Hopp til innhold

Da Brink punkterte

Jörgen Brink skulle bare sikre den svenske stafettseieren. Så møtte han veggen.

Thomas Alsgaard og Axel Teichmann
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Brink glemmer neppe denne februardagen i VM i italienske Val di Fiemme. Han hadde riktignok ikke allverden av rutine, men dette kunne han ikke tape.

Sverige var sikker på en sjelden stafettseier over Norge, som hadde dominert herrestafettene i mesterskap siden tidlig på 90-tallet. Men denne gangen var det uvisst.

Magesjau

For vår faste ankermann Thomas Alsgaard hadde hatt magesjau, og hadde ikke fått til noenting på sprinten noen dager tidligere. Og mange i den norske leiren var plaget av sykdom.

Én av dem var Anders Aukland. Han slet veldig på første etappe, og var over 40 sekunder bak ledende Sverige ved veksling. Da var det vanskelig å våge å håpe på norsk medalje.

Frode Estil gjorde manns jobb på andre etappe, men det var fortsatt 25 sekunder fram til svenskene da han vekslet. Og nå hadde Sverige sin storstjerne Per Elofsson på tredje etappe.

For Norge gikk Tore Ruud Hofstad. Han var én av de få i den norske troppen som hadde unngått sykdom, og han hadde tatt en overraskende sølvmedalje på skiathlon.

Og Hofstad gikk så godt at han slo Elofsson, men bare med 2,5 sekunder. Det innebar at Brink hadde over 20 sekunder på Alsgaard ved siste veksling. Og hvor mye hadda sykdommen satt Alsgaard tilbake?

Trygg avstand

Brinks oppgave var å kontrollere avstanden bakover til Alsgaard og tyske Axel Teichmann, og det klarte han godt. 2,8 km fra mål var den svenske ledelsen fortsatt 23 sekunder, og inne på skistadion forberedte svenskene seg på å ta imot gullvinneren.

Men Alsgaard var en rutinert luring. Han fikk meldinger om at det gikk tungt for Brink nå, og hadde selv mer krefter på lager.

Det tok bare 1200 meter, så var Alsgaard og Teichmann på Brinks bakski. Brink hadde møtt veggen og stoppet nesten helt opp.

Aalsgaard slo Teichmann i spurten. Brink kom i mål 16 sekunder etterpå. Svensk gull hadde blitt til svensk bronse, og Brink hadde tapt 39 sekunder på mindre enn tre kilometer. Når lista over tidenes sprekk skal settes opp, kommer denne høyt.

Men Jörgen Brink ble ikke knekt som langrennsløper. Noen dager etterpå tok han bronse på femmila - langt foran beste nordmann.

Dette skjedde også i 2003:

Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Da Petter var verdens beste

Petter Solberg ble Norges første verdensmester i rally.

...og derfor ble han årets idrettsnavn

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Siste nytt

  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP
  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal