Fjellsikringsport Moisund 2012 - I år har mannskaper samlet inn over 400.000 kroner ved sine Fjellsikringsporter. - Foto: Røde Kors /

I år har mannskaper samlet inn over 400.000 kroner ved sine Fjellsikringsporter.

Foto: Røde Kors

Rekordstøtte til fjellsikring

Røde Kors Hjelpekorps har samlet inn over 410.000 kroner i årets Fjellsikringsport-aksjon. Det er rekord med god margin.

Alfred Georg Klausen - Informasjonsleder Alfred Georg Klausen i Vest-Agder Røde Kors Hjelpekorps forteller at de i år runder 400.000 innsamlede kroner.(arkivbilde) - Foto: Lars Erik Larsen / NRK

Informasjonsleder Alfred Georg Klausen i Vest-Agder Røde Kors Hjelpekorps forteller at de i år runder 400.000 innsamlede kroner.(arkivbilde)

Foto: Lars Erik Larsen / NRK

Hver påske står mannskaper fra Røde Kors på Moisund langs riksvei 9 og på Kylland langs fylkesvei 455 og samler inn penger til Fjellredningstjenesten.

– I fjor samlet vi inn litt over 335.000 kroner. I år runder vi 400.000, sier informasjonsleder Alfred Georg Klausen til NRK.no.

– Den tidligere rekorden var på 383.000 kroner, legger regionleder Martin Hauge til.

Fra fra fredag før påske til onsdag før skjærtorsdag er det totalt samlet inn 410.699 kroner.

Tradisjon

Hjelpekorpsene deler hver påske ut gaveposer til turistene, fylt med aviser, brød og reklameartikler fra sponsorer. Påsketuristene får samtidig mulighet til å støtte Vest-Agder Røde Kors Hjelpekorps med noen kroner.

– Jeg tror folk er villige til å gi fordi de forbinder påsken med Røde Kors, sier Hauge.

Pengene går til utstyr, opplæring og andre utgifter knyttet til beredskap og redning i fjellet.

Denne påsken har de blant annet advart turister mot utrygg is .

Skigåere - Røde Kors har i år blant annet vært ute for å advare skigåere mot utrygg is. - Foto: Håkon Eliassen / NRK

Røde Kors har i år blant annet vært ute for å advare skigåere mot utrygg is.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Strålende fornøyde og har ønskelisten klar

Regionleder Martin Hauge i Røde Kors - Regionleder Martin Hauge er strålende fornøyd med årets innsamling. - Foto: Røde Kors /

Regionleder Martin Hauge er strålende fornøyd med årets innsamling.

Foto: Røde Kors

– Vi er strålende fornøyde med å runde 400.000 kroner i år. Det er helt topp, sier regionleder Hauge.

Han forteller at en del av pengene går til de lokale hjelpekorpsene som har bidratt under innsamlingen.

– Resten går til fjellsikringsfondet. Så kan hjelpekorpsene søke til dette fondet om midler til utstyr og opplæring.

– Et av forslagene for i år er å investere i såkalt mannskaps-tracking. Det betyr at mannskapene blir utstyrt med sendere, slik at vi hele tiden kan se hvor de befinner seg, forklarer Hauge.

Video og TV-reportasjer

Den afghanske tolken Faizullah Muradi fikk i dag oppholdstillatelse i Norge - fem måneder etter at han ble kastet ut av landet. Nå har Muradi sikret seg en stor bok-kontrakt og begynner på historien om sitt liv - bare 22 år gammel:
Legevakten i Kristiansand ønsker at folk skal ringe før de møter opp. Altfor mange kommer til legevakten istedenfor å bruke fastlegen, og dette fører til lang ventetid.
Luftkvaliteten i Kristiansand kan være betydelig dårligere enn det målingene har vist. Det er nemlig feil på måleutstyret, og Miljødirektoratet truer med bøter dersom ikke kommunen rydder opp.

Dokumentarer og reportasjer

Norsk dokumentar. Lindesnes fyr har 265 dager i året der det blåser kuling eller kraftigere vind. Vi har vært med fyrvokter Kjell Olsen på fyret gjennom et helt år. Der møter vi både turister og skoleelever, og ikke minst en kraftig høststorm.

Lindesnes - 2014

Kraftige bevegelser og høye rop er hverdagen til 19 år gamle Espen Flak, som lider av Tourettes syndrom. Nå har han, som den første med denne lidelsen, blitt operert i Norge. Håpet er at de voldsomme plagene skal forsvinne.
Norsk dokumentar. Lumske farvann og kraftige stormer i Skagerrak har ført mange skip på grunn gjennom historien. Erik Bakkevig og hans dykkervenner leter etter spor av de dramatiske hendelsene under havoverflaten.

Vrakdykkerne - 2013