Stod opp «fra de døde» på påskeaften

Brandon Roys knær var så ødelagte at legene ikke hadde noe menisk igjen å operere. Avskrevet og fortapt ba han til gud om at han skulle få spille basket igjen. Lørdag fikk han sin fantastiske revansj.

Brandon Roy

Årets helt i NBA: Til venstre setter Brandon Roy (7) de to poengene som gir Portland seieren uten at Dallas Mavericks' Shawn Marion klarer å stoppe ham, mens Brandon Roy til høyre hilser til publikum etter seireren.

Brandon Roy

Brandon Roy på vei tilbake i forsvar etter å ha satt to av sine 18 poeng i den siste perioden.

Det så bekmørkt ut for Portland TrailBlazers natt til søndag. Med bare 13 minutter igjen av sluttspillkampen mot Dallas Mavericks lå de under med hele 23 poeng.

Alt tydet på at de skulle bli liggende under 1-3 i kamper, en ledelse det er nesten umulig å hente inn i NBA-sluttspillet.

Så, på selveste påskeaften, våknet Brandon Roy til liv.

- Jeg tenkte «hvis vi taper i natt, er det ferdig». Jeg måtte hjelpe til. Men jeg hadde aldri, aldri tenkt at det skulle ende slik, sa en overrumplet og rørt Roy på pressekonferansen etter kampen.

Tok over kampen

For plutselig var det den gamle Brandon Roy publikum fikk se. Den tidligere stjernespilleren, som ingen trodde kunne gjøre noen forskjell etter skademarerittet, fyrte løs. Han traff fra alle vinkler, og et lamslått Mavericks-lag så ledelsen svinne.

Roy scoret utrolige 18 poeng i den siste perioden, mer enn hele motstanderlaget. Plutselig var TrailBlazers i ledelsen, og et sjokkert Mavericks-lag bommet på sin siste sjanse. Kampen var over, og TrailBlazers hadde vunnet 84-82.

En tydelig rørt NBA-stjerne falt sammen i armene til lagkameratene.

- Jeg vet ikke hva jeg følte. Jeg følte meg fantastisk, samtidig trengte jeg at noen omfavnet meg. Jeg er bare glad for å ha støtten til lagkameratene mine. Etter alt jeg har vært gjennom i år… Det var øyeblikk da trodde jeg aldri kom til å spille basketball igjen. Og så å få oppleve dette… det er utrolig, sier Roy.

Reaksjonene lot ikke vente på seg.

- Jeg bevitnet akkurat årets historie i NBA. For en gangs skyld skjedde noe godt med en god person, twitrer sportsjournalist Skip Bayless.

- For de som tror på gud: Brandon Roys reise fra hans emosjonelle lavpunkt til høydepunktet i dag, ha vært en velsignelse å se, skriver Michael Wallace på Twitter.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Marcus Camby og Brandon Roy

Marcus Camby (t.v.) holder om lagkamerat Brandon Roy etter opphentingen og seieren.

«Mannen uten knær»

Det har nemlig vært en lang reise. Marerittet startet under fjorårets sluttspill, da Roy kom tilbake fra en alvorlig kneoperasjon så godt som rett fra sykesenga. Legene hadde gitt opp – det var ikke mer menisk igjen å operere i knærne til den tidligere All Star-spilleren.

Brandon Roy

Et alt for vanlig bilde denne sesongen. Brandon Roy hviler venstrekneet mens han sitter på benken. Her uinder kampen mot Utah Jazz 20. november 2010, en kamp Portland tapte 103-94.

- Det er bein mot bein der inne. Dette er noe jeg kommer til å måtte leve med resten av karrieren, sa Roy til The Origonian.

Han fortsatte å spille, men hadde kommet for raskt tilbake, og var ikke den samme. TrailBlazers var bedre uten ham, for naturlig nok var han ubevegelig i både angrep og forsvar.

Problemene fortsatte denne sesongen, og mannen som tidligere hadde vært alfa og omega for TrailBlazers fikk bare spilletid fordi treneren følte han måtte. Pressen krevde at klubben kvittet seg med ham - de følte han, som tidligere var deres viktigste mann, bare var i veien.

- Det er sjarmerende at han kjemper mot skadene, men er det virkelig i TrailBlazers interesse å la ham spille? Med ham på banen ser laget tregt og klumsete ut, skrev Slam Magazine i artikkelen «The Fall of Brandon Roy».

Roy ble totalt avskrevet. Det gikk inn på den vanligvis sindige guarden, og etter han knapt fikk spilletid i kamp to mot Dallas Mavericks, måtte han kjempe mot tårene.

- På et tidspunkt i kampen sa jeg til meg selv ”Du bør ikke begynne å gråte nå. Du er en voksen mann, ikke syns synd på deg selv”, fortalte Roy til The Origonian.

Brandon Roy

Brandon Roy «high-fivet» med fansen på vei ut av banen Rose Garden i Portland.

- Gjorde alt for å komme tilbake

Brandon Roy

Brandon Roy tørket svette etter å ha satt en trepoenger i den siste perioden av kampen mot Dallas.

Uttalelsene skapte furore, og Roy ble kritisert for å syte om spilletid. Gjennom hele oppveksten hadde Roy blitt hyllet av alle rundt ham, og plutselig var hele verden imot ham.

Men han ga ikke opp.

- Jeg ba til gud. Og jeg gjorde alt jeg kunne for å komme tilbake, sa Roy til TNT etter kampen på søndag.

Igjen skulle han bare spille noen minutter. Men han grep sjansen, og til slutt var det ikke snakk om å sette ham på benken.

Minneverdig øyeblikk

Etter den fantastiske prestasjonen er stillingen 2-2 i kamper (best av syv), og Roys TrailBlazers har momentum på sin side. Uansett hvordan det går, kommer kampen til å etse seg inn i hukommelsen til alle som så den. I hvert fall for én:

- Jeg kommer til å huske dette for alltid, sier Roy.

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

• Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

Det bekrefter hun overfor NRK.

Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

– Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

Friidretts-VM 2023: Pressetreff
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

– Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

– Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

– Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner