Bjørn Erik Tobiassen - Lærer Bjørn Erik Tobiassen er sammen med tre videregående-elever fortsatt innlagt på sykehus.Kvadraturen skolesenter

Lærer Bjørn Erik Tobiassen er sammen med tre videregående-elever fortsatt innlagt på sykehus.

Foto: Kvadraturen skolesenter

Tre elever fortsatt på sykehus etter dødsulykken i Kenya

Tre elever og en lærer fra Kvadraturen skolesenter er fortsatt på sykehus etter ulykken i Kenya søndag, der 18 år gamle Øystein Bronebakk mistet livet. Sjåføren av lastebilen som traff det norske følgets minibuss risikerer livstidsdom.

Fire av elevene er utskrevet og tilbake på det ARK-Aid-drevne Aro-senteret. Disse reiser trolig hjem til Norge på fredag med fly.

– Vi er mørbankede

Den 17 år gamle jenta som ble hardt skadd i ulykken er fortsatt på intensivavdeling, men våken og utenfor livsfare. Hun skal ha kommet fra ulykken uten alvorlige indre skader.

Lærer Bjørn Erik Tobiassen er blant dem som fortsatt er innlagt på Aga Khan sykehus i Kisumu.

– Vi blir stadig bedre, men er fanget av alvoret i situasjonen og preget av det. Men ungdommer og lærere har gjort en fantastisk innsats. Vi støtter hverandre veldig bra, sier Tobiassen.

– Det vi får behandling for er veldig mye muskulære skader og klemskader. Vi er stive og mørbankede, men det er merkelig nok lite brudd, forteller læreren til NRK, på telefon fra Kenya.

Husker ikke at det smalt

Det var søndag ettermiddag at minibussen som reisefølget fra elektroavdelingen ved Kvadraturen skolesenter kjørte i ble påkjørt av en lastebil i Kisumu.

– For min egen del så satt jeg og fiklet med et fotoapparat. Så vet jeg at det smalt, men jeg kan ikke erindre å høre smellet. Så snurrer vi rundt, forteller Tobiassen.

– Det handler da om å ut og gi førstehjelp og sikre skadde og skadested. Alle som kunne gjorde en fantastisk innsats på stedet. Afrikanerne var også voldsomt hjelpsomme, sier Tobiassen.

Risikerer livstidsdom

Den 25 år gamle sjåføren som kjørte lastebilen risikerer livstid i fengsel.

Han er ifølge fvn.no siktet for uaktsomt drap. Denne informasjonen får nettstedet fra politisjef Patrick Wimangori i Kenya.

– Etter kenyansk lovgivning vil sjåføren få minst fem års fengsel dersom han blir domfelt for uaktsomt drap. Han kan også bli dømt til fengsel på livstid, men jeg ønsker ikke å prosedere noe utfall i media før en rettssak, sier Wimangori.

Ifølge vitner til ulykken virket det som om bremsene sviktet på lastebilen, som nå er beslaglagt.

Øystein Bronebakk omkom under skoletur - Øystein Bronebakk omkom i ulykken. Mandag skrev elever ved den videregående skolen i Kristiansand i kondolanseprotokollen på skolen. - Foto: Kim Nystøl / NRK

Øystein Bronebakk omkom i ulykken. Mandag skrev elever ved den videregående skolen i Kristiansand i kondolanseprotokollen på skolen.

Foto: Kim Nystøl / NRK

– Første gruppe hjem fredag

Tirsdag sendte skolens forsikringsselskap sykepleiere fra Norge som skal bistå under hjemreisen. Det er ennå uklart når den første gruppa kommer hjem.

Ifølge Vest-Agder fylkeskommune er planen at de fire elevene som er utskrevet fra sykehus skal reise hjem med fly fredag. De vil da være på norsk jord lørdag.

Dato for hjemreise for de som fortsatt er innlagt vil drøye lengre. Hjemreisedato for disse skal vurderes av lokale leger og medisinsk personell fra forsikringsselskapet.

Det er også usikkert hvordan de skal reise hjem. Skadene deres gjør at det blir vanskelig å reise hjem med ordinær flytransport.

– Alle ønsker å komme hjem. Men vi kommer ikke hjem alle og det er tungt, sier Bjørn Erik Tobiassen.

Video og TV-reportasjer

Politiet skal prioritere beslag av eiendeler som er skaffet til veie gjennon kriminalitet. Men politiet vegrer seg.
Flere leger slår alarm på grunn av det de kaller en fastlege-krise.
Stadig færre søker fastlegejobber, og kommuneleger frykter rekrutteringen skal gå fra vondt til verre.
Mydland Gard i Hægebostad er tildelt Vest-Agders bygdeutviklingspris. Tone Lien og Arne Mydland får prisen for å være pionerer innen hjorteoppdrett i fylket. Prisen er på 50 000 kroner.

Dokumentarer og reportasjer

Norsk dokumentar. 
I juni var det to år siden norgeshistoriens største skogbrann herjet i Froland i Aust-Agder. Den vesle bygda Mykland med 350 mennesker ble aller hardest rammet. Brannen la under seg enorme skogområder, truet bygdesamfunnet og tok levebrød og livsmot fra mange. Men nå vil folk ha fart på bygda igjen. Med småbarnsmora Mari i spissen legger de store planer for framtida.

Mykland - 2009

Bilder fra Dagsrevyen som viser løpsøvelse for blinde, løper etter lyden av en megafon. Bueskyttere på rekke og rad. Kulestøt for blinde, vinnes av Hans Bredesen med 8.17 m. Høyde uten tilløp for blinde og svaksynte, vinnes av Idar Hundstad med 1.43 m. Bilder fra fra bordtenniskonkurranse og Volleyball. Konkurransen vinnes av 1. laget til Oslo. Vektløfterkonkurransen vinnes av
Odd Johnsen med 117.5 kg.
Hus kan reises på en dag hvis grunnmuren er klar. Vegger,
gulv og taket er satt sammen av så lette elementer at heisekran er helt unødvendig. Huset er på 129 kvadrat-meter, og koster kr 44000.-. Bilder Dagsrevyen 1964