulykker har tidligere også hatt tragisk utfall for idretten. Den mest kjente er trolig ulykken i München i 1958 som tok livet av åtte spillere i storlaget til Manchester United.

Ble film

Overlevende fra Andes-ulykken

Overlevende fra rugbylaget tul Uruguay tilbake i Valle Nevado 40 år etter ulykken.

Foto: MAX MONTECINOS / REUTERS

Flyet med rugbylaget til Uruguay styrte i Andesfjellene på vei hjem fra en turnering i 1972. 12 personer omkom i ulykken, men også 16 overlevde etter at de til slutt fikk hentet hjelp. Det hele ble filmatisert i den omdiskuterte filmen "Alive".

500 meter fra land

Store deler av fotball-landslaget til Zambia omkom også i en flyulykke i 1993. Laget var på vei til en VM-kvalifiseringskamp mot Gabon da det krasjet i havet 500 meter fra landingsbanen i Libreville. 25 mennesker omkom i ulykken.

På vei til VM

Hele kunstløplaget til USA på 18 personer omkom i en flystyrt på vei til VM i Praha i 1961. Flyet tok av fra New York og krasjet rett før innflygning til flyplassen utenfor Brussel. I alt døde 72 personer i ulykken.

Storlag utradert

Torino FC

På fotballklubben Torinos hjemmeside blir dagen markert med videoklipp av «Grande Torino», samt navnene på alle de omkomne blir listet opp.

Foto: Faksimile www.torinofc.it

Hele laget til Torino ble også utradert da flyet de satt i krasjet i fjellsiden Superga utenfor Torino i 1949. 18 spillere til storlaget kjent som "Il Grande Torino" var på vei tilbake til hjembyen etter en avskjedskamp for Xico Ferreira mot Benfica i Lisboa.

Torino ledet på det tidspunktet serien med fire runder igjen. Laget stilte med juniorspillere i de siste kampen og sikret også seriegullet, men det var trolig fordi de andre lagene også stilte med sine juniorlag i respekt for tragedien som hadde rammet Torino.

Basketball-lag rammet

College-laget i basketball til Evansville ble hardt rammet i en flyulykke i 1977. Guttelaget kjent som "Purple Aces" var på vei i et chartret fly for å spille mot Middle Tennessee State. Alle ombord på flyet omkom.

Se også: Flere ulykker med idrettsslag involvert (ekstern lenke)

Siste nytt

  • Storhamar knuste Vålerenga

    Storhamar var klart best og vant den tredje kampen 4-1 i NM-finaleserien mot Vålerenga.

    Laget fra Hamar leder nå 2–1 i kamper, og mangler to seire på å sikre seg kongepokalen.

    Storhamars Sverre Rønningen ble kampens store spiller med to mål for vertene.

    NM-sluttspillet ishockey menn, finale 1. kamp (best av 7), Storhamar -Vålerenga (5-1)
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Norsk hockey-tap i Ungarn

    Norge tapte 1–2 mot Ungarn i en privatlandskamp i ishockey fredag kveld.

    Viktor Granholm scoret Norges mål i overtall i det som NTB omtaler som en kamp som «ikke vil bli husket lenge».

    Norge møter Ungarn til ny kamp lørdag.

    Ishockey, treningskamp: Norge-Frankrike (3-4)
    Foto: Alf Simensen / NTB
  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal