Hopp til innhold

- Jeg kommer aldri til å bli større enn Dæhlie

Til tross for syv mesterskapsgull, av dem fem individuelle, tror aldri den ferske verdensmesteren Petter Northug (25) at han kan bli større enn Bjørn Dæhlie.

Northug og Dæhlie

Petter Northug tror aldri han kan bli like stor som tidenes mestvinnende vinterolympier, Bjørn Dæhlie.

Det var på pressekonferansen etter VM-gullet på tremila at spurtkongen svarte villig vekk på engelsk og norsk om hverandre, om Oddvar Brå og Bjørn Dæhlie, om Kollen-publikummet, lagkompisene og veien videre i VM.

Glem den litt mutte og lite taletrengte utgaven av Petter Northug vi ofte har sett i forbindelse med pressekonferanser, etter sitt første mesterskapsgull på norsk jord strålte han foran mikrofonen

- I går kveld så jeg en dokumentar som omfatter karrieren til Bjørn Dæhlie, en slags motivasjonsvideo. Uansett hva jeg gjør, så blir jeg ikke større enn ham. Han er en legende innen skisporten, sier Northug.

Northug svarte hele tiden med et stort smil, oppsperrede øyne og blikket interessert festet på den som stilte spørsmål.

Borte var det uinteresserte blikket ned i bordplata, de knappe svarene og himlingen med øynene over håpløse spørsmål.

Les mer om dagens tremil i Holmenkollen:

- Blir ikke bedre

Den noe uvante ydmykheten kommer altså kort tid etter at Northug selv har satt verdenseliten på plass, og vunnet sitt første gull i VM på hjemmebane.

Etter å ha gått svært billig i 25 kilometer, tok Mosvik-ekspressen fram kjempekreftene på sisterunden, og gikk foran i feltet omtrent alle de fem kilometerne til mål.

Og aller viktigst: Han gikk først over målstreken.

- Jeg tror ikke det går an å oppleve noe bedre enn dette, sa den ferske gullvinneren til NRK etter målgangen.

Video Northug tok spurten

Se gullspurten på nytt!

Langt opp

På gullfronten er det også et stykke fram til den pensjonerte skiløperen. Bjørn Dæhlie står loggført med hele 17 mesterskapsgull, hvorav 11 er individuelle.

Northug har altså ikke halvparten engang, men har til gjengjeld en rekke år å ta igjen forspranget på.

Han er også begeistret for Oddvar Brå, som til tross for et mildt sagt famøst stavbrekk vant VM-gull på hjemmebane i 1982 - fire år før Northug selv kom til verden.

Saken fortsetter under bildet!

Oddvar Brå og Alexander Savjalov, VM-stafetten 1982

Oddvar Brå i den berømte innspurten mot Alexander Savjalov i 1982.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Møtte Brå før start

- Jeg merker på de eldre garde at Oddvar Brå var stor. Det er litt artig å være i samme klubb som ham, som har tatt individuelt VM-gull på hjemmebane, sier Northug.

Møtet med de pensjonerte skistjernene får Northug til å tenke på tiden når hans egen karriere en gang tar slutt.

- Jeg møtte ham på stadion før start. Da tenkte jeg at kanskje skal jeg svirre rundt med sekk og treski neste gang det er VM på hjemmebane.

Hva tror du? Kan Northug gå inn i historiebøkene i samme ordelag som Dæhlie og Brå? Diskutér her!

Siste nytt

  • Zuccarello-scoring i Wild-tap

    Seattle Kraken slo Minnesota Wild 4-3 torsdag kveld og avsluttet grunnserien for de to lagene som ikke kom med i sluttspillet.

    Krakens Tye Kartye sto for 3-2-målet da det sto igjen 2.40 i siste periode. Ett minutt senere gikk Kraken opp i en 4-2-ledelse før Wilds Brock Faber reduserte til 4-3 ett minutt før kampslutt.

    Kirill Kaprizov scoret sitt 46. mål for sesongen i powerplay i første periode, og Mats Zuccarello scoret det utlignende målet for Wild midtveis i tredje periode. Det ble hans tolvte mål for sesongen.

    Nordmannen fikk 23 minutter og 44 sekunder på isen i den avsluttende hjemmekampen. (NTB)

    pa39-a-fBGA
    Foto: AP
  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB
  • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

    Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

    Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

    Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

    Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

    I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

    West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

    I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

    Leverkusen-jubel mot West Ham
    Foto: BEN STANSALL / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal