Hopp til innhold

Carlsen med overraskende tap: – Humøret har vært dårlig i hele dag

Magnus Carlsen røk på sitt første tap i langsjakk på 10 måneder onsdag. Fabiano Caruana (21) var den siste som klarte å slå verdensmesteren, og i Vugvar Gasjimovs minneturnering ble stortalentet for sterk igjen.

Switzerland Chess Challenge

Magnus Carlsen og Fabiano Caruana har møttes mange ganger. Nordmannen har klart flest seiere, men 21-åringen er likevel en av få som har brukbar statistikk mot Carlsen.

– Det har ikke vært bra nok de to siste dagene, sa Carlsen på pressekonferansen etter partiet.

Nordmannen virket irritert og la ikke skjul på at han var svært misfornøyd med egen innsats onsdag. I møtet med den to år yngre Caruana gjorde Carlsen flere feil som ga motstanderen et klart overtak.

– Dårlig humør

Etter 53 trekk ga Carlsen opp og tok Caruana i hånden.

– Det er alltid kjedelig å tape. For å være ærlig så har humøret mitt vært dårlig i hele dag.. Jeg må prøve å finne energi en eller annen plass, spille bra i morgen og hvile på fredag, sier Carlsen.

Italieneren virker å være en av få i sjakktoppen som har et lite overtak på Carlsen akkurat nå.

21-åringen var også før møtet den siste som har slått den regjerende verdensmesteren. Det skjedde i Moskva i juni fjor.

– Dette kommer til å gjøre Magnus veldig revansjelysten. Han blir nok knust av et slikt tap, men han er også ekspert på å reise seg, sier NRKs sjakkekspert og Carlsen-kompis Askild Bryn.

Kan være sliten

Switzerland Chess Challenge

NRKs sjakkekspert mener det er ekstra tøft for Carlsen å tape mot Caruana, ettersom han er yngre og lovende.

Foto: Walter Bieri / Ap

Carlsen spilte med sorte brikker, men at det ble tap er likevel ganske overraskende. Carlsen hadde dessuten uvanlig mange store taktiske overseelser i dagens parti.

– Vi var pessimistiske lenge, men vondt ble bare verre og han kom seg aldri inn i partiet, sa sjakkspiller Jon Ludvig Hammer i TV 2-studioet.

Caruana og Carlsen deler nå på ledelsen i Vugvar Gasjimovs minneturnering, hvor fem av verdens beste møtes for å hylle den aserbajdsjanske sjakkspilleren som døde i januar.

– Magnus spilte en åpning han stort sett har hatt suksess med tidligere. Som sort ville han vært fornøyd med remis på dette nivået, men det kan virke som Caruana er flink til å utnytte feilene Magnus gjør, sier Bryn.

Han tror feilene kan skyldes at Carlsen er sliten.

– Magnus har spilt to lange partier på rad. De andre har spilte mye kortere partier og ikke brukt like mye krefter. Selv om Magnus er i toppform så tar det på selv for ham å spille så lange partier, sier han.

Også tirsdag rotet Carlsen bort seierssjansene sine da det ble remis mot russiske Sergej Karjakin. Nordmannen hadde da hatt overtaket i partiet omtrent helt frem til slutt.

Bryn er likevel ikke bekymret for Carlsens form.

– Jeg synes Magnus har spilt veldig bra i de første partiene, så jeg tror nok han vinner turneringen til slutt likevel, sier han.

– Kjedelig å slite mot akkurat ham

Bryn kjenner Carlsen godt og sier at et slikt tap trolig vil få sinnet frem i den ellers så sindige 23-åringen.

Det kan gå hardt utover torsdagens motstander Teimour Radjabov, men ikke minst Caruana når de to møtes igjen senere i turneringen. De fem deltagerne skal nemlig møte hverandre to ganger.

– Han kommer til å slå hardt tilbake for å vise hva han er god for. Det er aldri gøy å tape, men spesielt ikke for en som er yngre og veldig lovende. Nå skal det sies at Caruana har vært i verdenstoppen lenge, så at han holder et høyt nivå er ikke noe nytt, sier Bryn.

Italieneren blir ofte sammenlignet med nettopp Carlsen, ettersom de begge nådde verdenstoppen i ung alder og er ganske jevngamle.

Caruana har imidlertid vært betydelig mer ujevn enn Carlsen, men de fleste regner med at han snart kan etablere seg som en av de aller beste. Før møtet var han rangert som nummer seks i verden.

– Det er ikke veldig mange kandidater for fremtidige VM-matcher, men Caruana er definitivt en av dem. Derfor er det kjedelig for Magnus å slite mot akkurat ham, forklarer Bryn.

Siste nytt

  • Messi-fans får 50 prosent refusjon etter Hongkong-fiaskoen

    Fans som kjøpte billetter for å se Lionel Messi i Hongkong får tilbakebetalt 50 prosent av billettprisen etter at argentineren mistet treningskampen.

    Det er riktignok kun så lenge de ikke iverksetter rettslige skritt mot arrangøren.

    Et utsolgt stadion betalte fra 880 Hongkong-dollar (1200 norske kroner) for å se den åttedobbelte gullballvinneren i aksjon 4. februar. Da ble det spilt en treningskampen mellom Inter Miami mot en utvalgt Hongkong XI.

    Reaksjonene var sterke da Messi ble sittende på benken gjennom hele kampen på grunn av en skade.

    Det ble ikke bedre da han tre dager senere spilte en halvtime da laget hans møtte japanske Vissel Kobe i Tokyo. Da kom anklagene om at Messis «no show» i Hongkong var rettet mot Kina.

    Arrangør Tatler Asia tilbød mandag 50 prosent refusjon for «de som kjøpte billetter gjennom offisielle kanaler til kampen».

    De som vil ha noen av pengene tilbake, må godta vilkår og betingelser som inkluderer at de ikke kan ta rettslige skritt mot arrangøren.

    Messi på benken under kampen i Hongkong
    Foto: AFP
  • Curling-VM: Norsk storseier over Tyrkia

    De norske curlingkvinnene slo knallhardt tilbake etter to strake tap og knuste Tyrkia 11-5 i curling-VM i Canada.

    Skip Marianne Rørvik fronter det norske VM-laget sammen med Kristin Skaslien, Mille Haslev Nordbye og Martine Rønning.

    Etter fem VM-kamper står de med to seiere og tre tap. Det gjør at Norge ligger på en delt 6.-plass. Sveits topper tabellen med fem av fem seire.

    Senere tirsdag venter det nok en kamp mot storfavoritt Sveits.

    Curling VM Norge
    Foto: Darren Calabrese / AP
  • Fire argentinske fotballspillere arrestert for voldtekt

    Fire profesjonelle fotballspillere i Argentina ble mandag pågrepet for å ha voldtatt en kvinnelig sportsjournalist på et hotellrom tidligere denne måneden. Den 24-år gamle kvinnen sier hun ble med på et hotellrom med en av dem, sovnet, og ble voldtatt, melder AFP.

    Toppklubben Velez Sarsfield har suspendert de fire og satt i gang en intern etterforskning.

Sendeplan

Kl. Program Kanal