Jordskjelv graf - Slik ble jordskjelvet registrert hos Norsk nasjonalt seismisk senter. Skjelvets episenter var omtrent 30 kilometer nordøst for Haugesund. - Foto: "Norsk Nasjonalt Seismisk Netverk, Institutt for geovitenskap, Universitetet i Bergen" /

Slik ble jordskjelvet registrert hos Norsk nasjonalt seismisk senter. Skjelvets episenter var omtrent 30 kilometer nordøst for Haugesund.

Foto: "Norsk Nasjonalt Seismisk Netverk, Institutt for geovitenskap, Universitetet i Bergen"

Tviler på jordskjelv-rapporter fra Lyngdal

Et jordskjelv med senter rundt Skjold førte onsdag til risting i bakken på Vestlandet. Også i Lyngdal kom det rapporter på risting, men seismolog Johannes Schweitzer tviler på at skjelvet kunne kjennes i Vest-Agder.

– Jeg vet ikke hva folk har opplevd i Lyngdal. Det er selvfølgelig mulig at de har følt en rystelse, men jeg tviler på at de har kjent det samme jordskjelvet som de gjorde i Rogaland, sier jordskjelveksperten til NRK.

– For langt unna

Etter skjelvet, som hadde en styrke på rundt 3.5, kom det flere meldinger om at folk i Lyngdal hadde merket skjelvet.

– Vanligvis observerer man at et slik skjelv blir følt kanskje i et område på 150-200 kilometer rundt stedet der jordskjelvet skjedde, men ikke så langt unna som Lyngdal, betviler Schweitzer ved Det seismologiske institutt.

Senter på Vestlandet

Det var klokken 20.22 onsdag Vestlandet ble rammet av et jordskjelv.

Seismologer sier slike skjelv ikke er uvanlige i Norge, men at det er svært sjelden folk flest merker dem.

Senteret for skjelvet skal ha vært mellom Skjold og Vikebygd på fylkesgrensen mellom Rogaland og Hordaland. Det ble målt til en styrke rundt 3.5 målt i momentmagnitude.

Først ble det meldt at skjelvet gikk i Nordsjøen, men dette stemmer altså ikke.

Torsdag morgen var det et lite etterskjelv nær Haugesund.

– Minnet om et takras

Også i Sirdal mener folk å ha merket skjelvet.

Solbjørg Tjørhom som bor på Tjørhom i Øvre Sirdal er helt sikker på at det var jordskjelv hun kjente onsdag kveld.

– Jeg kjente klart rystelsene og tenkte veldig fort på jordskjelv. Jeg var innenhus, og det minnet om når det går et stort takras, forteller sirdølen.

– Det var ikke slik at det klirret i skap og lignende, men du kjente det i golvet, sier Tjørhom.

NRK setter pris på at mange bidrar med meninger, erfaringer og synspunkter i kommentarfeltet. Takk for at du begrunner dine meninger og avstår fra personangrep. Innlegg som ikke følger våre regler for deltakelse kan bli slettet.

Video og TV-reportasjer

Vi skal ut i skjærgården. I dag var det storkontroll av hummerteiner for å ta ulovlig fiskere. Og resultatet var oppløftende.
Politiet skal prioritere beslag av eiendeler som er skaffet til veie gjennon kriminalitet. Men politiet vegrer seg.
Flere leger slår alarm på grunn av det de kaller en fastlege-krise.
Stadig færre søker fastlegejobber, og kommuneleger frykter rekrutteringen skal gå fra vondt til verre.

Dokumentarer og reportasjer

Norsk dokumentar. Den vakre sørlandskysten slik den aller helst skal oppleves: Fra dekket på ei gammel seilskute. Trange sund, sol og regn og blankskurte svaberg. Ombord på den gamle hardangerjakta Mathilde møter vi et fast mannskap på fem, og sytten førstereis-seilere.

Mathilde - 2013

Norsk dokumentar. 
I juni var det to år siden norgeshistoriens største skogbrann herjet i Froland i Aust-Agder. Den vesle bygda Mykland med 350 mennesker ble aller hardest rammet. Brannen la under seg enorme skogområder, truet bygdesamfunnet og tok levebrød og livsmot fra mange. Men nå vil folk ha fart på bygda igjen. Med småbarnsmora Mari i spissen legger de store planer for framtida.

Mykland - 2009

Bilder fra Dagsrevyen som viser løpsøvelse for blinde, løper etter lyden av en megafon. Bueskyttere på rekke og rad. Kulestøt for blinde, vinnes av Hans Bredesen med 8.17 m. Høyde uten tilløp for blinde og svaksynte, vinnes av Idar Hundstad med 1.43 m. Bilder fra fra bordtenniskonkurranse og Volleyball. Konkurransen vinnes av 1. laget til Oslo. Vektløfterkonkurransen vinnes av
Odd Johnsen med 117.5 kg.