Hopp til innhold

Nytt lavterskeltilbud vil forebygge HIV

Sørlandet sykehus tilbyr nå et ukentlig lavterskeltilbud for sjekking av seksuelt overførbare infeksjoner. Det håper de vil føre til mindre nysmitte av alvorlige sykdommer.

Glenn Mathisen

Glenn Mathisen (44) er svært fornøyd med at sykehuset nå tilbyr testing av seksuelt overførbare infeksjoner. På sikt håper han at det vil gjøre sykdommene mindre utbredt.

Foto: Geir Ingar Egeland

Åpner nytt tilbud for testing

Sykepleier Kristin Bårdsen (t.v.), Glenn Mathisen og Grethe Tohner er fornøyde med det nye tilbudet. Foto: Anders Holtet/NRK

– Diagnosen gjør veldig mye med livet ditt. Det blir snudd på hodet, sier Glenn Mathisen (44).

For to år siden fikk han diagnosen HIV-positiv. Hvor lenge han hatt sykdommen vet han ikke, men han vet at han ønsker at ikke andre skal få oppleve det samme.

Sammen med syv andre pasienter har han i samarbeid med sykehuset nå startet et tilbud som gjør det mulig for personer over 18 år å teste seg for en rekke seksuelt overførbare infeksjoner. Han mener det er svært viktig at tilbudet nå kommer på banen.

– Det kan få store konsekvenser å ikke sjekke seg. Om man går med en sykdom lenge kan det få fatale følger. I verste fall kan det føre til død, sier Mathisen.

Gratistilbudet vil være åpent onsdag hver uke fra klokken 16.00 – 19.00 og vil foregå på Sørlandet sykehus sin poliklinikk. Testingen vil være et lavterskeltilbud og vil bestå av en penselprøve, urinprøve eller blodprøve og vil gi utslag på de fleste kjente kjønnssykdommer. Ved testing av hiv vil man få svar etter kun 15 minutter.

Store mørketall

Man anslår at om lag 700 – 1000 personer er uvitende om at de er HIV-positive i Norge i dag. Det mener Mathisen er et urovekkende høyt tall, som han frykter vil stige dersom mange velger å ikke sjekke seg.

– Hvis disse personene er seksuelt aktive øker smitten veldig raskt og omfattende. Målet vårt er å bli kvitt all nysmitte, men da er det viktig at alle sjekker seg, mener Mathisen.

Han sier at det å teste seg tidlig kan være svært avgjørende for fremtiden.

– Hvis man har vært uheldig har man mulighet til å få medisinsk behandling og kan derfor gjøre minst mulig skade på seg selv.

– Kan gå år uten symptomer

Viktig med tidlig behandling

Kristin Bårdsen Aas mener tidlig behandling er svært viktig.

Foto: Anders Holtet / NRK

Kristin Bårdsen Aas, sykepleier ved infeksjonsposten og poliklinikk mener det er viktig å teste seg selv om man ikke har synlige symptomer

– Man kan gå mange år med mange av infeksjonene uten symptomer. Det å få tidlig behandling er derfor svært viktig for å få minst mulig konsekvenser.

Som HIV-koordinator opplever hun at mange som er i faresonen velger å la være å teste seg. Det håper hun vil forandre seg i fremtiden.

– Mange synes det er både skummelt og de er redde for resultatet. Derfor er det viktig at vi nå tilbyr et lavterskeltilbud, sier Aas.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
NRK Forklarer: Baneheia-saken 01:05
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,05 kr
Dyrest kl. 21 1,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,1 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %