Hopp til innhold

Carlsen bekrefter: Fikk VM-hjelp fra Kasparov

OSLO/SOTSJI (NRK): Magnus Carlsen røper at han fikk hjelp av sjakklegenden Garry Kasparov under sjakk-VM. 23-åringen tror Kasparov-samarbeidet skremte Vishy Anand.

Kasparov

Sjakklegenden Garry Kasparov (t.v.) og Magnus Carlsen fortalte i 2010 at de skulle legge samarbeidet på is inntil videre. Nå har Carlsen fått hjelp av Kasparov på ny under årets VM-match.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen forsvarte søndag verdensmestertittelen.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Vishy Anand liker nok ikke at noen av tingene jeg spilte kunne være Kasparov-inspirert. Anand tapte jo en VM-match mot Kasparov og har i ettertid hatt veldig dårlig score mot han, sier Magnus Carlsen til NRK.

Nyheten om Kasparov-hjelpen har slått ned som en bombe i sjakkmiljøet. Tirsdag røpet Carlsen at han og trener Peter Heine Nielsen møtte den russiske sjakklegenden i Oslo et par dager før de dro til Sotsji.

– Der utvekslet vi masse ideer. Det har vært veldig nyttig for meg å diskutere med en som skjønner så mye sjakk og faktisk forstår en del ting bedre enn meg, sier Carlsen, som søndag forsvarte verdensmestertittelen.

Har gitt hjelp under VM

Det har lenge blitt spekulert i om Kasparov, som tidligere har vært treneren til Carlsen, har vært en av de hemmelige VM-hjelperne.

Men det er først i dag at nordmannen har bekreftet dette.

– Under matchen har han vært i kontakt med Peter Heine og gitt sine meninger om mange forskjellige ting, sier Carlsen.

– Tror du Anand skjønte at det var noen «ugler i mosen»?

– Ja, det tror jeg. Men man kan jo aldri være sikker, svarer verdensmesteren.

– En skikkelig bombe

Det var VG Nett som først omtalte nyheten tirsdag.

– Dette er en skikkelig bombe. Ikke bare at tidenes beste spiller hjelper Magnus, men at han velger å avsløre det, sier Chris Klein i Chess.com til NRK.no.

– Jeg er helt sikker på at det har vært en stor hjelp, legger han til.

NRK.no har tidligere avslørt at Carlsen også fikk hjelp av Michael Adams og Laurent Fressinet – i tillegg til de allerede kjente sekundantene Jon Ludvig Hammer og Peter Heine Nielsen.

Carlsen skriver i dag på sin egen blogg at han også fikk hjelp og støtte fra Jan Nepomnjasjtsji og Vladimir Potkin.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Garry Kasparov

Den russiske legenden tapte presidentvalget i sjakk mot Kirsan Ilyumzjinov under sjakk-OL tidligere i år. Magnus Carlsen var tydelig på at han støttet Kasparov.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / Ap

Har tidligere samarbeidet

Carlsen og Kasparov har lenge hatt god kontakt – kanskje mest da den russiske sjakklegenden fungerte som mentor og trener for nordmannen.

Men samarbeidet ble avbrutt fordi de to sjakkspillerne hadde to vidt forskjellige treningsfilosofier.

Ifølge Peter Heine Nielsen trener Carlsen langt mindre sjakk enn konkurrentene. Og Kasparov, som kommer fra den beinharde russiske sjakkskolen, ville imidlertid ha Carlsen til å trene mer systematisk.

Likevel har de to holdt kontakten de siste årene.

Siste nytt

  • Halvorsen sikret norsk OL-plass

    Rifleskytter Ole Martin Halvorsen (24) ble nummer tre i fredagens OL-kvalifisering i Brasil, og sikret Norges sjette OL-plass i idrettsgrenen.

    – Det føles veldig godt nå, men det var hardt å skyte. Det er første gang på pallen individuelt for meg internasjonalt, og det var ikke forventet. Men det er veldig gøy, sier Halvorsen til NTB.

    – Det betyr at vi har mulighet til å delta i alle øvelser med maks antall skyttere. Vi kan blant annet stille to lag i blandet lag. Vi står godt rustet foran OL, sier sportssjef Tor Idar Aune i Norges Skytterforbund til NTB.

    OL-ilden i Paris tennes 26. juli. Dagen etter deles første medalje i skyting ut.

    (NRK/©NTB)

    Ole Martin Halvorsen
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Haaland usikker til FA-cupsemifinalen

    Erling Braut Haaland er småskadd og kan miste Manchester Citys FA-cupsemifinale mot Chelsea lørdag.

    Det avslørte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

    Det har vært knyttet usikkerhet til Haaland etter at han ble byttet ut før ekstraomgangene i mesterligakvartfinalen mot Real Madrid onsdag.

    Guardiola uttalte etter den kampen at Haaland ba om å bli byttet ut, og at han ikke var i stand til å fortsette.

    – Erling kjente noe. Et muskulært problem. Han kunne ikke fortsette, sa Guardiola fredag.

    Selv om City er slått ut av mesterligaen, venter et relativt hektisk kampprogram de neste ukene. Kommende Torsdag skal de lyseblå spille en utsatt bortekamp mot Brighton i Premier League, mens Nottingham gjester Manchester i serien tre dager senere.

    Med seks kamper igjen av sesongen topper City ligatabellen to poeng foran Arsenal og Liverpool.

    Haaland er delt toppscorer med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har samtidig måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

    Haaland
    Foto: DARREN STAPLES / AFP
  • Anna Svendsen legger opp

    Langrennsløper Anna Svendsen avslutter karrieren etter inneværende sesong.

    Tromsø-jenta bekrefter beslutningen i en oppdatering på Instagram fredag.

    – En tid for alt, skriver veteranen.

    – Jeg har gått en litt annerledes vei enn mange andre. Tok bachelor i sykepleie rett etter videregående og dro to år til USA etter det og har de siste ti årene satset for fullt som langrennsløper, men nå er den reisen over, legger hun til.

    Svendsen har blant annet markert seg i sprinter i verdenscupen over mange sesonger.

    Selv trekker tromsøværingen fram sjuendeplassen i sprint under VM i Oberstdorf som et naturlig høydepunkt. Det har også blitt fire sesonger på landslaget og 86 starter i verdenscupen.

    – Et nytt kapittel i livet står for tur, og nå gleder jeg meg til å starte i jobb som sykepleier på infeksjonsmedisinsk avdeling, skriver 34-åringen. (NTB)

    Anna Svendsen i Drammen
    Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal