Hopp til innhold

Start kom bedre ut av 2013 enn 2012

Norske toppklubbers underskudd økte med 57 millioner kroner til 143 millioner kroner i fjor. Fotballpresident Yngve Hallén mener likevel at pilen peker i riktig retning.

 Eliteserien fotball 2014: Start-Brann. Starts spillere jubler etter at Espen Hoff (med ryggen til)

Startspillere som jublet for mål mot Brann 5. mai, kan også juble for bedre økonomi i 2013. Etter en dårlig inngang på årets sesong, gjenstår det å se om det økonomiske resultatet av 2014 er noe å juble for.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Start er ikke lenger blant klubbene med svakest økonomi.

Det går fram av en oversikt fra Norges Fotballforbund for 2013. Den svake inngangen på 2014 er altså ikke med i dette regnskapet.

Klubbene i eliteserien og 1.-divisjon hadde et samlet driftsunderskudd på 143 millioner kroner i fjor, mot 85 millioner kroner i underskudd året før.

Underskuddet krympet til 44 millioner kroner etter kjøp og salg av spillere, noe som er 5 millioner kroner svakere enn året før.

Fotballpresident Yngve Hallén mener likevel at det samlede bildet er positivt:

– Pilen peker i riktig retning fra 2010 og fremover. Klubbene har klart å stabilisere økonomien. Så var det et tilbakeslag i fjor, spesielt på inntektssiden. Men tallene viser også at klubbene maktet å korrigere kursen i løpet av sesongen. Det er bra, for hvis ikke hadde det gått fullstendig galt, sier Hallén til NTB.

Rødt for LSK og Stabæk

I eliteserien er røde varsellamper tent for Lillestrøm og Stabæk, mens Start har klart å jobbe seg opp fra den svakeste røde kategorien.

Molde og Sarpsborg har tatt steget opp til grønn kategori, der de slutter seg til Strømsgodset, Haugesund, Rosenborg og Bodø/Glimt.

De resterende åtte lagene i eliteserien havner i den gule mellomkategorien på Norges Fotballforbunds rangering over klubbenes økonomiske tilstand.

Systemet er slik at ingen klubber kan befinne seg i rød kategori i mer enn tre år av en samlet femårsperiode, uten at det medfører sanksjoner. Røde klubber pålegges dessuten å følge handlingsplaner for å klare å innfri kravet om positiv egenkapital.

Svakere enn budsjett

I 1.-divisjon er Tromsdalen alene om å havne i rød kategori, mot fem klubber for et år siden. Seks av klubbene får grønn rangering, mens ni klubber vurderes til gul kategori.

Fotballpresident Hallén er opptatt av at klubbene må bli flinkere til å sette opp mer realistiske budsjetter. Driftsunderskuddet i fjor endte 100 millioner kroner bak budsjett, og underskuddet justert for kjøp og salg av spillere ble 54 millioner kroner svakere enn budsjett.

– Noen klubber trekker veldig ned. De som sliter med inntektene må justere kostnadene og sørge for økonomisk bærekraft. Vi vet at flere klubber har inntekter godt under budsjett også så langt i år, sier Hallén til NTB.

Sportslig suksess

Samtidig mener presidenten at det er en sammenheng mellom ryddig økonomi og solide sportslige resultater.

– De som er flinke til å skape en god økonomi, slipper å løpe etter nye penger hele tiden. Det er nytt at flere klubber er i den situasjonen, og den pilen peker i riktig retning, sier Hallén.

I kvinnenes toppserie er seks av 13 klubber rangert i den svakeste røde kategorien, mens seks av klubbene oppnår grønn rangering.

Hallén sier at klubbene i kvinnenes toppserie har et gjennomsnittlig overskudd på litt over 80.000 kroner og at det også samlet er et overskudd på driften.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
NRK Forklarer: Baneheia-saken 01:05
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,05 kr
Dyrest kl. 21 1,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %