Hopp til innhold

Nav vil ha bort bøter og bli snillere

Nav vil slutte med bøter og ha en snillere og mer fleksibel IA-avtale. Strømmestiftelsen tror oppfølgingen av sykemeldte blir dårligere.

NAV

Nav mener dagens IA-avtale rammer urettferdig. Mange bedrifter får bøter selv om de følger opp sine sykemeldte på en god måte.

Foto: Nina Kristiin Vraa / NRK

Nav har hittil i år delt ut titalls millioner kroner i bøter til bedrifter som ikke bekrefter at de følger opp sykemeldte. Nå vil de fjerne bøtene og gjøre hele avtalen for inkluderende arbeidsliv mindre byråkratisk.

En av bedriftene som ikke har forstått avtalen riktig, er NAV selv.

– Ja, det er nesten litt flaut å si det, men vi har snublet i egen organisasjon også og fått sanksjoner, men det viser at folk og vi også opplever dette som vanskelig, sier avdelingsdirektør Per Lund i Nav i Vest-Agder.

– Rammer urettferdig

Per Lund, NAV

Avdelingsdirektør Per Lund i Nav i Vest-Agder sier IA-bedrifter får bøter selv om de følger opp sykemeldte på en god måte.

Foto: Anne Torhild Nilsen / NRK

Lund mener dagens avtale om inkluderende arbeidsliv rammer urettferdig. Mange bedrifter får bøter selv om de følger opp sine sykemeldte på en god måte.

– Det blir sanksjonert feil. Det er bedrifter som gjør en god jobb med å følge opp sykefraværet, men som som sanksjoner fordi de ikke skjønner hvordan dette fungerer. Spørsmålet er om man skal bruke gulrot eller pisk. Det ser ut til at det å bruke pisk slår feil ut, sier Lund til NRK.no.

Rådgver i NHO Agder, Trond Madsen, peker også på at IA-avtalen tvinger bedriftene til å følge opp sykemeldte som uansett ikke vil kunne komme tilbake på jobb med det første.

– Kan være merbelastning

Seniorrådgiver Trond Madsen i NHO Agder

Rådgiver Trond Madsen i NHO Agder mener avtalen tvinger bedrifter til å følge opp sykemeldte som ikke kommer i jobb med det første.

Foto: Pål Tegnander / NRK

– Altså, slik at man ikke trenger å bruke mye tid og ressurser på å plage folk som er alvorlig syke, men som trenger fred og ro.Så man må ha ordninger som gjør at man vurderer hvert enkelt tilfelle. Det kan være en merbelastning for arbeidstakere å stadig bli oppsøkt av arbeidsgiver, mener Madsen.

Forskningsorganisasjonen Sintef har evalurt avtalen og finner kontrollen problematisk. 69 årsverk jobber kun med dette, men kontakten mellom NAV og arbeidsgiver er hyppigere og bedre enn før.

Det har blant annet Strømmestiftelsen, med hovedsete i Kristiansand, erfart. HR-rådgiver Jan Inge Revheim tror oppfølgingen av sykemeldte kan bli dårligere med en ny avtale.

– Vi har funnet ut at ved å følge IA-avtalen slavisk, får vi tett kontakt med de sykemeldte. Jeg tenker at jeg som HR-rådgiver kan bli slappere hvis det ikke er så nøye lenger, tror Revheim.

Ny IA-avtale planlagt fra nyttår

Den rødgrønne regjeringen har allerede lagt ned mye arbeid i ny IA-avtale som skal ligge klar ved årsskiftet.

Nå er det Høyre og Frp som skal bestemme. Begge vil ha mindre byråkrati, men Høyre foreslår også normerte sykemeldinger som betyr at lik diagnose for lik sykemelding. Det tror ikke Per Lund i Nav er løsningen.

– Lik skade kan være ulik skade. Og jeg er redd for byråkrati oppi dette kan slå feil ut.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,6 kr
Dyrest kl. 18 1,95 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %