Linda Voreland - Linda Voreland sier opp jobben sin som leder ved Agder kunstnersenter. - Foto: Svein Sundsdal / NRK

Linda Voreland sier opp jobben sin som leder ved Agder kunstnersenter.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Sier opp jobben

Daglig leder ved Agder kunstnersenter, Linda Voreland, sier opp sin stilling.

Etter lengre tids intern uro må Agder Kunstnersenter i Kristiansand både finne ny styreleder og ny daglig leder.

Daglig leder Linda Voreland sa i helgen opp, etter å ha vært sykmeldt siden desember i fjor.

Agder Kunstnersenter ligger i nabobygget til Sørlandets Kunstmuseum i Kristiansand og eies av Norske Billedkunstnere Agder og Norske Kunsthåndverkere Sør-Norge.

Agder-fylkene og Kristiansand kommune bidrar med vel en million kroner årlig.

Gigantprosjekt ble stanset

De siste årene har Linda Voreland vært senterets energiske, daglig leder, på kollisjonskurs med styremedlemmer og kunstnere hun mener vil detaljstyre hennes drift.

Ett av senterets store prosjekter var skulpturparken Art Mark, som skulle gjøre Kristiansand til Nord-Europas fremste skulpturpark ved å tilføre en skulptur i året i femti år.

I vinter stanset milliardfondet Cultiva overføringene etter uenighet om prosjektet skulle være et AS eller en stiftelse, og kunstnersenterets styreleder og nestleder gikk av.

Da var allerede daglig leder Voreland sykmeldt. Denne helga sa hun opp, først og fremst fordi hun er uenig med eierorganisasjonene om hva som er fremtidsrettet kunstformidling.

Krangler om Start-portretter

Flere kunstnere misliker at Voreland slipper til andre enn kunstnere som er medlemmer av eierorganisasjonene. Senterets utstilling av Start-spillernes selvportretter nylig, er ett slikt stridstema.

Voreland selv anklager eierne for å velge styremedlemmer uten nødvendig kompetanse på forretningsdrift.

Professor overtar

Men nå får Agder Kunstnersenter anledning til å rydde bordet. For til representantskapsmøtet førstkommende torsdag, er den 64 år gamle, anerkjente tekstilkunstneren Elisabeth Astrup Haarr innstilt som ny styreleder.

Hun har blant annet professorkompetanse og har undervist ved Vestlandets Kunstakademi og Høgskolen i Sogn og Fjordane.

Både Haarr og avtroppende styreleder, advokat Stein Vidar Fossner, sier de nå er mest opptatt av å se fremover, mot neste år da Agder Kunstnersenter fyller tretti år.

Video og TV-reportasjer

Politiet skal prioritere beslag av eiendeler som er skaffet til veie gjennon kriminalitet. Men politiet vegrer seg.
Flere leger slår alarm på grunn av det de kaller en fastlege-krise.
Stadig færre søker fastlegejobber, og kommuneleger frykter rekrutteringen skal gå fra vondt til verre.
Mydland Gard i Hægebostad er tildelt Vest-Agders bygdeutviklingspris. Tone Lien og Arne Mydland får prisen for å være pionerer innen hjorteoppdrett i fylket. Prisen er på 50 000 kroner.

Dokumentarer og reportasjer

Norsk dokumentar. 
I juni var det to år siden norgeshistoriens største skogbrann herjet i Froland i Aust-Agder. Den vesle bygda Mykland med 350 mennesker ble aller hardest rammet. Brannen la under seg enorme skogområder, truet bygdesamfunnet og tok levebrød og livsmot fra mange. Men nå vil folk ha fart på bygda igjen. Med småbarnsmora Mari i spissen legger de store planer for framtida.

Mykland - 2009

Bilder fra Dagsrevyen som viser løpsøvelse for blinde, løper etter lyden av en megafon. Bueskyttere på rekke og rad. Kulestøt for blinde, vinnes av Hans Bredesen med 8.17 m. Høyde uten tilløp for blinde og svaksynte, vinnes av Idar Hundstad med 1.43 m. Bilder fra fra bordtenniskonkurranse og Volleyball. Konkurransen vinnes av 1. laget til Oslo. Vektløfterkonkurransen vinnes av
Odd Johnsen med 117.5 kg.
Hus kan reises på en dag hvis grunnmuren er klar. Vegger,
gulv og taket er satt sammen av så lette elementer at heisekran er helt unødvendig. Huset er på 129 kvadrat-meter, og koster kr 44000.-. Bilder Dagsrevyen 1964