Hopp til innhold

- Han er en fantastisk ambassadør

Alexander Dale Oen er klar for en ny finale i svømme-VM, samtidig som han hylles av stadig flere for sin historiske gullmedalje på 100 m bryst mandag. Se semifinaleøpet her!

Video 4444d8f2-c0b6-494f-96c6-d4f7fae6f884.gif

Dale Oen svømte seg videre til finalen

Dale Oens fantastiske prestasjon i svømme-VM i går har virkelig gjort inntrykk på mange i Norge.

- Vi har fått fra både Kongen, Statsministeren, kulturministeren, idrettsdirektøren i Bergen, fylkesordføreren i Hordaland og nå begynner det å renne inn meldinger fra ufattelig mange andre, sier president i svømmeforbundet Per Rune Eknes til NRK.

"Jeg sender mine hjerteligste gratulasjoner i anledningen Alexander Dale Oens VM-gull på 100 meter bryst. Harald R", sto det i meldingen til 26-åringen, ifølge Aftenposten.

- Jeg føler meg fantastisk heldig. Det er en nydelig følelse å bli satt pris på på den måten. Det er helt ubeskrivelig, sier Dale Oen til NRK.

SMS fra kulturministeren

Her får Alexander Dale Oen sms fra kulturministeren. Også kongen og statsministeren gratulerte

Klar for ny finale

Og bare timer etter at Alexander Dale Oen hengte gullet rundt halsen, gikk han til en ny finale, nå på 50 m bryst.

Først ble han nummer fem i kvalifiseringen med 27,51 , så fikk han tredje beste tid i semifinalen med 27,33 sekunder. Finalen skal svømmes onsdag. Verdensrekordholder Cameron van der Burgh vant på 26,90.

- Jeg er veldig fornøyd med å komme videre til finale. Det var et helt greit løp, raskere enn det jeg har gjort tidligere, sier Alexander Dale Oen til NRK rett etter semifinalene.

- Jeg merker at jeg ikke er 100 prosent tent. I morgen gjelder det å finne gnisten, sier den nybakte verdensmesteren som helt sikkert har et gir til inne.

- Det er på tide å bytte medaljer i morgen, sier Cameron Van Der Burgh til NRK etter at han var best i semifinaleheatene.

Sørafrikaneren tok bronsen på 100 meter bryst.

- Vi får ha opptelling etter VM, ler Dale Oen tilbake.

- I morgen er det mange om beinet. Løpet er kort, og det gjelder å gi beinhard, flat pedal hele veien. Greier vi det så blir det bra, sier Dale Oen.

- Jeg har aldri vært i en slik finale så jeg gleder meg, sier 100-meter-spesialisten.

- Størst i norsk svømmehistorie

Alle synes Dale Oen har gjort en kjempeinnsats med tanke på det som har skjedd i Norge.

Eknes

Svømmepresident Per Rune Eknes

- De fleste sier faktisk at i en ellers mørk hverdag i Norge så er dette med å glede det norske folk. De synes Alexander er en fantastisk ambassadør. Noe vi kan skrive under på at han er, sier en stolt president.

Norges Svømmeforbund er stolte av å ha en verdensmester i stallen. Og presidenten legger ikke noe i mellom når han skal beskrive gullløpet.

- Det er den største begivenheten som har skjedd i norsk svømming noen gang i vår 101-årige historie. Vi har en verdensmester i en verdensidrett som er så suveren, og i tillegg takler han alt det som har skjedd hjemme. Dette er toppidrettssport, sier Eknes.

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal