Arne Tumyr - Leder for organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge, Arne Tumyr, synes det er hyggelig at han får mulighet til å snakke i rettssaken mot Anders Behring Breivik.NRK

Leder for organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge, Arne Tumyr, synes det er hyggelig at han får mulighet til å snakke i rettssaken mot Anders Behring Breivik.

Foto: NRK

Glad han er kalt inn som vitne

Arne Tumyr i Stopp islamiseringen av Norge sier organisasjonen deler Anders Behring Breiviks syn på islam, men tar sterk avstand fra hans handlinger. Det vil Tumyr få fram når han møter som vitne i rettssaken.

Leder for organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge, Arne Tumyr, sier til NRK.no at han er glad for at han er kalt inn som vitne til rettssaken mot Anders Behring Breivik.

– Det er en overraskelse. Men det er veldig hyggelig, for vi får da anledning til å distansere oss fra de forferdelige og grusomme handlingene, sier Tumyr.

– Vi har blitt beskyldt for å være et slags bakteppe. Vi hører liksom til det mørke nettet, vi er de høyreekstreme og så videre. Jeg håper jeg får spørsmål slik at jeg kan tilbakevise at Sian har noe som helst med Anders Behring Breiviks handlinger å gjøre.

– Galakser mellom oss

Flere av Norges mest omstridte debattanter er på vitnelista til terrortiltalte Anders Behring Breivik. Flere av personene har jobbet med, eller har engasjert seg i innvandringsspørsmål.

Arne Tumyr, fra Kristiansand, er en norsk presse- og foreningsmann, som siden 2007 har vært leder av Stopp islamiseringen av Norge. Han var lenge medlem av Arbeiderpartiet, men skiftet til Fremskrittspartiet. Han har hatt en rekke lederverv i Human-Etisk Forbund, blant annet som fylkesleder for i Vest-Agder, men er ikke lenger medlem. Han har også skrevet flere bøker.

Tumyr er klar på at hans organisasjon totalt tar avstand fra Breiviks handlinger, selv om den deler synet på islam.

– Det vi må konstatere er selve prinsippet; at Anders Behring Breivik var mot islam og at Sian også er mot islam. Men derfra og til det Breivik sto for... Det er jo galakser imellom oss. Vi ser på det på samme måte som advokat Lippestad ga uttrykk for, at det er bare én mann i verden som kan finne på noe så forferdelig som dette, sier Tumyr.

– Hva tror du er grunnen til at du står på vitnelista?

– Det har jeg vanskelig for å ha noen formening om, men Sian er jo opptatt av de samme spørsmålene som Breivik er opptatt av. At det gikk fullstendig over styr for ham, er den siden av saken, og det må vi bare ta fullt og ettertrykkelig ta avstand fra. Vi er like opprørt over det som skjedde som det norske folk for øvrig.

– Norges viktigste spørsmål

Tumyr tror det blir en spesiell opplevelse å skulle vitne i rettssaken. Han sier han håper rettssaken blir ordentlig og saklig.

– Jeg regner med at det her gjelder å få saken opplyst og få flest mulig innspill i forhold til problematikken vi står overfor. En ting er handlingen til Breivik, men en annen ting er det politiske spørsmålet som er bakteppet for dette. Etter vår mening er det det absolutt viktigste spørsmålet som det norske samfunn står overfor, knyttet til den trusselen vi mener islam representerer, sier Tumyr.

Video og TV-reportasjer

Nettgründerne Mariann Vik og Elisabeth Vik Løvland har besøkt filmmiljøet i Los Angeles flere ganger. Nå lanserer de nettsiden 2minutter.com, hvor de presenterer videoer og bildereportasjer med kjente modeller, skuespillere og artister. 
den første fotoshooten 
For jente er det en gammel drøm som nå settes ut i livet. Od de har kjent hverandre lenge
kusiner
Jentene fra Kristiansand 
direkte til havna
Ideen med 2minutter.com er å vise artister med visuelt uttrykk med bilder og korte videoer, gjerne på 2 minutter. De håper at interesserte fra hele verden vil besøke siden for å bli kjent med nye talenter og kjendiser
synk det er ikke bare kjendiser
På institutt for mediefag ved universitetet i Agder tror de jentene kan lykkes
Det er langt fra fotoshoot i Los Angeles til Kristiansand, men Mariann og Elisabeth tror på det de gjør 
slutt -
En storbrann i sentrum av en av sørlandsbyene er et skrekk-scenario. Kristiansand kommune ønsker nå infrarød kameraovervåkning av Posebyen.
Start tok imot Sogndal i Kristiansand søndag. Det ble 90 målrike minutter.