Redningsskøyta hadde akkurat berget to personer - da alarmen gikk på nytt.
Og denne gangen skulle det bli en kamp for livet, også for han som skulle hjelpe.

Øystein Torp falt selv i sjøen under oppdrag med å redde andre.

Redningsmann måtte selv reddes fra drukning

På sin egen bursdag holdt Øystein Torp på å drukne på jobb for å redde andre. Fire menn var i livsfare i to hendelser på sjøen. Under det siste redningsoppdraget falt Torp selv over bord.

Etter å ha reddet to mennesker i havsnød søndag ettermiddag, var Øystein Torp og resten av mannskapet på redningsskøyta «Bendt R. Rasmussen» i Kristiansand på vei inn til land.

Torp er navigatør og skipper på redningsskøyta. I anledning sin egen bursdag hadde han bestilt bord for å gå ut og spise sammen med familien sin. De to andre i mannskapet skulle delta på tenning av julegran, så derfor ville de avslutte vakta på redningsskøyta litt tidligere enn vanlig.

De tre frivillige hadde nettopp avsluttet et redningsoppdrag der de nær land i fire meter høye bølger, reddet to fiskere med motorstopp. Redningsskøyta hadde akkurat lagt til kai på Flekkerøy. Så går alarmen på nytt:

Hovedredningssentralen melder om en mann i sjøen ved Lille Blåstholmen utenfor Flekkerøy.

Det var en tøff bursdag. Det er ikke hver dag man redder liv, men i går reddet jeg tre. Mine kollegaer reddet fire.

Øystein Torp

På dette tidspunktet er det blitt mørkt og sjøen er blitt enda grovere enn på forrige oppdrag. Farvannet har også mange skjær og er ikke lett å navigere i.

– Da er det bare å gi det vi kan. Vi stålsetter oss for å finne ham, sier Torp.

Gjennom politiet kan publikum fortelle redningsskøyta hvor den må kjøre. De finner mannen raskt, for folk på land så at han ble kastet på sjøen av en brottsjø. Han ligger nå og klamrer seg til et tau fra båten som danser i bølgene.

Blir tatt av bølge

Navigatør Torp og matrosen går ut på dekk. Det er grov sjø, men skøyta kommer seg inntil mannen slik at Torp klarer å feste mannen i ei stang med en ring i enden, og får dratt ham bort på styrbord side.

Men for å få mannen opp, må Torp over på motsatt side. Han løsner sikkerhetslina si for å hekte seg fast på andre sida, så han ikke skal kastes over bord.

Akkurat da kommer enda en brottsjø.

– Det gikk så fort. Jeg står der i min vanlige uniform med ullgenser, bukse og joggesko. Jeg får ikke med meg så mye av hva som skjer, men vesten min blåser seg opp og først når jeg er i sjøen slår instinktene inn, sier han.

Tenkte bare på å holde ham i live

– Jeg har ikke mulighet for å komme meg om bord igjen, så jeg svømmer bort til mannen vi må redde. Det er en strabasiøs tur bort til ham. Jeg når ham og holder ham fast. Jeg må bare stole på at crewet mitt kan finne ei løsning.

Jeg husker godt hva jeg tenkte da jeg landet i sjøen: Jeg må få tak i ham jeg mistet.

Øystein Torp

I et kvarter jobber Torp på spreng for å holde mannen han skal redde over vann, slik at han ikke skal svelge for mye vann. Det er bare 5–6 grader i vannet. Begge begynner å bli kalde. Torp tenker ikke på at han selv kan komme til å drukne.

– Du mobiliserer noen krefter du ikke vet du har, og går inn i ei boble. Jeg vet at de to på skøyta er der og jobber med å finne løsninger. Jeg fokuserer bare på å holde liv i ham.

Øystein Torp og Svend Svendsen

Øystein Torp og leder i Redningsselskapet i Kristiansand, Svend Svendsen.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

En luftambulanse er i området, men den har ikke redningswire, og kan ikke hjelpe. Brannbåten var på vei, men måtte snu på grunn av været.

«Bendt R. Rasmussen» er helt alene i det urolige havet.

De to om bord på redningsskøyta prøver et par løsninger for å få tak i de to i sjøen, uten hell. Siste løsning er å legge motoren død, slik at skøyta ligger og driver.

Torp mobiliserer sine krefter og svømmer bort til kapteinen som sammen med matrosen drar dem i land på plattformen bak på båten. Først mannen de dro ut for å redde, så Torp.

– Jeg svelger litt i dag

Med en kroppstemperatur på 36 grader vrenger Torp av seg tøyet ned til underbuksa. Nå er hans førsteprioritet å få varme i mannen han har reddet.

– På vei inn brukte jeg mye krefter på å holde ham varm. Han hadde vært lenge i vannet og var veldig medtatt.

Det er kanskje litt hell i uhell at jeg blir kastet over bord, for jeg vet ikke om han hadde klart seg dersom det ikke hadde skjedd.

Øystein Torp

Firebarnsfaren er i dag på jobb. Det verker i muskler han ikke visste at han hadde, og han klarer nesten ikke å skrive, for han har ikke følelse i fingrene i dag. Han driver eget firma og vurderte ikke å bli hjemme.

– Vi må jo tilbake i hverdagen alle mann, så selv om det er tøft må man bare komme seg i gang. Det er emosjonelt, jeg svelger litt i dag, sier Torp.

Kollega og leder for Sjøredningskorpset i Kristiansand Svend Svendsen understreker at dette var en alvorlig situasjon.

– Det er den mest dramatiske aksjonen vi i Kristiansand har vært oppi noen gang. Jeg tror ikke det er så mange som nærmer seg dette på landsbasis heller, sier Svendsen.

Er takknemlig

Torp sier det er tøft for familien i dag, når det synker inn hva som kunne ha skjedd. Selv følte han aldri at det sto om eget liv.

– Jeg føler ikke jeg har vært døden nær, men når jeg hører hva folk sier, tenker og skriver, så forstår jeg kanskje litt mer at jeg var i livsfare. Men jeg følte jeg hadde mer å gå på.

Det er så enorme krefter at det er ingen som aner det. Men du får noen krefter du ikke vet du har.

Øystein Torp

Han skryter av god støtte fra selskapet, kollegaer, familie og venner. Og han er evig takknemlig sine redningsmenn.

Ingrid Mæhre

Ingrid Mæhre var operasjonsleder hos politiet under redningsaksjonen søndag.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

– Vi har et fantastisk mannskap, jeg griner nesten når jeg tenker på det. Jeg er takknemlig for å være med, og gleder meg til neste tur ut. Stort sett har vi hyggelige oppdrag, men vi har hatt noen tøffe noen på Sørlandet i år. Dette toppet nok kaka.

– En bragd

Mannskapet på «Bendt R. Rasmussen» er frivillige som jobber uten lønn. Etter redningsaksjonen høster de lovord fra mange hold for en heroisk innsats.

– Mannskapene på redningsskøyta har gjort en formidabel jobb og en utrolig innsats. Med fare for egen helse har de gjennomført denne aksjonen i dag, sa operasjonsleder Ingrid Mæhre i Agder politidistrikt like etter redningsaksjonen.

Hun synes mannskapet på redningsskøyta har gjort en fantastisk jobb.

– I slike situasjoner henter man noen ganger fram kapasiteter man kanskje ikke vet at man har. De har greid å holde holdet kaldt og gjort en utrolig bra jobb.

Også Hovedredningssentralen takker mannskapet for innsatsen:

Laster Twitter-innhold
flekkerøy