Hopp til innhold

Politikerflertall vil ha OL tross motstanden fra folket

LONDON (NRK.no): Norske politikere er styrket i troen på et Oslo-OL etter å ha sett hvordan London har klart seg etter lekene i 2012.

Flertallet i kulturkomiteen er for et OL i Oslo i 2022. Det til tross for stadig sterkere motstand i folket. I går var komiteen på befaring i OL-byen London

Se kulturkomiteen på London-besøk

– Dette er en bydel som har fått et helt nytt liv, sier Svein Harberg (H) til NRK.no og tenker på den delen av London der OL-parken ligger.

Harberg er leder for Stortingets Familie- og kulturkomité og sammen med komiteens ni andre medlemmer fikk han onsdag en omvisning i og rundt den gamle OL-parken som strekker seg innom fire bydeler – Newham, Tower Hamlets, Hackney og Waltham Forest.

Det er hit det ble bygget nye undergrunnsbaner og annen infrastruktur for å frakte tusenvis av utøvere, tilskuere og journalister sommeren for to år siden.

Harberg var der for å se på det britene mener er et eksempel på riktig etterbruk av store investeringer i et gigantisk mesterskap. Han likte det han så og mener det styrker Oslo-OLs sak.

– De (britene) har jobbet bra fra første stund og har hele tiden vært opptatt av hva som skal være arven etter OL. De har en plan om å gjøre denne bydelen så attraktiv at alle vil bo her, sier Harborg om bydelen som var blant de mindre populære før OL.

– Virker som flertall på Stortinget

Han mener det viser at pengebruken til et OL i Oslo kan forsvares gjennom samfunnsmessige investeringer.

– Jeg har vært positiv til OL hele tiden, sier han.

Ib K. Thomsen

Fremskrittspartiets Ib Thomsen.

Foto: Fremskrittspartiet

Han er ikke alene. Av Kulturkomiteens ti medlemmer er det bare de to representantene fra Fremskrittspartiet som har tatt et klart standpunkt mot et Oslo-OL, men selv de tror det ligger an til et stortingsflertall for OL i Oslo.

– Når jeg hører på komiteen virker det som det er et flertall på Stortinget. De fleste partiene er jo representert her og de virker blide og synes dette er fornuftig bruk av penger, noe vi er skeptiske til, sier Fremskrittspartiets Ib Thomsen.

Høyre og Frp uenige

Om Frp ikke har støtte fra politikerne, har de støtte fra folket, skal vi tro en fersk spørreundersøkelse utført av InFact for VG. Resultatene, som ble lagt frem torsdag, viser at 56,4 prosent sier nei til et OL i Oslo, mens 30,2 prosent sier ja.

Foreløpig er det kun Fremskrittspartiet og SV som har tatt et tydelig standpunkt i OL-debatten. Begge partiene er imot et OL i Oslo.

Familie- og kulturkomiteens oppgave er å skaffe kunnskap til Stortinget før Stortinget skal avgjøre om den norske OL-arrangøren får statsstøtte eller ikke. Det skjer trolig i løpet av høsten.

Før den tid skal regjeringen komme med sin innstilling til Stortinget.

Siste nytt

  • Tobias Foss på Ineos-laget i Giro d'Italia

    Tobias Foss (26) er blant åtte Ineos-ryttere som skal delta i årets Giro d'Italia.

    Det var ventet at Vingrom-mannen kom til å få plass på laget. Nylig viste han form i Tour de Alps, hvor han vant den første etappen.

    – Det hadde nok gått uansett, men denne seieren er nok spikeren i kista. Laget er riktignok ikke tatt ut ennå, sa Foss til NTB nylig etter triumfen på åpningsetappen i Nord-Italia.

    Giroen varer fra 4. til 26. mai. For tre år siden ble Foss nummer ni sammenlagt i Grand Tour-rittet.

    Hele laget til Ineos i Giro d'Italia: Thymen Arensman, Geraint Thomas, Filippo Ganna, Jhonatan Narváez, Magnus Sheffield, Ben Swift, Connor Swift og Foss. (NTB/NRK)

    Tobias Foss
    Foto: AFP
  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB
  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal