Jordskjelv graf - Slik ble jordskjelvet registrert hos Norsk nasjonalt seismisk senter. Skjelvets episenter var omtrent 30 kilometer nordøst for Haugesund. - Foto: "Norsk Nasjonalt Seismisk Netverk, Institutt for geovitenskap, Universitetet i Bergen" /

Slik ble jordskjelvet registrert hos Norsk nasjonalt seismisk senter. Skjelvets episenter var omtrent 30 kilometer nordøst for Haugesund.

Foto: "Norsk Nasjonalt Seismisk Netverk, Institutt for geovitenskap, Universitetet i Bergen"

Tviler på jordskjelv-rapporter fra Lyngdal

Et jordskjelv med senter rundt Skjold førte onsdag til risting i bakken på Vestlandet. Også i Lyngdal kom det rapporter på risting, men seismolog Johannes Schweitzer tviler på at skjelvet kunne kjennes i Vest-Agder.

– Jeg vet ikke hva folk har opplevd i Lyngdal. Det er selvfølgelig mulig at de har følt en rystelse, men jeg tviler på at de har kjent det samme jordskjelvet som de gjorde i Rogaland, sier jordskjelveksperten til NRK.

– For langt unna

Etter skjelvet, som hadde en styrke på rundt 3.5, kom det flere meldinger om at folk i Lyngdal hadde merket skjelvet.

– Vanligvis observerer man at et slik skjelv blir følt kanskje i et område på 150-200 kilometer rundt stedet der jordskjelvet skjedde, men ikke så langt unna som Lyngdal, betviler Schweitzer ved Det seismologiske institutt.

Senter på Vestlandet

Det var klokken 20.22 onsdag Vestlandet ble rammet av et jordskjelv.

Seismologer sier slike skjelv ikke er uvanlige i Norge, men at det er svært sjelden folk flest merker dem.

Senteret for skjelvet skal ha vært mellom Skjold og Vikebygd på fylkesgrensen mellom Rogaland og Hordaland. Det ble målt til en styrke rundt 3.5 målt i momentmagnitude.

Først ble det meldt at skjelvet gikk i Nordsjøen, men dette stemmer altså ikke.

Torsdag morgen var det et lite etterskjelv nær Haugesund.

– Minnet om et takras

Også i Sirdal mener folk å ha merket skjelvet.

Solbjørg Tjørhom som bor på Tjørhom i Øvre Sirdal er helt sikker på at det var jordskjelv hun kjente onsdag kveld.

– Jeg kjente klart rystelsene og tenkte veldig fort på jordskjelv. Jeg var innenhus, og det minnet om når det går et stort takras, forteller sirdølen.

– Det var ikke slik at det klirret i skap og lignende, men du kjente det i golvet, sier Tjørhom.

NRK setter pris på at mange bidrar med meninger, erfaringer og synspunkter i kommentarfeltet. Takk for at du begrunner dine meninger og avstår fra personangrep. Innlegg som ikke følger våre regler for deltakelse kan bli slettet.

Video og TV-reportasjer

Den afghanske tolken Faizullah Muradi fikk i dag oppholdstillatelse i Norge - fem måneder etter at han ble kastet ut av landet. Nå har Muradi sikret seg en stor bok-kontrakt og begynner på historien om sitt liv - bare 22 år gammel:
Legevakten i Kristiansand ønsker at folk skal ringe før de møter opp. Altfor mange kommer til legevakten istedenfor å bruke fastlegen, og dette fører til lang ventetid.
Luftkvaliteten i Kristiansand kan være betydelig dårligere enn det målingene har vist. Det er nemlig feil på måleutstyret, og Miljødirektoratet truer med bøter dersom ikke kommunen rydder opp.

Dokumentarer og reportasjer

Norsk dokumentar. Lindesnes fyr har 265 dager i året der det blåser kuling eller kraftigere vind. Vi har vært med fyrvokter Kjell Olsen på fyret gjennom et helt år. Der møter vi både turister og skoleelever, og ikke minst en kraftig høststorm.

Lindesnes - 2014

Kraftige bevegelser og høye rop er hverdagen til 19 år gamle Espen Flak, som lider av Tourettes syndrom. Nå har han, som den første med denne lidelsen, blitt operert i Norge. Håpet er at de voldsomme plagene skal forsvinne.
Norsk dokumentar. Lumske farvann og kraftige stormer i Skagerrak har ført mange skip på grunn gjennom historien. Erik Bakkevig og hans dykkervenner leter etter spor av de dramatiske hendelsene under havoverflaten.

Vrakdykkerne - 2013