Arne Tumyr - Leder for organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge, Arne Tumyr, synes det er hyggelig at han får mulighet til å snakke i rettssaken mot Anders Behring Breivik.NRK

Leder for organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge, Arne Tumyr, synes det er hyggelig at han får mulighet til å snakke i rettssaken mot Anders Behring Breivik.

Foto: NRK

Glad han er kalt inn som vitne

Arne Tumyr i Stopp islamiseringen av Norge sier organisasjonen deler Anders Behring Breiviks syn på islam, men tar sterk avstand fra hans handlinger. Det vil Tumyr få fram når han møter som vitne i rettssaken.

Leder for organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge, Arne Tumyr, sier til NRK.no at han er glad for at han er kalt inn som vitne til rettssaken mot Anders Behring Breivik.

– Det er en overraskelse. Men det er veldig hyggelig, for vi får da anledning til å distansere oss fra de forferdelige og grusomme handlingene, sier Tumyr.

– Vi har blitt beskyldt for å være et slags bakteppe. Vi hører liksom til det mørke nettet, vi er de høyreekstreme og så videre. Jeg håper jeg får spørsmål slik at jeg kan tilbakevise at Sian har noe som helst med Anders Behring Breiviks handlinger å gjøre.

– Galakser mellom oss

Flere av Norges mest omstridte debattanter er på vitnelista til terrortiltalte Anders Behring Breivik. Flere av personene har jobbet med, eller har engasjert seg i innvandringsspørsmål.

Arne Tumyr, fra Kristiansand, er en norsk presse- og foreningsmann, som siden 2007 har vært leder av Stopp islamiseringen av Norge. Han var lenge medlem av Arbeiderpartiet, men skiftet til Fremskrittspartiet. Han har hatt en rekke lederverv i Human-Etisk Forbund, blant annet som fylkesleder for i Vest-Agder, men er ikke lenger medlem. Han har også skrevet flere bøker.

Tumyr er klar på at hans organisasjon totalt tar avstand fra Breiviks handlinger, selv om den deler synet på islam.

– Det vi må konstatere er selve prinsippet; at Anders Behring Breivik var mot islam og at Sian også er mot islam. Men derfra og til det Breivik sto for... Det er jo galakser imellom oss. Vi ser på det på samme måte som advokat Lippestad ga uttrykk for, at det er bare én mann i verden som kan finne på noe så forferdelig som dette, sier Tumyr.

– Hva tror du er grunnen til at du står på vitnelista?

– Det har jeg vanskelig for å ha noen formening om, men Sian er jo opptatt av de samme spørsmålene som Breivik er opptatt av. At det gikk fullstendig over styr for ham, er den siden av saken, og det må vi bare ta fullt og ettertrykkelig ta avstand fra. Vi er like opprørt over det som skjedde som det norske folk for øvrig.

– Norges viktigste spørsmål

Tumyr tror det blir en spesiell opplevelse å skulle vitne i rettssaken. Han sier han håper rettssaken blir ordentlig og saklig.

– Jeg regner med at det her gjelder å få saken opplyst og få flest mulig innspill i forhold til problematikken vi står overfor. En ting er handlingen til Breivik, men en annen ting er det politiske spørsmålet som er bakteppet for dette. Etter vår mening er det det absolutt viktigste spørsmålet som det norske samfunn står overfor, knyttet til den trusselen vi mener islam representerer, sier Tumyr.

Video og TV-reportasjer

Politiet skal prioritere beslag av eiendeler som er skaffet til veie gjennon kriminalitet. Men politiet vegrer seg.
Flere leger slår alarm på grunn av det de kaller en fastlege-krise.
Stadig færre søker fastlegejobber, og kommuneleger frykter rekrutteringen skal gå fra vondt til verre.
Mydland Gard i Hægebostad er tildelt Vest-Agders bygdeutviklingspris. Tone Lien og Arne Mydland får prisen for å være pionerer innen hjorteoppdrett i fylket. Prisen er på 50 000 kroner.

Dokumentarer og reportasjer

Norsk dokumentar. 
I juni var det to år siden norgeshistoriens største skogbrann herjet i Froland i Aust-Agder. Den vesle bygda Mykland med 350 mennesker ble aller hardest rammet. Brannen la under seg enorme skogområder, truet bygdesamfunnet og tok levebrød og livsmot fra mange. Men nå vil folk ha fart på bygda igjen. Med småbarnsmora Mari i spissen legger de store planer for framtida.

Mykland - 2009

Bilder fra Dagsrevyen som viser løpsøvelse for blinde, løper etter lyden av en megafon. Bueskyttere på rekke og rad. Kulestøt for blinde, vinnes av Hans Bredesen med 8.17 m. Høyde uten tilløp for blinde og svaksynte, vinnes av Idar Hundstad med 1.43 m. Bilder fra fra bordtenniskonkurranse og Volleyball. Konkurransen vinnes av 1. laget til Oslo. Vektløfterkonkurransen vinnes av
Odd Johnsen med 117.5 kg.
Hus kan reises på en dag hvis grunnmuren er klar. Vegger,
gulv og taket er satt sammen av så lette elementer at heisekran er helt unødvendig. Huset er på 129 kvadrat-meter, og koster kr 44000.-. Bilder Dagsrevyen 1964