Løddesøl skole - Under skolestriden sist høst respekterte bygdelaget ønsket om å ikke ta opp spørsmål om kommunebytte da. – Det var nettopp for å kunne ta tak i grensespørsmålet uten et følelsesangrep mot skolestrukturen, men rett og slett for å få en riktig grensestrekning, sier bygdelagsleder Henning Håkedal.NRK

Under skolestriden sist høst respekterte bygdelaget ønsket om å ikke ta opp spørsmål om kommunebytte da. – Det var nettopp for å kunne ta tak i grensespørsmålet uten et følelsesangrep mot skolestrukturen, men rett og slett for å få en riktig grensestrekning, sier bygdelagsleder Henning Håkedal.

Foto: NRK

Vil bo i Froland

Løddesøl bygdelag vil ha bygda si, med 850 innbyggere, ut av Arendal kommune og inn i Froland.

Bygdelaget fikk i 2001 avslag på en søknad om det samme, men nå mener bygdelagsleder Henning Håkedal at det er på tide å prøve igjen.

– Det vil være lettere for oss å forholde oss til det politiske liv i Froland og de politiske spørsmål som stilles der. De har samme karaktertrekk som det vi finner igjen nede på jordene på Løddesøl.

– Vi ser at dagsorden i Arendal mye går på kaianlegg, kulturhus, idrettsanlegg og andre ting som er litt fjerne for oss. Derfor finner vi heller ingen aktive politikere fra Løddesøl. Vi har også tradisjon for å føle at vi ikke blir hørt, fordi vi er en liten del av Arendal kommune, sier Håkedal.

– Forstår dem godt

Ved en bensinstasjon i Osedalen i Froland finner vi frolendingen Ole Gunnar Selås, som godt skjønner Løddesøl-befolkningens ønske om å bli frolendinger.

– Jeg forstår det veldig godt, for Froland er et veldig bra sted å bo. Det virker som om politikerne her har fokus på oppvekstvilkår og nå satser de på å bygge ut skolen med svømmehall og de har et fantastisk anlegg på Kringla med fotballbane og slikt, så jeg har stor forståelse for at de vil bli en del av Froland, sier Selås.

99 prosent vil bytte

Men dersom man kjører langs Nidelva, på riksvei 408 fra Froland mot Rykene, kommer man til kommunegrensa mot Arendal relativt raskt. Arne Asbjørnsen er i ferd med å sprøyte ugrass i oppkjørselen når NRK stopper for å ta en prat. Asbjørnsen er en av svært få i grenda som ikke vil innlemmes i Froland.

– Å bytte kommune nå er ikke jeg interessert i. Når de bare får orden på økonomien der nede får de tilgodese oss her oppe på landsbygda med litt goder også. Vi må jo greie oss selv med egen brønn og kloakkanlegg og lys langs veiene finnes ikke, men etter hvert må til tilgodese oss også, mener Asbjørnsen. Men, han er i kraftig mindretall.

Forrige gang det ble stemt i bygda over om man skulle bli en del av Froland eller ikke, viste opptellinga en holdning som kan gjøre enhver diktator misunnelig. 99,7 prosent av de som stemte ville bli frolendinger.

Ny lov, nye muligheter

– Forvaltningsloven som var grunnlaget for avslaget den gang er nå ferdig behandlet. Så lenge den ikke var avklart var det en viss risiko for at vi kunne ende med at hele Norge kunne bli én kommune, men nå ser det ikke ut til at det blir noe av det, sier bygdelagsleder Håkedal.

– For noen måneder siden var Lillesand i stand til å selv bestemme om de ville flytte fra Aust-Agder til Vest-Agder og jeg registrerte at Arendals politikere ble nervøse av den prosessen. Det viser at det er befolkningen og ikke politikerne i Arendal som bestemmer hva folk som ikke bor i Arendal skal gjøre, sier Håkedal.

Bygdelagslederen mener det er viktig å få fram at de ikke har noe imot Arendal. Men han mener bygda har mer å tilføre Froland enn Arendal, og at det vil være positivt både for Løddesøl og Froland at bygda bytter kommune.

(NRK)

Video og TV-reportasjer

Sondre vant NM-gull
Dens tore vennefesten på Haolweendagen i Kristiansand
Vi skal ut i skjærgården. I dag var det storkontroll av hummerteiner for å ta ulovlig fiskere. Og resultatet var oppløftende.

Dokumentarer og reportasjer

Norsk dokumentar. Den vakre sørlandskysten slik den aller helst skal oppleves: Fra dekket på ei gammel seilskute. Trange sund, sol og regn og blankskurte svaberg. Ombord på den gamle hardangerjakta Mathilde møter vi et fast mannskap på fem, og sytten førstereis-seilere.

Mathilde - 2013

Norsk dokumentar. 
I juni var det to år siden norgeshistoriens største skogbrann herjet i Froland i Aust-Agder. Den vesle bygda Mykland med 350 mennesker ble aller hardest rammet. Brannen la under seg enorme skogområder, truet bygdesamfunnet og tok levebrød og livsmot fra mange. Men nå vil folk ha fart på bygda igjen. Med småbarnsmora Mari i spissen legger de store planer for framtida.

Mykland - 2009

Bilder fra Dagsrevyen som viser løpsøvelse for blinde, løper etter lyden av en megafon. Bueskyttere på rekke og rad. Kulestøt for blinde, vinnes av Hans Bredesen med 8.17 m. Høyde uten tilløp for blinde og svaksynte, vinnes av Idar Hundstad med 1.43 m. Bilder fra fra bordtenniskonkurranse og Volleyball. Konkurransen vinnes av 1. laget til Oslo. Vektløfterkonkurransen vinnes av
Odd Johnsen med 117.5 kg.