Grundekjøn og russebiler - Ordfører Arvid Grundekjøn synes det er trist at ikke alle russebilene får være med i borgertoget, og støtter russen. Nå ber han politiet omgjøre 'bilforbudet'.NRK

Ordfører Arvid Grundekjøn synes det er trist at ikke alle russebilene får være med i borgertoget, og støtter russen. Nå ber han politiet omgjøre 'bilforbudet'.

Foto: NRK

Vil ha flere russebiler i mai-tog

Ordfører i Kristiansand Arvid Grundekjøn (H) liker ikke at det er satt begrensninger på antallet russebiler i borgertoget 17. mai. Nå taler han russens sak og ber politiet revurdere forbudet.

NRK Sørlandet fortalte i går at politiet i Kristiansand har lagt ned forbud mot flere enn 15 russebiler i borgertoget 17. mai.

Russen mener politiet er årets store festbrems, og nå får russen støtte av Høyre-ordfører Arvid Grundekjøn.

– Jeg tenker tilbake på min egen russetid og medeier i russebil og all tid vi brukte på å forberede russefeiringen. Russen legger ned mye tid, kjærlighet og penger i feiringen, og det å ikke få kjøre russebil i borgertoget er smertefullt for de det gjelder, sier Grundekjøn til NRK.

Urimelig

Ordføreren i Kristiansand mener en ordning med 15 biler i toget er urimelig og oppfordrer 17. mai-komiteen og politiet til å revurdere avgjørelsen.

– Russebiler skaper liv og røre i toget og det bør være mulig å finne ordninger som ivaretar sikkerheten, samtidig som russen får lov til å stille med flere enn 15 biler i toget, sier Grundekjøn.

– Russebiler og russemoro er et veldig hyggelig innslag i 17. mai-feiringen og jeg synes nok at det er trist å begrense den fargerike komponenten i feiringen, sier han.

Video 53edcda6-319f-4f54-ada2-703f9587f5bb.jpg - Foto: Nyhetsspiller /

Politiet nekter mange russebiler adgang til borgertoget.

Trafikksikkerhet

Seksjonsleder ved ordensavdelingen på Kristiansand politikammer, Dag Tallaksen, møtte russen og NRK i går og snakket om bakgrunnen for bilbegrensningen i borgertoget.

Han fremhever at forbudet mot mange russebiler skyldes trafikksikkerhetshensyn.

– Dette er ikke for å dempe festen og gleden, de må få lov til å feire alle årene de har gått på skole. Men dette er på grunn av trafikksikkerheten. Vi er redd for at det skal skje en ulykke, sier Tallaksen.

Ikke snakket med politiet

Ordføreren poengterer at han ikke har snakket med politiet om denne saken og at han bare kjenner den gjennom NRKs oppslag.

Men han håper at politiet vil se på saken på nytt.

– Jeg har ikke hatt anledning til å snakke med politiet, men jeg synes at det må en svært god begrunnelse til for å fatte en slik beslutning. Jeg kjenner ikke til at man har opplevd alvorlige ulykker med russebiler i borgertoget, så hvis det er rom for det så synes jeg at man bør se på dette en gang til, sier Grundekjøn.

– Tror du ikke politiet har bredere erfaring rundt dette enn en ordfører fra Høyre?

– Jo det ville jo vært ille hvis ikke det var slik. Men det er jo en interesseavveining. Med flere biler stilles det litt større krav til sikkerhet, men det skulle vel være mulig å løse, sier han.

Vil ta saken opp med sjefen

Seksjonsleder ved ordensavdelingen på Kristiansand politikammer, Dag Tallaksen, sier fredag til NRK.no at han ikke vil kommentere ordførerens utspill.

Men han sier han vil ta saken opp med politistasjonssjefen i Kristiansand.

Video og TV-reportasjer

Nettgründerne Mariann Vik og Elisabeth Vik Løvland har besøkt filmmiljøet i Los Angeles flere ganger. Nå lanserer de nettsiden 2minutter.com, hvor de presenterer videoer og bildereportasjer med kjente modeller, skuespillere og artister. 
den første fotoshooten 
For jente er det en gammel drøm som nå settes ut i livet. Od de har kjent hverandre lenge
kusiner
Jentene fra Kristiansand 
direkte til havna
Ideen med 2minutter.com er å vise artister med visuelt uttrykk med bilder og korte videoer, gjerne på 2 minutter. De håper at interesserte fra hele verden vil besøke siden for å bli kjent med nye talenter og kjendiser
synk det er ikke bare kjendiser
På institutt for mediefag ved universitetet i Agder tror de jentene kan lykkes
Det er langt fra fotoshoot i Los Angeles til Kristiansand, men Mariann og Elisabeth tror på det de gjør 
slutt -
En storbrann i sentrum av en av sørlandsbyene er et skrekk-scenario. Kristiansand kommune ønsker nå infrarød kameraovervåkning av Posebyen.
Start tok imot Sogndal i Kristiansand søndag. Det ble 90 målrike minutter.