Xstrata godtar bot

Xstrata Nikkelverk i Kristiansand godtar en bot på 350.000 kroner etter at en kran knakk over et rør med svovelsyre i mai 2011.

Tankulykke på Xstrata

Den innleide kranen løftet for tungt og knakk over ett gassrør. (arkivbilde)

Foto: Odd Rømteland/NRK
Administrerende direktør Øivind Stenstad i Xstrata.

Administrerende direktør Øyvind Stenstad ved Xstrata Nikkelverk erkjenner at fabrikken gjorde feil da en kran knakk og veltet over ett gassrør i mai 2011.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Xstrata erkjenner de straffbare forhold, skriver Fædrelandsvennen.

– Vi har vedtatt boten. Kranen knakk fordi vi gjorde feil da vi estimerte tyngden på elektrofilteret vi skulle løfte ut av anlegget, sier administrerende direktør ved nikkelverket, Øyvind Stenstad til avisen.

Løftet for tungt

Det var 4. mai i fjor at en innleid kran knakk da den skulle løfte ut et gammelt elektrofilter fra et gassrenseanlegg på fabrikken.

Bommen på krana falt over et rør med prosessgass slik at det knakk tvers av. Ingen ble skadet i uhellet.

Kranulykke på Xstrata

Kranbommen falt ned og knakk et rør med prosessgass. (arkivbilde)

Foto: Odd Rømteland/NRK

Brøt regler om sikkerhetsfokus

Politiet mener Xstrata ikke kartla grundig nok hvilke risikoer filterbyttet innebar. I straffeavgjørelsen skriver politiet at risikoen enkelt kunne vært redusert. Fabrikken kritiseres for å ikke ha funnet tilstrekkelig dokumentasjon vedrørende filterets vekt.

Xstrata presiserer overfor Fædrelandsvennen at de har brukt tiden etter uhellet på å gjennomgå og forbedre rutinene rundt løfteprosesser.

Video og TV-reportasjer

Redningsskøyta hadde akkurat berget to personer - da alarmen gikk på nytt.
Og denne gangen skulle det bli en kamp for livet, også for han som skulle hjelpe.
De tre pensjonistene ble inspirert av sine barnebarn til å starte med den tøffe kampsporten. I hele November har de trent hos Kristiansand Kampsportsenter.
Ordføreren i Farsund mener at storbyene ikke bør skrike høyt over at de tar i mot mange asylsøkere. Neste måned kommer ytterligere hundre og femti asylsøkere til Farsund.